8 jel, ami az érzelmi és mentális kimerültségre utal

exhausted2Mennyiszer halljuk, mondjuk azt, hogy a mai világban felgyorsultak a dolgok. Gyorsan dolgozunk, gyorsan élünk, gyorsan/gyorsat eszünk, gyorsan sportolunk, gyorsan sokat akarunk aludni, gyorsan pihenünk egyet.

Ezek után nincs is mit csodálkozni azon, ha időről időre mindannyian megtapasztaljuk azt, hogy kimerültünk. Fizikailag, érzelmileg, mentálisan.

Ez utóbbi kettőnek a következő tünetei lehetnek:

1. Könnyen elgurul az a bizonyos “pöttyös”

Azt veszed észre magadon, hogy nagyon könnyen veszíted el a türelmedet, akár olyan apróbb dolgokon is ki tudsz borulni, amik korábban egyáltalán nem érték el az ingerküszöbödet.

2. Motivációd és tetterőd erősen konvergál a nullához

Úgy érzed, hogy nincs kedved semmihez, nincs erőd semmihez. Azokat a dolgokat sem vagy képes megcsinálni, amiket korábban nulla energiabefektetéssel nevetve tettél meg.

3. Egyre erősödő szorongással küzdesz

cryMivel egyre kimerültebb és fáradtabb vagy mind fejben mind pedig érzelmileg, egyre több dolog miatt feszülsz be, egyre több minden miatt aggódsz, egyre inkább védekező álláspontba helyezkedsz. Szinte állandóvá válhat a szorongással együtt járó folyamatos feszültség, ami észrevétlenül is rengeteg energiádat szippantja el.

4. Alvásproblémáid vannak

Egyre kevésbé megy az elalvás és maga az alvás. Ha el is alszol, sokszor felébredsz az éjszaka közepén és egyáltalán nem pihentető az a kevés óra sem, amit ezzel effektíve el tudsz tölteni. Folyamatosan pörög az agyad, nem tudsz leállni még éjszakára sem, a sok feszültség még akkor is tovább dolgozik benned.

5. Indokolatlan dolgok is mélyen el tudnak szomorítani

Ha már érzelmileg megfeküdtél, bármilyen aprócska dolog még sokkal mélyebbre le tud rántani téged. Ilyenkor életed legnagyobb tragédiájának élheted meg a tényt, hogy például a fagyizóban elfogyott a csokifagyi, pedig te azt akartál. Viccesen hangzik, de nem az. Aki ezeket átélni, az igenis teljesen valós mély érzelmi borulást tapasztal meg.

6. Szédülsz és émelyegsz

A kimerültség egyik fizikai jele a gyakori szédülés és émelygés. Én személy szerint még ide sorolnám ezzel párhuzamosan azt is, amikor valaki a lelki és mentális kimerültsége miatt nem tud enni, vagy éppen hogy evéssel kompenzálja a nehéz időszakot.

detached7. Minden ok nélkül sírásban törsz ki

Amikor már annyira pengeélen táncolnak az idegeid és a lelked, tulajdonképpen ok sem kell ahhoz, hogy bármikor, bárhol rádtörjön egy sírógörcs.

8. Érzéketlen leszel a világra és a történésekre

Azt gondolom, hogy ez már a végső védekezési mechanizmus. Amikor már annyira elfáradtál mentálisan és érzelmileg is, hogy tudat alatt inkább úgy döntesz, hogy lezársz. Lezárod és elzárod magad az érkező ingerektől, hatásoktól így azok nem bánthatnak tovább.

 

Mit tehetsz mindezek ellen?

Pihenj, töltődj, engedd meg magadnak, hogy olyan dolgokkal foglalkozz, amik örömet okoznak. Egy jó séta, egy kis kikapcsolódás, sport, terápia, meditáció, beszélgetés, szórakozás, utazás, kirándulás, napozás – bármi ami számodra a terápiát jelenti, még ha nem is a klasszikus értelemben.

Töltsd fel a lemerült energiakészletedet és újult erővel tudsz majd belevágni bármibe amibe szeretnél.

 

 

Merj változtatni a helyzeteden! ¤

 

Forrás: The power of Silence

%d bloggers like this: