Életünk kontrolláló személyei – a feloldás

Az előző cikkemben arról írtam, hogy milyen kontrolláló emberekkel találkozhatunk az életünk különböző területein. Az csak egy dolog, ha felismerjük, hogy időről-időre ilyen szituációkban találjuk magunkat, azonban ez egy egyértelmű végeredményhez és lépéshez vezet. Meg kell oldanunk ezeket a helyzeteket. El kell kezdenünk kezelni ezeket a történéseket.

Mint minden szituációnak, amivel szembe találjuk magunkat, ennek is a megoldása belülről kezdődik.

pan-xiaozhen-pj-BrFZ9eAA-unsplashMindenekelőtt, saját magunkat kell megvizsgálnunk. Milyen “nyereségünk” származik abból, hogy ilyen emberke vesznek körbe minket? Családi minta? A döntéshozatal elkerülhetősége? Az a kellemetlenül kellemes érzés, hogy elvegyülhetünk az embertömegben és nem kell igazából kiemelkednünk, feltűnnünk senkinek?

Bármi legyen is a te saját válaszod, ez az a terület, ami ki kell tisztítanod magadban.

Ha ezt megteszed, megtalálhatod a mélyebb belső nyugalmadat, harmóniádat és értékességedet. Amint már mindezt magadénak tudhatod és segítenek téged az utadon, elkezdődhet a kifelé fordulás és a kontrolláló emberekkel való együttműködés kialakítása.

andre-guerra-8DADDMMcJnA-unsplashAzt gondolom, hogy bármilyen kapcsolódásban is állj ezekkel az emberekkel – szülő, munkatárs, párkapcsolat – a legfontosabb dolog, hogy megértsd, ők honnan jönnek, a lelki értelemben. Mik lehetnek a múltbéli sérüléseik, mintáik, amik miatt önmagukat kimerítő módon mindenkit és mindent irányítani akarnak az életükben önmaguk körül. Hiszen még ha ők ezt nem is veszik észre, ez egyfajta kompenzáló mechanizmus valami olyan miatt, ami hiányzik bennük, belőlük. A stabilitás, értékesség érzésének hiánya, szeretetlenség érzése vagy például az önmagukba vetett hit alacsony szintje.

Lehet, hogy soha nem tudod meg valójában mi történt velük a múltjukban, de sejtésed azért lehet. Amikor ez már megvan, nagyon fontos azt tudni, hogy nem a te feladatod megoldani ezt számukra. Mindig az egyén saját felelőssége, hogy a fejlődésén dolgozzon, nem a tiéd! Ne akard megmenteni őket csak azért, mert azt hiszed, hogy megtaláltad a Szent Grált. Ezt önmaguknak kell megtenniük. Amivel te segíthetsz, az ha megérted őket.

lina-trochez-ktPKyUs3Qjs-unsplashEzzel a megértéssel felvértezve már sokkal egyszerűbb a velük való együttműködés. Képes leszel arra, hogy néhány területen szándékosan átengedd nekik az irányítást – és még csak nem is fog fájni neked. Ugyanakkor, más területeken ki fogod tudni szabni a saját határaidat – méghozzá úgy, hogy azt ők is meg fogják érteni és tartani tudják magukat hozzá. A legfontosabb dolog itt is az egyensúly. Egészen addig, amíg ők nem ismerik fel, hogy lentebb kell adniuk az irányítás iránti igényeikből, az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy gyengéden hatsz rájuk, miközben tartod a saját teredet, határaidat, önállóságodat. Próbálj meg egy mindkettőtök számára nyerő helyzet felé haladni. Te adsz valamit nekik és cserébe tudsz majd kérni tőlük is – az egyensúly megtartása és mindkét fél elégedettsége érdekében.

Figyeld meg ahogyan kettőtök kapcsolata kialakul, átalakul, normalizálódik. Még akkor is, ha csak lassan, de legalább biztosan – feltéve, hogy folyamatosan a mindkét fél számára nyerő helyzetet tartod szem előtt.

Stephen Covey “A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása” című könyvének egyik mondata ebben az esetben is teljesen helytálló:

“Először érts, aztán értesd meg magad!”

Ha megérted önmagadat, majd megérted a másik embert is, csak ez után fognak téged mások is megérteni.

Kezdd a változást önmagaddal!

Biztosíthatlak arról, hogy megéri! 🙂

%d bloggers like this: