Elkerülés és védekezés a “seggfejekkel” szemben

Írtam már arról, hogy hogyan ismerd fel, ha veszélyes szituációba készülsz belépni, illetve azt, ha már benne vagy. Most lássuk, hogy mit tehetsz akkor, ha rájöttél, hogy vacak a helyzet, lássuk,  hogyan kezelheted a “kedves” seggfejedet.

kev-seto-Jv0TBnjzYNM-unsplash

Elkerülő technikák:

  1. Fizikai távolság – ülj el mellőle, amilyen messzire csak lehet. Ha kevesebbet vagy a látóterében, kisebb eséllyel talál be a hülyeségeivel.
  2. Lassítsd a ritmust – azt várja el, hogy azonnal ugorj, ha ő füttyent? Ne tedd. Válaszolj kicsit később az e-mailjére, mint egyébként tennéd, vagy hivatkozz még valami halaszthatatlan teendőre, mielőtt berohansz hozzá rapportra az irodájába.
  3. Légy láthatatlan – ha nem lát, jobban megfeledkezik rólad.
  4. Emberi pajzs – van egy főnököd, akit bevonhatsz magad és a seggfej közé? Tedd meg! Kérj segítséget!
  5. Biztonsági zóna – ez a színészeknek a színpad mögötti rész, ahova elvonulhatnak és nem háborgatja őket senki. Találd meg te is saját zónádat, ahova szükség esetén “elbújhatsz” kis időre. A munkahelyi konyhát, a dohányzót, egy tárgyalót esetleg.
  6. Előrejelzés – ha többen is áldozatai vagytok a seggfejnek, beszéljétek meg, hogy mikor ki van résen és szól a többieknek, ha emberünk közeledik. Így van esély kitérni az útjából.

Hogyan védd magad?

Azt mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy a fenti tippek és trükkök csupán tűzoltásra valók. Ha a helyzet már tarthatatlan, és károsan hat mind a munkahelyi, mind pedig a magánéletedre, akkor mindenképpen gondolkodj el azon, hogy otthagyod ezt a csapatot/főnököt/munkatársat/munkahelyet. Ismerd fel, hogy meddig éri meg egy ilyen helyzetben benne maradni!

Forrás: Robert I. Sutton – Kis seggfejkalauz

%d bloggers like this: