Önmagad és az életed megváltoztatása – Miért ennyire nehéz?

A változás, változtatás nehéz dolog. Legtöbbször nagyon kényelmesen elvagyunk a saját rutinunkkal, szokásainkkal, munkánkkal, saját magunkkal. De a való élet nem arról szól, hogy mindig minden ugyanúgy van az életünkben.

Az élet a változásról szól. Az élet a fejlődésről szól. Az élet a tanulásról szól.

ross-findon-mG28olYFgHI-unsplash

Tanulunk magunkról, a környezetünkben lévő emberekről, az univerzumról, az érzelmekről, a helyzetekről, nehézségekről és boldogságról. És persze még sok minden másról is.

De mi történik akkor, ha a változás felkészületlenül ér minket? (Ami igazából nagyon sok esetben így van…) Mi történik akkor, ha valaki azt gondolja magáról, hogy ő tökéletes, az élete tökéletes és mégis, egy napon ez az egész tökéletesség buborék kipukkan.

Az nagyon a mélybe tud taszítani. Meg tudja törni az embert – legalábbis egy időre. Hiszen eddig az volt az elgondolás, hogy minden rendben van, tökéletesen halad az életében. Még talán a környező emberek és szituációk is ezt támasztották alá. Én ezt a “hamis komfort zóna effektusnak” hívom. Ha csak a komfort zónánkon belül mozgunk, akkor természetesen nem kerülünk nagy kihívások elé.

Azonban amikor kilépsz a rutinodból, akkor szembesülhetsz a tökéletlenségeddel. Ez pedig sokkoló lehet. De soha ne felejtsd el: senki sem tökéletes! Még te sem 🙂 És mégis, szerethető vagy, ezt se felejtsd el soha!

Első lépésként ebben a folyamatban előfordulhat, hogy tagadóvá válsz. Elkezdheted okolni az élet eseményeit vagy elkezdhetsz okolni másokat azon helyzetek miatt, amiben saját magadat találod. Meg lehetsz győződve arról, hogy mindent tökéletesen csinálsz de a világ ellened van. Valószínűleg tényleg mindent a legjobb tudásod szerint tettél. Amit viszont itt fel kell ismerni, hogy a legjobb tudásod nem mindig A Legjobb Megoldás.

Erről a gondolatról eszembe jut egy jó kis mondás:

Aki csak a kalapácsot ismeri, az hajlamos lehet mindent szögnek nézni.

Előbb vagy utóbb vállalnod kell a felelősséget a tetteidért, az saját életedért, a saját fejlődésedért. Meg kell látod azt, hogy te mit tettél rosszul és meg kell belőle tanulnod, hogy min kell változtatnod. A saját magad számára levont következtetések elengedhetetlenek. Meg kell tanulnod, hogy a kalapácson kívül milyen más eszközök állhatnak még rendelkezésre.

adria-tormo-YEWvMidcKkg-unsplash

Csak ez után fogsz tudni elkezdeni változni, változtatni. Igen, ez nehéz lehet. Igen, a legmélyebb sebeidet tépheti fel. Mégis, azon kell lennie a fókuszodnak, hogy miért történik ez veled. Mit nyersz ebből? Hogyan segít ez neked abban, hogy jobb és még fejlettebb ember legyél? Hogyan segíti ez az életed előrehaladását? Hogyan fejleszti ez a személyiségedet? Hogyan vezet ez téged egy valódi, beteljesült élet felé?

Minden változás, amit magad körül szeretnél látni, belőled kell hogy kiinduljon. Önmagadon belül kell megtenni az első lépést és körülötted minden erre fog reagálni. 

Soha ne felejtsd el feltenni a kérdést: “Mit kell ebből a változásból megtanulnom?“. Aztán pedig feküdj fel a változás hullámára és próbálj meg örülni annak, hogy itt vagy és hogy minden nap tanulhatsz és jobb lehetsz 🙂 

%d bloggers like this: