Coaching és asztrológia kéz a kézben – beszélgetés Verebes Judit asztrológussal

A klasszikus coaching mellett munkám másik jelentős részét képezi az ezotéria, azon belül is az asztrológiai elemzések, amikkel foglalkozom. Jó néhány éve már annak, hogy Verebes Judit asztrológusnál először jártam ilyen elemzésen. Akkor ez egy teljesen új utat nyitott meg előttem, amin azóta is rendületlenül haladok. Időközben elkezdtem Judittól tanulni is az asztrológiát, majd bekerült munkaként is az életembe a saját ügyfeleim asztrológiai képletének elemzése. Az asztrológia pont ellentétes módszertannal működik a coachinghoz képest. Az asztrológus képletet elemez, tanácsol, kérdésekre válaszol, míg a coach jobbára inkább kérdéseket tesz fel. Mégis, miben hasonlít ez a két szakma egymáshoz és miben vannak még a különbségeik?

Többek közt ezekre a kérdésekre találhattok választ a Judittal készített beszélgetésemben.

Verebes Judit 1.1

Mióta foglalkozol asztrológiával és hogyan lettél asztrológus?

20 éves korom óta foglalkozom asztrológiával és úgy kezdődött, hogy mindig érdekeltek a spirituális dolgok. Egyébként teljesen mást tanultam, pedagógia szakra jártam az egyetemre. Egy barátnőm és az anyukája mentek el asztrológushoz és ők mondták, hogy mennyire szuper volt, menjek el én is. Nagyon izgalmasnak tűnt, így elmentem. Azt mondta a képletem alapján a hölgy, aki elemzett, hogy látja, hogy nagyon jó spirituális képességeim vannak és nagyon szívesen tanítana engem. Akkoriban pont kerestem az utamat és eldöntöttem hogy elmegyek hozzá tanulni. Amikor elkezdtem ezzel mélyebben foglalkozni, akkor úgy éreztem, hogy nekem ehhez nagyon közöm van. Sok olyan dolog könnyen ment benne, amit lehet, hogy mások nagyon sokáig tanulnak. Persze sok munkát is belefektettem és tanultam. De erre a fajta analógiás gondolkodásmódra, ami a spiritualitáshoz kell, elég könnyen ráhangolódtam és az vitt magával.

A főállású tanításból hogyan lett később főállású asztrológia?

Akkoriban tanítottam középiskolában, szakképzésben és egyetemen is, amit nagyon szerettem csinálni. Még most is nagyon szeretek tanítani. Úgy éreztem, hogy ez nem két külön álló dolog igazából. Amikor egyetemre jártam, akkor a szakdolgozatomat is már egy olyan témából írtam, ami egy pedagógiai-pszichológiai-asztrológiai szempontból megközelítve reformpedagógiai irányzatoknak a véleménye a gyereknevelésről, a temperamentumukról, a személyiségjegyekről. Ezek után adta magát, hogy ebbe az irányba menjek tovább. Azt éreztem, hogy nagyon hasznos,

az embereknek nagy szüksége van erre a fajta útmutatásra és hogy az asztrológia egy nagyon jó és mély személyiségelemző módszer.

Miután megszülettek a gyerekeim, már nem szerettem volna abba a ritmusba visszamenni dolgozni, mint előtte. Egyre több ügyfelem is lett, és valahogy magától átfordult a dolog. Részben tudatos döntés is volt, amit nem bántam meg egyáltalán. A mai napig tanítok, ez nem szűnt meg az életemben, csak most már asztrológiát. Az asztrológiával egy időben kezdtem el foglalkozni az energetikai gyógyászattal is. Ez a két dolog nagyon jól kiegészíti egymást. E mellett nagyon sok pszichológiai dolgot tanultam és éveken át tanítottam önismereti és kommunikációs technikákat. Ez a sokrétű ismeret segít a munkámban.

Azt látom, hogy jó, ha több módszer van a kezedben, nem csak egy, mivel nincs egy adott recept.

handinhandHol látod az asztrológia és a coaching összekapcsolódását?

Úgy gondolom, hogy mindkettő segít az emberek életvezetésében. A coaching szerintem inkább arra támaszkodik, hogy úgy kérdezzek, hogy te megtaláld a saját utadat. Az asztrológiában pedig megnézzük, hogy milyen energiák vannak, azok miket válthatnak ki. És ott vannak a fókuszpontok, amikre figyelned kell, ez segít téged az utadon. Egyik sem veszi el a szabad akaratodat. Azt érzem, hogy az asztrológiában máshogy fogod az ügyfeled kezét. Meg tudjátok nézni, hogy hol tartasz azokban a feladatokban, amiket vállaltál a születésed előtt. Ez egy kicsit holisztikusabban nézi meg a vállalásokat és azt, hogy most mire lenne jó figyelned ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki ebből a helyzetből. Szerintem az embereknek erre most igazán szüksége van.

Akkor tulajdonképpen ez segít az ügyfeleknek abban, hogy a fókuszukat hova helyezzék. Ezzel párhuzamban a coaching pedig a kérdésekkel fedi fel azt, hogy hova szükséges kerülnie a fókusznak, hiszen legfőbb ismérve a kérdezéstechnika. Neked volt-e olyan szituációd, amikor az segített, hogy kérdeztél az ügyfeledtől és nem pedig “megmondtál”, tanácsot adtál?

Mivel ez egy nagyon erős segítő módszer, amiben megjelennek a pszichológiai, pedagógiai dolgok is, nem lehet teljesen leválasztani erről. Fel kell tudnom térképezni, hogy az ügyfél mennyire áll készen hallani azt az információt, amit én látok a képletében. Erre egyrészt rá kell éreznem, másrészt fel kell tennem néhány kérdést, hogy lássam azt, hogy ő hol tart ebben a folyamatban, mit bír el. Spirituális szempontból, aki eljön hozzám, az tudni szeretné a választ. Olyannak nem is szabad elemezni, aki nem szeretné, hogy megcsináld a képletét. Ennek a folyamatnak van egy terápiás jellege is. Vannak, akik nem csak évente egyszer jönnek hozzám az éves elemzésükre, hanem mondjuk egy időszakot mélyebben megnézünk, és arra felépítünk egy tervet. Ebbe kapcsolódik bele jobban a coaching technika, a kérdezés technikája. Amikor kiválasztunk életterületeket, amikhez más módszerekkel is hozzádolgozunk, hogy mi legyen a következő lépés. Itt már sokkal jobban megjelenik az asztrológia és a coaching ötvözete. Nézzük az energiákat, hogy hol tart és hogy az ő egyéni fejlesztéséhez mire lenne szükség.

Erről az a kép ugrott be, mintha lenne egy kapu, ami mögött vannak a különböző ösvények, amiken lehet haladni. Te vagy az, aki megbizonyosodik arról, hogy a hozzád érkező ügyfél felkészült-e már arra, hogy ezeket az utakat meglássa és elinduljon valamelyiken. Te segítesz neki abban, hogy kiválasszátok, hogy melyik számára a legmegfelelőbb út.

Igen, ennek egy nagyon alázatos útnak kell lennie. Mert elképzelhetem, hogy neki mi a legjobb, de nem biztos, hogy valóban az neki a legjobb. Egyrészt ez egy közös munka is, másrészt magának a vezérfonalnak akkor nálam kell lennie. Ez egy nagy felelősség is, illetve az ügyfél részéről egy óriási bizalom. Ő bízik abban, hogy én tudom, hogy honnan hová szeretném őt eljuttatni.

worm's eye view of trees during night time

Ez mindenképpen egy nagy különbség a coachinghoz képest. Az asztrológiai elemzés során az asztrológus kezében van a gyeplő, és te irányítod a dolgokat, de közben a coaching módszerekkel felméred, hogy ő készen áll-e arra, amerre neki menni kell vagy érdemes.

Illetve az oldásoknál, amiket ezekre felépítve csinálok, ott a témakört együtt határozzuk meg. Ilyenkor valahogy a földi és a spirituális világ együtt segíti ezt a folyamatot. Azt nem mondanám, hogy egyedül az én kezemben van a gyeplő, az viszont biztos, hogy én egy keretet adok ennek ez egésznek. Azoknál a módszereknél, amiket én kipróbáltam és évek alatt használtam, azt kell megnézni, hogy annak az embernek egyénileg milyen kombinációkban lehetnek jók. Nagyon sok olyan technikát is használok, ami meditációval segíti mondjuk a feldolgozó folyamatokat, vagy más oldási technikákkal. Olyan is előfordul, hogy ötvözöm az asztrológiai állásokat, amiket a képlet alapján látok, meditációban feloldó technikákkal. Ezek nem zárják ki egymást.

Azt gondolom, hogy a coaching és az asztrológia is jól megfér egymással. Vannak olyan elemeik, amelyekben nagyon jól tudnak találkozni.

A legnagyobb különbség valóban az, hogy az asztrológiának nem a legalapvetőbb módszere a kérdezés. Nagyon fontos, hogy jól rá tudjak hangolódni az ügyfelemre, hogy ő hogyan élheti meg a legvalószínűbben azokat az energiákat, amiket a képletében látok. Hogyan jelentkezhet ez az ő életében, és mit kell neki ebből megtanulnia, milyen úton haladva. Illetve, hogy hol vannak azok az életterületek, ahol most nem annyira érdemes neki energiát befektetnie, mert most nem az a lényeges. Az éves horoszkópok ebben nagyon sokat segíthetnek, hogy mik a fókuszpontok és hogy melyik időszakban kell jobban figyelni bizonyos dolgokra, vagy mikor könnyedebb valami. Azt látom, hogy az nagyban segít egy évnek a megtervezésében, ha tudod előre, hogy mikor kell türelmesebbnek lenned, nagyon aktívnak lenned, mit mivel tudsz energetikailag elvezetni. Fontos, hogy itt gyakorlati eszközöket is tudok adni a másik kezébe. A coachingban is nagyon sok gyakorlati feladat van, amin keresztül megvizsgálod, hogy az az adott dolog a te életedben hogy működik. Az asztrológiában is megvannak ezek a gyakorlati dolgok, csak más úton jutsz el hozzá.

Coaching szemszögből nézve, nagyon jó kiegészítő lehet az asztrológia. Például jön egy ügyfél, aki több dologgal szeretne foglalkozni és megnézve az asztrológiai képletét, be lehet tervezni, hogy energetikailag mikor melyik témakörrel érdemes foglalkoznia. Ad egy bizonyos plusz támogatást neki.

Nagyon sokféle dologra lehet használni az asztrológiát, sok folyamatot tud támogatni. Akár egy life coaching folyamatot vagy például az üzleti coachingban is. Sokan járnak hozzám, akik az asztrológia segítségét kérik kampányokhoz, vállalkozások indításához, üzletek ütemezéséhez. Ezeknél ugyanúgy működik, ugyanúgy segítő eszköz itt is.

A coachingnak egy jó része arról is szól, hogy régi, rosszul berögzült szokásokat, viselkedésmintákat hogyan engedjenek el az ügyfelek, hogy építsenek ki újakat. Ez az asztrológiában hogyan jelenik meg?

Ha valaki eljut arra a pontra, hogy külső segítséget kér, az már azt jelzi, hogy változást szeretne az életében. Amikor eljön valaki, az feltételez már egyfajta nyitottságot arra, hogy meghallja azt, amivel most foglalkoznia kell. Az ügyfelek sokszor érzik már magukban azt, hogy valamin változtatni kell, de szükséges nekik egy külső pont, ami elindítja őket ebben a folyamatban. Hiszen ha hallja, hogy ha ebben az időszakban nagyon foglalkozol ezzel, akkor könnyedén fog menni, ez ad neki egy löketet arra, hogy valóban elkezdje az adott dolgot. Azt látom, hogy van akit 180 fokkal is meg tud fordítani, ha hallja a saját képletét és a saját vállalásait.

mantas-hesthaven-135478-unsplash

Saját tapasztalatom alapján volt olyan coaching ügyfelem, aki eljött hozzám, de tulajdonképpen nem akart változtatni a dolgain. Fordult elő ilyesmi már nálad is asztrológiai elemzéseknél?

Néha előfordul, persze. De inkább azt látom, hogy vannak akik fizikailag el sem jutnak az elemzésre. Hiába próbálunk időpontot egyeztetni, nem sikerül. Ilyenkor vagy nem én vagyok az embere, akitől azt az információt hallania kell, vagy nincs még itt az idő arra, hogy ezeket hallja. Ezen kívül volt olyan ügyfelem is, aki ugyan eljutott az elemzésre, de úgy érezte, hogy ő most nem tud, vagy nincs ereje foglalkozni azzal, amivel kellett volna. Ez sajnos úgy működik, hogy egy lehetőség, egy kapu csak adott ideig van nyitva, aztán bezárul. És lehet, hogy majd csak 20 év múlva nyílik ki újra, akkor fog tudni foglalkozni ezzel a témával újra. Ezt mindig el szoktam mondani az elemzések alatt is.

A szabad akaratát viszont nem lehet senkinek elvenni. Ha már hallja az információt, már a tudatos síkjában van és az ő felelőssége, hogy mit kezd ezekkel az információkkal. Azt azért nem szoktam tapasztalni, hogy valaki semmit nem visz magával.

Egy másik párhuzam a coaching és az asztrológiai elemzés között, hogy tulajdonképpen mindkettő a segítő szakmának egy-egy szelete. Neked, mint segítőnek mi a saját személyes hitvallásod?

-Ami számomra nagyon fontos, az a szeretettel teli segítés és hogy rá tudjak hangolódni a másikra. Hogy úgy tudjam átadni ezeket az információkat neki, hogy számára a legemészhetőbb és legbefogadhatóbb legyen. Nagyon sokféle ember jön hozzám és van aki nagyon szkeptikusan érkezik, még soha nem volt ilyen elemzésen. De nyilván meg kell találni a kulcsot mindenkihez.

Azt érzem, hogy nagyon fontos szerepe van most a coachoknak és bármilyen segítő szakmában lévőknek.

Az emberek ki vannak éhezve arra, hogy abban az időben, amíg egy ilyen helyen vannak, megkapják azt a fajta maximális figyelmet, törődést, vezetést, tanácsadást vagy csak szeretetet, energiát, amit máshol nem tudnak. Ez kijelöl nekik egy olyan én-időt abban a rohanásban, amit lehet, hogy egyébként nem adnak meg maguknak. De amikor idejön, én szeretem ha azt érzi, hogy ő itt most a legfontosabb nekem. Szerintem ha szereted, amit csinálsz, az behívja az embereket. Azt érzem, hogy ha valakinek jönnie kell hozzám, az megtalál.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Coaching bárhol cikklistámban:

Edző vs. Coach – interjú Kerekes Dani személyi edzővel

Coaching és coach képzés – Beszélgetés Svéda Dórával, a Coachingcentrum alapítójával

Coaching szemléletű nyelvoktatás a Katedra Nyelviskolában –  beszélgetés Nagy Zoltán ügyvezető igazgatóval

Nyelvi coaching, mint új fejlődési lehetőség – beszélgetés Kovács Gabriellával (ACC), 1. rész

Nyelvi coaching, mint új fejlődési lehetőség – beszélgetés Kovács Gabriellával (ACC), 2. rész

Box, önismeret, coaching – hol a közös pont…?

Coaching és asztrológia kéz a kézben – beszélgetés Verebes Judit asztrológussal

5 dolog, amiben a vizualizáció a segítségedre lehet a coaching során

4+1 coaching helyszín, a hagyományostól a különlegesig

5 dolog, amit a kutyádon keresztül tanulhatsz önmagadról

Coaching a világ körül – a Holisztikus Coaching Terápia megérkezett az USA-ba

 

További cikklistáim:

A randizós cikklistához kattints ide…

A párkapcsolati cikklistához kattints ide…

A nárcizmus és kontrolláló emberek cikklistához kattints ide…

A önbizalom és érzelmek cikklistához kattints ide…

A változás és fejlődés cikklistához kattints ide…

A karrierváltó cikklistához kattints ide…

 

%d bloggers like this: