Az én öt módszerem a stressz ellen

Akármennyire is nyugalomban szeretjük tölteni az életünket, bizony időről-időre felüti a fejét egy-egy stresszesebb szituáció avagy időszak. Nincs ez másképp nálam sem. Amit én első körben fontosnak tartok ilyenkor, hogy újra egy viszonylagos nyugalmi állapotba tudjuk helyezni magunkat. Aztán pedig persze a következtetések, tanulságok levonása, hogy hasonló helyzetben a jövőben már másképpen tudjunk reagálni.

De hogyan is lehet újra megtalálni a középpontunkat, amikor kibillentünk belőle?

Az alábbiak az én személyes módszereim, amik az én esetemben működnek. Nem feltétlenül válik be mindenkinek, de ha tanácstalanok lennétek, akkor érdemes kipróbálni és esetleg átszerkeszteni őket a saját igényetek szerint.

araychan-hqadffscjge-unsplash

  1. VW = Ventilation Walk, avagy sétáld és beszéld ki magadból (nem, nem Volkswagen 🙂 )

Korábban többször előfordult, hogy a nyakamba telepedett a munkahelyen a stressz napközben, menet közben. Akkoriban a főnöknőmmel vezettük be azt a módszert, hogy lementünk és sétáltunk egy kört az épületek körül (utólag is nagyon köszi, főni 🙂 ). Eközben persze jól kibeszéltük, kiventilláltuk magunkból a problémát. Innen is jött az ötlet, hogy Ventilation Walk-nak nevezzem el ezt a remek módszert. Volt olyan helyzet, amit egy 10 perces VW is megoldott, volt amikor azért kicsit tovább tartott a dolog. De mindenképpen hasznos volt, az biztos. Kimozdulni a fizikai térből, ahol a probléma keletkezett, eltávolodni lélekben is kicsit a stresszforrástól és segítő fülekre, illetve sétapartnerre találni, ezek mind-mind segítenek a nyugalom visszanyerésében.

adanielle-cerullo-cqfnt66ttzm-unsplash

  1. Sport

Az “ép testben ép lélek” dolgot már több ízben is olvashattátok a blogomon. Ha éppen úgy alakulna, hogy például érzelmileg nehezebb időszakon megyek keresztül, akkor egy kiadós edzés nálam mindig sokat segít. Ilyenkor elvonszolni magam az edzőterembe sokkal de sokkal nehezebb, mint általában, viszont a végeredmény mindig kárpótol a kezdeti kellemetlenségekért. Érzem, ahogy kitisztul a fejem, a gondolataim, az érzéseim, a testem is. Felfrissülök agyban és lélekben, jól lefáradok fizikailag és érzem, ahogy sokkal objektívebben tudok tekinteni a stresszes szituációra is.

amilan-popovic-zf0-90spdd0-unsplash

  1. Meditáció

Amikor meditálok, mindig azt érzem, mintha egy tiszta papírlapot kapnék magam elé. El tudom engedni a bennem lévő feszültséget, ki tudom tisztítani a felesleges lerakódásokat magamból, fel tudok szabadulni. Nem is kell hozzá más nekem mint egy jó zene, egy csöndes szoba és a medipárnám, amin kényelmesen el tudom üldögélni azt a kb 30 percet, amit ezzel töltök.

Aztán persze amikor úgymond “fényt kapok”, bárhol képes vagyok meditálni, akár csak 5-10 perceket is. Szaunában, jacuzziban, repülőn vagy buszon ülve. Azért mondjuk vezetés közben nem ajánlanám kipróbálni, szóval ha te vagy a buszsofőr, mégse meditálj a járművön szerintem 😀

akabin-wfh

  1. Feltöltődős helyszín

Tavaly nyár óta van egy hely a városban, ahova gyakorlatilag már haza járok. Kiülök ide mondjuk egyedül ebédelni, napközben dolgozni, olvasni, barátokkal csevegni, de akár csak “nézni ki a fejemből”. Dunapart, szabad levegő, chill zene, szuper energiák, kedves emberek, folyóvíz, ami kitisztít belőlem mindent ami számomra éppen haszontalan. Ez nekem a Kabin. Több cikkem is született itt, sok asztro elemzést is legyártottam már a színes kis székeken ülve. Ez a hely nekem maga a feltöltődés, nyugalom és megnyugvás. Innen mindig úgy megyek haza, mintha egy hétig nyaraltam volna valami pihenős helyen. Tényleg mindenkinek kívánom, hogy megtalálja a saját “Kabinját”.

amohammad-metri-1okxsksoowe-unsplash

  1. Zene

Számomra zene nélkül nincs élet. A zene hangolja az embert, attól függően hogy mit hallgatunk, abba az irányba. Az elmúlt évek során nagyon sokat változott a zenei ízlésem, azt gondolom, hogy ez a saját belső fejlődésemmel van párhuzamban. Ami biztos, hogy nehezebb időszakokban a zenével teljesen át tudom kapcsolni az agyamat és a lelkemet. Gyakorlatilag már minden célra vannak különböző lejátszási listáim – ha pörögni akarok, ha lenyugodni, ha meditálni, ha mantrázni, ha spanyolul akarok énekelgetni, ha le akarom vezetni a felesleges feszültséget. Zenét minden helyzetre! 🙂

Ha úgy érzitek, próbáljátok ki az én módszereimet és alakítsátok őket a saját formátokra 🙂 A lényeg, hogy legyenek olyan dolgok a tarsolyotokban, amiket nehéz, stresszes időkben előkaphattok és segíteni tudnak.

Kellemes megnyugvást mindenkinek!

%d bloggers like this: