A nyelvi coachingról – beszélgetés Kovács Gabriellával (ACC) (2.rész)

A legutóbbi nyelvi coaching-al kapcsolatos bejegyzésem folytatásaként a következőkben arról beszélgettünk Kovács Gabival hogy milyen ennek az új technikának a megítélése kis országunkban és külföldön, milyen konkrét elakadásokat hogyan lehet segíteni a folyamatban és milyen jövőbeli tervei vannak a népszerűsítésre.

bowl-of-letters-Úgy gondolom, hogy Magyarországon a nyelvi coaching még meglehetősen gyerekcipőben jár. Te hogy látod, mi a különbség az itthoni és a világ többi részén lévő nyelvi coaching között?

-Az elfogadottsága mindenképpen. Nyugat-Európában például nincsenek annyira anyagi korlátok mint itthon. Külföldön ahhoz, hogy ott egy magánügyfél vagy cég elfogadjon egy coaching folyamat ajánlatot nem szükségesek nagy anyagi megfontolások, míg itthon sokkal inkább. Magyarországon maga a coaching is csupán egy fejlődésben lévő szakma, pedig nagyon sokan képviselik nagyon magas szinten. Folyamatosan teszek azért, hogy a nyelvi coachingot ismertebbé tegyem, például ilyen beszélgetésekkel, mint ez is, vagy például az ICF májusi konferenciáján is fogok workshopot tartani. Most tavasszal Londonban voltam, ami egy nagy lépés volt. Ott spanyol, marokkói, olasz és angol nemzetiségű nyelvtanárok és nyelviskola vezetők voltak a résztvevők. Nekik is nagy felismerés volt, hogy tulajdonképpen ez a nyelvi coaching. Két nyelviskola vezetője ennek eredményeképpen azonnal átírattatta a marketing- és üzleti tervüket. Hiszen ez az új technika gyökereiben változtatja meg a nyelvtanuláshoz, nyelvoktatáshoz való hozzáállást.

-Saját spanyol magántanítványaimnál többször észrevettem, hogy az a cél, amivel jönnek hozzám, tulajdonképpen nem is elsősorban nyelvi problémából adódik, hanem bizonyos blokkok, gátlások akadályozzák őket a haladásban. Ezekben az esetekben leginkább ezekkel a témakörökkel foglalkoztunk, spanyol nyelven persze, mivel rendelkeztek a megfelelő nyelvtudással. Ezzel a módszerrel hatalmas fejlődéseket tudtak a tanítványaim elérni.

-Igen, ez a dolog lényege. Az még nagyon fontos ezen kívül, hogy ne engedjük el a fókuszunkból a célt, amivel az ügyfél jött eredetileg. A klasszikus tanításban én vagyok a mindent tudó és mindent adni akaró fél, a tanár. És minél inkább nem megy a diáknak, annál inkább többet akarok adni és ezzel annál inkább gátlom a tanulási folyamatot. Ezzel szemben a coach hisz az ügyfélben, tudja, hogy ott van benne a megoldás, fel sem merül, hogy ő nem fog tudni megoldást vagy ötletet hozni arra a problémára, amivel érkezett. És ezért van a támogató keret, hogy ezt ki tudjuk hozni belőle.

A tea hasonlatot szoktam hozni: a coach a víz, az ügyfél a filter, a coaching folyamat pedig a bögre. Tehát van egy oldódás mindenféle szempontból. Ugyanakkor a víz pedig egy “semmi”, ha azt vesszük. Hogy milyen lesz a tea, a filtertől függ, hogy milyen tealevelet hoz ő.

– A tanítványaimon én is ezt vettem észre, hogy ha ezzel a szemlélettel ülök le megtartani az órát, akkor tényleg ki lehet belőlük oldani azt a feszültséget, korábbi rossz élményt, amit a nyelvtanulással kapcsolatban tapasztaltak. Ebben a bizalmi légkörben ez is lehetséges.

letters-Pontosan így van. Ezt a bizalmat egyrészt ki kell érdemelni és utána meg is kell tartani. Nagyon sok coaching tréninget tartok nyelvtanároknak és az a tapasztalatom, hogy azt a váltást a legnehezebb megtenniük a tanároknak, hogy nem megmondanak, hanem kérdeznek. A jelen oktatási rendszer sajnos nagyon elnyomja a diákok bármiféle önálló törekvését, ami miatt ez most teljesen újnak számít a nyelvtanulás területén. A másik nehéz dolog az, hogy a tanár csendben maradjon. Amikor csend van egy nyelvórán, az nem azt jelenti, hogy nem történik semmi, hanem hogy a diák gondolkodik. Hagynunk kell neki teret és időt arra, hogy végiggondolja amit szeretne.

-Abban a helyzetben, amikor az ügyfél nem akarja vállalni a felelősséget a saját haladásáért, mit tudsz tenni?

-Ilyen esetben azt érdemes feltárni, hogy eddig ő hogyan tanult. Mi az, amit ő vinni akar onnan tovább a csomagjában és mi az, amit el szeretne engedni. Esetleg lehet erősíteni azt is, hogy azzal, hogy itt van a nyelvórán, már lépéseket tett a saját tanulásáért. Ahhoz, hogy én nyelvi coachként támogatni tudjam őt úgy, ahogy neki jó, benne tudatosulnia kell, hogy mi az ami jó neki. Én ezt fogom tudni erősíteni.

Azt szoktam mondani, hogy a nyelvtanulás az egy út. Mi hozott téged ide és merre mész tovább? Ezt az ügyfélnek fel kell tudnia térképezni.

-Hiszen akkor tudjuk hogy hogyan haladjunk, ha tudjuk, hogy hova szeretnénk eljutni.

-Igen, és ha azt is tudjuk, hogy eddig mi történt. Fontos, hogy az ügyfél felismerjen olyan régi mintákat, alakzatokat, gondolatokat, amelyek ráébresztik arra, hogy lássa, most hogyan tovább.

-Miket tervezel a közeljövőben?

-Egy felsőfokú intézmény részéről jött egy felkérés, aminek az volt az alapja, hogy nem csak a nyelvtanároknak, hanem a más szakon oktató tanároknak is gondot okoz fenntartani a hallgatók figyelmét. Kíváncsiak lennének arra, hogy coaching eszközökkel mit lehet tenni ennek a helyzetnek a megoldására – ennek összeállítása jófajta kihívás. A korábban már említett ICF konferencián a Tudatos nyelvhasználattal foglalkozó workshopom lesz egy figyelemfelhívó esemény a közeljövőben (jelenleg tervezés alatt). Tartom közben a saját képzéseimet is, most épp arról, hogy hogyan közelítsük meg a tankönyveket, illetve milyen rendszerben gondolkodjunk, ha kérdésekkel kívánunk egy beszélgetést irányítani – coaching szemlélettel a nyelvórán. Pozsonyban tartok workshopot júniusban, majd lesz egy online alapozó képzésem európai résztvevőknek, egy hosszabb, hazai face-to-face képzésem, terveim között szerepel London és Spanyolország is tanári, többnapos továbbképzésekkel. Ősszel pedig az Iatefl konferenciák itthon és Berlinben, amelyek szakmailag mindenképpen izgalmasnak ígérkeznek. Közben természetesen támogatom egyéni és vállalati ügyfeleimet.

Kovács Gabiról és munkájáról bővebb információkat a lenti linkeken találtok:

Honlap: https://activelanguagecoaching.com/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ActiveLanguageCoaching/

LinkedIn oldal: https://www.linkedin.com/in/gabriella-kovacs-acc-a2351394/

Kapcsolódó bejegyzések: Nyelvi coaching, mint új fejlődési lehetőség – beszélgetés Kovács Gabriellával (1.rész)

%d bloggers like this: