Hahó, boldogság? Merre vagy? Kereslek!

A minap voltam egy nagyon jó előadásnapon, ahol a téma többek közt a boldogság keresése volt. Nagyon fontosnak gondolom ezt a témakört, hiszen az életünket a boldogság, avagy annak hiánya, alapvetően meg tudja határozni. Mielőtt belekezdenék saját gondolatmenetembe, engedjétek meg, hogy Arisztotelész idézetével kezdjek:

aristotle-happiness-depends-upon-ourselves.png

Ahogyan Arisztotelész mondta, “A boldogság rajtunk múlik”. Magam is azt gondolom és tapasztalom, hogy a való életben pontosan ez a helyzet.

 

Ellenben, sokan hiszik azt, hogy a boldogság valami, amit akkor fognak érezni, ha elértek egy célt (mondjuk egy előléptetést, fizetésemelést, sportteljesítményt?) vagy megkaptak egy tárgyat (pl. új autót, lakást?)  a jövőben.

 

Vagy esetleg hogy a boldogság egy olyan dolog, érzés, akármi, amit a múltban ők a magukénak tudtak, de az már elmúlt és többé nem lehetséges. Aki ebbe a gondolkodásmódba ragad bele, az sajnos soha nem fogja magát valóban boldognak érezni.

 

Kitaláljátok mi történik velünk, amikor elérjük például a jövőbe kivetített boldogság tárgyát, célját?

 

Hát pont semmi.

Jó esetben jön egy kis boldogságfröccs, és ez amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ott is hagy minket és elegánsan tovalibben. Nem marad velünk. Nem lesz jelen hosszú távon, hogy édesítse, színesítse az életünket. A boldogsághullám jó dolog, de sajnos mint a neve is mutatja, csak egy hullám. S mint a tenger hulláma, ellaposodik és kimúlik.

denise-jones-jj4x2mlEYQ0-unsplash

Látom az embereket, ahogy nap mint nap kergetik a boldogságot. Kergetik a pénzt, a “jobb” életet, a nagyobb, hangosabb, potensebb autót, a magasabb pozíciókat a munkahelyeiken, a drágább órákat, a mind különlegesebb és egyedi dolgokat, amiket magukra és maguk köré aggatnak. És még sorolhatnám.

 

De valóban boldogok ők?

 

Azt hiszem mindannyian sejtjuk, hogy nem. Vagy ha mégis, akkor bizton állíthatom, hogy nem ezek a fenti dolgok okozzák a boldogságukat.

Már régóta ismerem azt a videót, ami nem is emlékszem már hogy hogyan került elém, de pont erről szól. Azt mutatja meg, hogy mennyire el vannak tévedve a mai kor emberei a boldogság fogalmával és elérésével kapcsolatban. Azt gondolom, ezt a mesterművet mindenkinek látnia kell! Nézzétek meg, és gondolkodjatok el azon, hogy ti mennyire estetek ebbe a csapdába? Valóban ez jelenti az életben a boldogságot?

Mennyire engeditek meg magatoknak egyáltalán, hogy boldogok legyetek? Féltek esetleg a boldogságtól? Vagy úgy gondoljátok, hogy nem érdemlitek meg, hogy boldogok legyetek? Talán nincs időtök boldognak lenni? Súlyos kérdések ezek, de az érkező gondolatok és válaszok még súlyosabbak lehetnek…

Ha a videó után esetleg úgy gondoljátok, hogy valamit mégiscsak másképpen kellene csinálni, automatikusan felmerül a kérdés:

 

“Jó, de hogyan??”

 

Ha igazán boldogok akarunk lenni, alapvető fontosságú, hogy ne feltételekhez kössük azt. A boldogság itt van jelenleg is körülöttünk, bennünk. A részünk. Mi magunk vagyunk. Ahogy pont a hét elején mondta egyik mesterem: “Ti itt és most is mindannyian boldogok vagytok. Csak nem tudtok róla.” (köszi Csaba mester, ez ütött 🙂 ).

artem-beliaikin-79TFAcueV5U-unsplash

És a lényeg tulajdonképpen, az ITT és MOST. Tudatos jelenlét, a jelenleg velünk történő dolgok megélése, élvezése. Kövessük a történéseket nyitott, kíváncsi, már-már gyermeki attitűddel. Próbáljuk ki, hogy néha kívülről szemléljük a helyzeteket – teljesen új dimenziót nyithat ez is a hétköznapjainkban.

 

A boldogság tehát azon múlik, hogy én magam hajlandó és képes vagyok-e észrevenni a boldogságot az életemben.

 

Nem a múltban, nem a jövőben – hanem itt és most. Látom-e azokat a dolgokat, azokat az akár csak igazán parányi apróságokat, amik boldoggá tehetnek, tesznek most?

Bárcsak létezne egy kapcsoló, amit felkapcsolva a tudatos jelenlét tökéletes állapotába kerülnénk, és megérezhetnénk a teljes, feltétel nélküli boldogságot. Addig is, amíg ezt a kapcsolót valaki fel nem találja, marad mindannyiunknak a lépésről lépésre haladás, fejlődés, gyakorlás, tudatosodás.

Jó szórakozást kívánok magunknak 🙂 ¤

%d bloggers like this: