A HCT® három lépcsős modellje

Azt, hogy mi maga a HCT®, megtalálhatod jól kifejtve a honlapomon a „HCT®-ről” menüben. Viszont ha még nem próbáltad, az is érdekes információ lehet, hogy hogyan épül fel egy konkrét alkalom, amikor eljössz hozzám.

Mivel a HCT® egyik fontos eleme a te igényeidhez való alkalmazkodás, azt azért mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy nincs két egyforma alkalom. Hiszen mindig az általad hozott témától, a te lelki állapotodtól, a te hitrendszeredtől függ az, hogy pontosan melyik módszerrel érjük el a lehető legnagyobb pozitív hatást azon az adott napon.

Viszont van a HCT®-nek egy általános menetrendje, amivel a legtöbb esetben haladunk. Ezt pedig egy három lépcsős modellként tudom leginkább összefoglalni: Feltárás – Mélyítés – Feloldás.

1. A Feltárás

Ebben az első lépésben elsősorban coaching módszerekkel tárjuk fel a hozott témádat. Itt arra törekszem, hogy minél teljesebb képet kapjak arról, hogy mi az, amivel nem boldogulsz. Az is lehet, hogy nem egy konkrét témakört hozol, hanem azoknak egy csoportját. Ilyenkor ezeket rendezzük össze és nézzük meg, hogy mi is az a vezérfonal, amely mentén érdemes haladni azon az adott alkalmon és esetleg következőkön is. Ez tulajdonképpen az „ismerkedés” lépése, ahol én is közelebb kerülök hozzád és a hozott témádhoz, illetve te is jobban összerendezve tudsz rátekinteni az aktuális problémakörre. Ebben a lépésben már ránézünk arra is, hogy életed mely különböző területein figyelhető meg ugyanez a téma.

2. A Mélyítés

Amikor már világossá vált neked és nekem is, hogy mi a fókuszpontunk arra az alkalomra, akkor jön a mélyítése a témának. Hiszen nem mindig egy az egyben azzal kell dolgozni, mint amire elsőre gondolnánk. Ilyenkor megyünk bele a mélyebb mozgatórugókba, a „miértekbe”, a hozott mintákba, a háttérben futó automatikus programokba, a múltbeli meghatározó eseményekbe. Ez egy HCT® alkalom azon része, ahol addig ásunk, amíg meg nem találjuk a valódi, mély okát a problémának. Ez az egyik legfontosabb pont. Megtalálni a forrását annak, ami miatt a problémád a jelenben létezik. Hiszen semmilyen probléma nem tud létezni csak úgy önmagában, hanem valahonnan eredeztethető és az életed során már többször előfordult veled, mintegy mintaként vissza-visszatért különböző életterületeiden. Egy minta újbóli és újbóli visszatérése pedig mindig egy jelzés, hogy itt bizony változtatásra, tanulásra, fejlődésre van szükség. Ebben a fázisban szoktam akár olvasnivalókat is ajánlani, akár saját írásaimból, vagy akár szakirodalmakból is. Ez is hozzá tud adni ahhoz, hogy a következő fázis eredménye tovább mélyüljön.

3. A Feloldás

Az előző, Mélyítés lépésben leástunk a mélybe, megtaláltuk a kiváltó okot, vagy okokat, esetleg azok egyikét. Viszont itt nem áll meg a dolog, ezt az okot fel is kell oldani. Ha ezt nem tennénk, akkor ugyan tudatában lennél a problémádnak, rálátnál most már a kiváltó okra is, illetve azt is tudnád már tudatos szinten, hogy hogyan kellene másképpen csinálni a dolgokat – viszont nem tudnád (könnyedén, erőlködés nélkül) másképpen csinálni. Mivel ez az ok, ez a blokk még mindig aktívan ott lenne benned és továbbra is működésben lenne. Tehát, a harmadik és utolsó lépésben feloldjuk ezt a blokkot.

A feloldásra pedig számos eszközt tudunk alkalmazni. Ez a HCT® azon része, ahol a legkülönbözőbb, elsősorban alternatív módszereket alkalmazom, attól függően, hogy neked, ott éppen mire van szükséged. Lehet ez például egy vizualizációban irányítottan történő oldás, egy meditációban való gyógyítása a témának, energiakezelés, asztrológiai rátekintés a témára és sok minden más. Mindezek mellett pedig azt is szem előtt tartjuk, hogy egy lelki problémának – a holisztikus nézőpont alapján – fizikai és mentális kivetülése is lehet, így azon területeket is támogatni kell a teljes oldódás, gyógyulás érdekében. Szükség szerint ezen területekre is megbeszélünk különböző megoldás opciókat, amely segíti a folyamatot és annak teljességét.

A HCT® három szakasza – a Feltárás, Mélyítés és Feloldás – tehát együtt, egymásba fonódva alkotnak egységet, teljességet. Ezzel a három lépéssel tudja a HCT® elérni azt, hogy valóban azzal a témával tudsz foglalkozni, ami a „lelki tüneteket” okozza és hogy a probléma gyökere is hatékonyan feloldásra kerül.

Ha van olyan témád, amivel egyedül nem boldogulsz és szívesen kipróbálnád a HCT® módszerét a megoldás megtalálására, akkor keress az elérhetőségeim bármelyikén 🙂

%d bloggers like this: