Munkahelyi konfliktusok a “seggfejekkel”

Először is szeretném tisztázni, hogy a címben is szereplő erős kifejezést a szakirodalomból alkalmazom, nem saját találmány 🙂 Robert I. Sutton Kis seggfejkalauz című könyve nevezi így azokat az embereket a munkahelyeken, akiket finoman szólva is legszívesebben elkerülünk a munkanapjaink során. Persze ha tehetjük.

“Az udvariatlan, sértő modorú, megalázóan viselkedő emberekkel való találkozások rontják az érintettek munkahelyi teljesítményét. Csökken a döntéshozó képeségük, produktivitásuk, kreativitásuk, az arra való hajlandóságuk, hogy extra erőket fektessenek be a munkába szükség esetén.”

De mi történik akkor, ha ilyen emberekkel kell együtt dolgoznunk, nap mint nap? Bizony kőkeményen meg tudják keseríteni a napjainkat, óráinkat, és sajnos nem csak azt a néhányat, amit konkrétan a munkahelyünkön töltünk, hanem azon túl is.

asshole

A legelső és legfontosabb dolog, hogy felismerjük, hogy olyan szituációban vagyunk, amikor igenis egy seggfejjel kell együtt dolgoznunk. Előfordul, hogy a félelmeinktől hajtva, vagy családi sorskönyveket futtatva, vagy saját sorsunkba beletörődve csak tűrünk és tűrünk, és észre sem vesszük, hogy tulajdonképpen milyen helyzetben is vagyunk.

A 10 legnagyobb hazugság, amivel az emberek áltatják magukat:

  1. “Igazából nem is olyan rossz.” – jelen helyzet tagadása.
  2. “Tulajdonképpen egyre jobb.” – képzeletbeli javulás.
  3. “Hamarosan jobbra fordulnak a dolgok.” – hiú remény.
  4. “Itt hagyom az egészet és keresek valami jobb helyet, mihelyt végzek ezzel az utolsó fontos dologgal.” – a holnap sosem jön el.
  5. “Annyit tanulok és olyan kapcsolatokat építek, hogy akkor is megéri, ha bántanak.” – olyan jó, hogy már fáj.
  6. “Csak én javíthatok a helyzeten. Engem senki sem pótolhat.” – megváltókomplexus.
  7. “Igen, rossz a helyzet. De én kemény vagyok! Rám ez nincs hatással.” – nem vagyok én nyápic.
  8. “Igen, rossz a helyzet. De különválasztom a dolgokat, így nem igazán hat ki a családommal, barátaimmal ápolt kapcsolataimra.” – én ezt a dolgot ki-be tudom kapcsolni. Napersze.
  9. “Igen, nekem ez rossz, de másoknak sokkal rosszabb! Nincs jogom panaszkodni.” – álszent, önelégült viselkedés.
  10. “Itt rossz ugyan, de ha elmegyek máshova, ott még rosszabb lesz nekem.” – máshol a fű még barnább lesz.

 

siavash-ghanbari-viMyUbkD84k-unsplash

 

Esetleg valamelyik fenti mondat ismerősen cseng? Időnként mondogatod magadnak?

Akkor jó esély van rá, hogy munkahelyeden neked is egy seggfejjel, esetleg seggfejek egész csoportosulásával van dolgod, vigyázz!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan ismerd fel ezeket az embereket, szituációkat és hogyan tegyél ellenlépéseket, figyeld majd a soron következő blogbejegyzéseimet.

 

 

 

Forrás: Robert I. Sutton – Kis seggfejkalauz

%d bloggers like this: