A boldog kapcsolatban élés 12 aranyszabálya

Ma reggel olvastam egy cikket a barcelonai Gestalt Intézet oldalán (egy coachinggal, mindefulness-el és egyéb hasonló érdekes dolgokkal foglalkozó spanyol szervezet), amely nagyon megkapóan foglalja össze, hogy mi az a 12 fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ha valóban boldog párkapcsolatban akarunk élni.

Lévén a mai nap Valentin napja is, gondoltam pont időszerű lehet ezt megosztanom veletek 🙂 Ajánlom mindenkinek, aki van/volt/lesz párkapcsolatban, hiszen ezek a dolgok nagyon jól jöhetnek, bármilyen legyen is a jelenlegi státuszotok elkötelezettség terén.

relationship

A 12 aranyszabály:

 1. Nem tudok nélküled élni –> Nélküled is meglennék

Feltételezve, hogy a párkapcsolat 2 felnőtt ember között jött létre, akik 2 lábbal a földön járnak, nem pedig gyerek énállapotban lévő eltévelyedett egyének között, kimondható, hogy a pár tagjai egyenként is rendben vannak. De természetesen repes a szívük, hogy megnyitották egymás előtt önmagukat és együtt vannak egy boldog kapcsolatban.

 1. Önmagadért szeretlek –> Önmagadért szeretlek, és na jó, önmagad ellenére is

Fontos, hogy el tudjuk fogadni a másik “sötét” oldalát. A hibáit, egóját, nehézségeit. Lássuk ezeket tisztán és ezzel együtt fogadjuk is el. Így minden bonyolult élethelyzet sokkal jobban megoldhatóvá válik, együtt.

 1. Tégy boldoggá –> Boldoggá szeretnélek tenni

Nagy hiba a párunktól várni azt, hogy boldoggá tegye az amúgy boldogtalan életünket. Nekünk magunknak kell önmagunk miatt és önmagunkban igazán, belül boldognak lenni. Így lehet egy hasonló emberrel valóban örömteli életet élni, amely mindezt persze még magasabb szintre emelheti.

 1. Párt akarok találni –> Felkészülök arra, hogy valaki párja legyek

A görcsös párkeresés nem igazán célravezető. Helyette sokkal fontosabb az, hogy nézzünk valóban önmagunkba és oldjuk meg mindazokat a problémákat, amelyek gátolják azt, hogy belépjen az életünkbe a vágyott partner.

 1. Mindenemet neked adom –> Neked adok mindent, amivel ugyanolyan szinten és arányban leszünk része ennek a párkapcsolatnak

Amikor valaki mindenét odaadja, akkor óhatatlanul is alárendelődik a párkapcsolatban. Ez hosszú távon magával vonzza a tartozás érzését egyik oldalon, és azt, hogy a másik oldal “kicsinek” érzi magát. A kapcsolat az egyensúlyról szól. Annyit adj, amit a másik is viszonozni tud. Így fejlődhettek egyformán, az egyre nagyobb és nagyobb mértékű boldogság irányába.

 1. Adj meg nekem mindent –> Add nekem amid van, ami te vagy, amit viszonozni tudok és ami mellett meg tudom tartani a mértóságomat

Aki azt várja a párjától, hogy az adjon meg neki mindent, valószínűleg gyermek énállapotban működik a kapcsolatban. És bármennyi dolgot is kap, azt nem fogja tudni értékelni, és soha nem lesz elégedett, folyamatos hiányérzet ül majd a két ember nyakán. Törekedjünk az adás és befogadás egyensúlyára.

 1. Bárcsak intenzív és érzelmektől tomboló lenne –> Bárcsak egyszerű lenne

Ha egy kapcsolat folyamatosan hatalmas és váltakozó érzelmekkel teli, az hamar kiégéshez vezethet mindkét félnél. Amikor két olyan ember talál egymásra, akik harmóniában vannak egymással, azok a szituációk kiegyensúlyozottak, szeretetteljesek és szélsőségektől mentesek. Vagyis egyszerűek – a szó legnemesebb értelmében.

 1. Harcolok a hatalomért –> Működjünk együtt

Nem lehet úgy egy párkapcsolatot egészségesen működtetni, hogy valamelyik fél mindig harcol azért, hogy több legyen, jobb legyen, előrébb legyen. Sokkal inkább az együttműködésről kell, hogy szóljon a dolog. Amikor együtt megyünk az utunkon, vállvetve, egymást segítve, egyenlőkként.

 1. Én gondolkodom, te érzel, és nehézségeknél mentse mindenki saját magát –> Együtt sírunk és nevetünk, és együtt vagyunk a boldogság és a fájdalom idején is

Egy elkötelezett, igazi párkapcsolatban a két ember együtt veszi fel a kesztyűt a nehézségekkel szemben, együtt oldják meg azokat. Ugyanez igaz a boldogság időszakaira is, amiben szintén együtt, harmóniában tudnak lenni.

 1. Tartson örökké –> Tartson, ameddig tartania kell

Közös fejlődés, közös haladás – ez az alaptétel. A kapcsolat úgy jó, ha mindkét félnek ugyanolyan mértékben jó. Ha érezhető, hogy már nem tudnak egymásnak mit adni, még az is lehet, hogy meg kell élni és lépni a kapcsolat lezárását. De el kell hinni, hogy ez is a nagyobb jó érdekében történik. Nincs annál rosszabb, mint egy életet leélni egy nem kielégítő helyzetbe beleragadva.

 1. A szüleim/gyerekeink fontosabbak nálad –> Te vagy az első, a többiek utánad következnek

Sokan követik el azt a hibát, hogy a prioritási sorrendben előrébb sorolják saját szüleiket vagy gyerekeiket, mint a párjukat. Ez pedig benne a mellőzés érzését kelti és egyéb romboló hatású negatív érzelmeket. Pedig a párunknak kell elsőbbséget biztosítani, hiszen ő a “bajtársunk” a hétköznapokban, akit választottunk, hogy közösen éljük az életünket.

 1. Ismerlek –> Minden nap látlak és újra megismerlek

Amikor megismerkedünk párunkkal, elkezdjük közös utunkat, egy pillanatfelvételt kapunk belőle. Azt látjuk, hogy milyen ő akkor, honnan jutott el oda, ahol most tart. Aztán a közös időszak alatt mind ő, mind pedig mi változunk, fejlődünk, elakadunk, megoldunk. Ezt fel kell ismerni magunkban és a párunkban is. Ne csak nézd, lásd is Őt.

Forrás: www.institutgestalt.com

%d bloggers like this: