Félelem a szerelmbeeséstől – avagy a filofóbia

fobia.jpgA tény, hogy fóbiák léteznek, mindenki számára ismert. Lehet fóbiája valakinek a pókoktól, a madaraktól, úgy általánosságban bármitől amire csak gondolni tudunk.

De hogy a szerelembeeséstől is félhet valaki? Hát hogyne.

Okozója lehet ennek az állapotnak például egy múltbéli nagyon rossz élmény. Akár saját múltbéli rosszul alakult párkapcsolat, akár családban tapasztalt történések. Ami miatt utána az egyén attól való félelemben él, hogy párkapcsolatba kerül és/vagy szerelmes lesz. Ettől való félelmében pedig megpróbál elkerülni minden olyan helyzetet, ahol csak a legkisebb esélye is van arra, hogy igazán megismerkedjen egy potenciális párral.

Egyrészről, ez lehet egy konkrét fizikai elkerülés, amikor úgy dönt, hogy nem is megy emberek közé, elszigeteli magát a külvilágtól. Ezzel is bebiztosítva önmagát és a számára félt végkifejlet elkerülését. Másrészről, érzelmi elkerülést is bevethet a filofóbiás férfi avagy nő. Normál ütemben éli az életét, társaságba jár, de érzelmileg annyira zárkózott és olyan falakkal veszi körül a lelkét és önmagát, hogy azon senki nem tud áthatolni. E fal mögött pedig biztonságosan megbújhat, akár egész életében.

fobialoveAzon kívül, hogy magától a párkapcsolattól és a szerelemtől fél a filofóbiás ember, annak is nagy szerepe van a történetben, hogy fél a visszautasítástól és annak negatív érzelmi következményeiről – ezért úgy dönt, hogy meg sem próbálja a dolgot és védekező álláspontba helyezkedik.

Szélsőséges esetekben a filofóbia miatti folyamatos szorongás eredményezhet pánikrohamot, emésztési problémákat és zavarokat az életvitelben és az életminőségben.

 

Mi a megoldás?

A pszichoterápiák során a szokásos fóbiákkal kapcsolatban már számos technikát alkalmaznak. Ezeknek egy része egy ilyen nem “materiális” fóbia esetén is bevethető, azonban számos egyéb módszerrel is kiegészítik a hozzáértő pszichoterapeuták a probléma feloldása érdekében. ¤

 

 

 

Forrás: MedSalud

%d bloggers like this: