A Három Grácia: önértékelés, önbecsülés, önbizalom

Az önértékelés, önbecsülés, önbizalom témaköre örökzöld. De tényleg. Kinek lenne mind a három állandó jelleggel az egészséges szinten? Ha ismertek ilyet, légyszi adjátok meg az elérhetőségét, mert szívesen cseverésznék vele egy jót. Vagy több jót is, ami azt illeti 🙂

A Be Smart Klub szervezésében vettem részt egy előadáson, ahol ez a triász is téma volt Limpár Imre tréner, tanácsadó, szakpszichológus előadásában. Sok érdekes és hasznos információra leltem, amit szeretnék veletek is megosztani.

 

Önértékelés

 

Ó igen, az első számú kedvenc – nekem legalábbis mindenképpen. Azt mutatja meg, hogy amit a múltban elértél, azt értékeled-e magadban. Eredménynek tekinted-e egyáltalán, vagy inkább csak olyasminek, ami volt és ennyi.

2

Nagyban függ önértékelésed attól is, hogy milyen visszajelzésekkel találtad magad szembe a múltadban. Vajon szüleid, párod, barátaid, munkahelyed, környezeted támogattak-e téged abban, hogy érsz valamit, bármit, akármit?

Vagy éppen ellenkezőleg, csak lefelé nyomtak téged, hogy úgysem viszed te semmire, nem vagy elég okos, ügyes, szép, csinos, kedves, akármi? Ha van a  múltadban ilyesféle sérelem – akár egy, akár több, akár rengeteg – ezeket el kell engedni minél hamarabb. Máskülönben abba a helyzetbe kerülsz, hogy ahogy haladsz előre az életedben, egy szép nagy hátizsák lesz folyamatosan a hátadon, válladon, amiben egy cirka 20-30 kg felesleges terhet viselsz. Képletesen.

És van, hogy nem is csak annyira képletesen… Hm…

Itt került még megemlítésre az előadás során az az index, amit már korábban is hallottam, és már akkor is nagyon tetszett: a 4P index. Pampogás, Picsogás, Puffogás, Panaszkodás.  Ha jól megfigyelitek ezeket, mind múltban élő hozzáállás. Minél magasabb a 4P indexed, annál biztosabb, hogy az a bizonyos hátizsákod jól tele van. Avagy, a 4P index és a hátizsák súlya között erőteljes egyenes arányosság figyelhető meg. Csak a matekosok kedvéért. Ürítsd ki a hátizsákod, nyomd le az egészséges minimumra a 4P-t. 🙂

Önbecsülés

 

Itt és Most. Nem, nem mindfulness, hanem hogy ki vagy te itt és most a jelenben.

4

Ha bemutatkozol, mi az a néhány dolog, amit elmondasz magadról? Ezeken kívül mi az, amit még néhány szóban hozzátennél, ami rólad szól? A felsorolt dolgok szerepek az életedben, foglalkozások, származásod, jelzők?

Az önbecsüléshez hozzátartozik az is, hogy mennyire szereted magadat.

Mennyire szereted a külsődet, a testedet és a belsődet, a lelkedet, szellemiségedet is. Mennyi időt és energiát vagy hajlandó fordítani ezek fejlesztésére?

 

Véleményem szerint  ha valakinek egészséges szinten van az önbecsülése, akkor figyelmet fordít a fejlődésére, testileg, lelkileg, mindenhogyan.

 

Gondoljatok csak bele, hogy egy-egy önbecsülési megfekvésnél mennyire jól el tudunk már lenni a lakásunk biztonságában. Egész nap ugyanabban a pizsiben, zuhany nélkül, esetleg pizzadarabokkal a hajunkban/pizsinken (ki hogy szereti, na) és nézni a kedvenc zombis sorozatunkat végtelenítve. Na ez tipikusan a lezuhant önbecsülés és oda nem figyelés példája számomra.

 

Önbizalom

 

A jó kis jövőorientáció.

6

Bízol a saját jövődben? Milyennek akarod látni az életedet mondjuk 5-10 év múlva? Vágyaid vannak, amelyek csak lebegnek fent valahol magasan, vagy lehozod őket és célokat csinálsz belőlük, amik felé haladsz?

 

Bíznod kell abban, hogy ezeket a jövőbeli célokat el tudod érni.

Bíznod kell önmagadban.

 

Mindeközben érdemes azt is észben tartani, hogy nem is annyira csak a cél a fontos, hanem az út is, amin haladunk felé.

Ha van önbizalmad, az előforduló kudarcok és nehézségek sem tántorítanak vissza, akkor is mész tovább és meglátod a jót. Meg tudod látni a fejlesztendő, tanulandó területet az adott helyzetekben.

Akinek alacsony az önbizalma, az a nehézségeket teljes kudarcként élheti meg, és feladhatja a célját. Ne add fel! Ha reális a célod, hidd el, hogy el fogod tudni érni. Bízz magadban! Képes vagy rá! ¤

%d bloggers like this: