Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Nagyon érdekes, hogy lépten-nyomon mennyi olyan esettel lehet találkozni, hogy a nők férfiasan viselkednek a férfiak pedig “puhányak“. Legalábbis ezek a nők így látják őket. Valójában azonban a női elférfiasodást a másik pólusként képviselve a férfiak  szükségszerűen elnőiesednek.

De Hölgyeim, hát mit is vártok?

dane-deaner-iJ1lw8iNIy8-unsplash

Függetlenek vagytok, kemények, harciasak, munka fókuszúak. Meg tudtok oldani magatoknak mindent, amit csak kell. Összeszerelitek a lapraszerelt IKEA-s szekrényt, felfúrjátok magatoknak a képet a falra. Vagy ha mondjuk ezt éppen nem is a két kezetekkel végzitek el, már régóta megvan a telefonotokban egy szaki száma, aki megbízhatóan elvégez helyettetek bármi ilyesmit. A Férfi helyett. Mindenre van ember, ugye. Meg tudjátok teremteni magatoknak a kellemes, komfortos életet, a függetlenségeteket és erre büszkék is vagytok. Legyetek is, mert ez valóban nagy meló. Kétségkívül.

 

Hol marad a hely a Férfinak?

Ha képbe is kerülne egy, mit tudna hozzátenni a ti életetekhez? Hogyan tudná kifejezésre juttatni azt, hogy ő a Férfi? Ugye, hogy nem egyszerű a kérdés…

sharon-mccutcheon-Wx28WLTnwMs-unsplashNa pont ezért jönnek inkább a Puhányak. Elsőre úgy érzed Nőként, hogy pont erre van szükséged. Egy érzelmes férfi, akivel beszélgetni lehet, aki nem akar téged leuralni (hiszen elférfiasodott Nőként az a te reszortod, el ne vegye már tőled valaki). Csak ahogy telik-múlik az idő, rájössz, hogy hiányzik valami. Hiányzik a férfierő. Hogy tulajdonképpen jó lenne, ha néha Ő hordaná a nadrágot, ha céltudatos lenne és nem neked kellene mindenért a felelősséget vállalnod. De hiszen te akartad. Te akartál érzelmeset, figyelmeset, cukit. Csak aztán meg mégsem. Vigyázz, hogy mit kívánsz.

És akkor kilépsz ebből. Megfogadod, hogy na ilyet többé nem. #köszdenem

Aztán jön a következő. Aki már-csak-azért-sem a puhány kategória. Ő aztán Férfi a talpán! Ő aztán megmondja! Ő megtervezi, megszervezi, felfúrja, összerakja, eldönti, irányítja. Na ez már aztán tetszik! Végre, a FÉRFI! Érzem, ahogyan melengeti a lelkedet, most is.

Csak aztán viszonylag hamar (vagy mondjuk lehet, hogy csak sokára) rájössz, hogy hát valahogy ez sem stimmel. Olyan folytogató. Olyan…. mintha…. nem lennél szabad? Mintha a Férfi mindent úgy csinálna, hogy te tulajdonképpen nem is számítasz, nem vagy figyelembe véve – még ha esetleg azt hangoztatja is, hogy pedig de. Nem foglalkozik az érzéseiddel, sőt, esetleg megkapod, hogy “Ne rinyálj már folyton!”, vagy “Nem jogos amit érezel, hülyeség!”. Ekkor talán még el is kezdesz gondolkodni, hogy várj…. Lehet, hogy tényleg nem jogos? Hát, végülis…. Lehet, hogy igaza van….

 

Álljunk meg itt egy pillanatra, kérem!

luther-bottrill-DjWbYf6oosc-unsplash

Ezt a Férfit úgy hívják, hogy Zsarnok.

Ő pont a Puhány ellentéte.

Viszont mint legtöbb esetben, egyik véglet ellen a másikba ugrani soha nem üdvözítő. Sőt, igazából pont ugyanolyan rossz, csak mégis máshogyan.

 

Mi akkor a megoldás?

annie-spratt-P2y2MaydkRU-unsplashArany középút. Tudom, könnyű mondani (amúgy nem, még mondani sem feltétlenül könnyű, higyjétek el).

Amin ilyenkor érdemes elgondolkodni: milyen szülői párkapcsolati mintában nőttél fel? Milyen a nagyszülői minta? Hol van az a nő, vagy férfi a felmenőid között, akivel semmi esetre sem akarsz azonosulni, vagy pont, hogy mindenképpen azonosulni akarsz?

Ott van akkor a megdolgozandó helyzet. Mit hoztál onnan, milyen hatással volt rád akkor, milyen sérüléseket nyeltél be közben és milyen csomagot képez ez most a te életedben. Ezzel meg is van a kezdőcsomag, gratulálok! Most már csak bontogatni kell a matrojska dobozokat, hiszen mindegyik más és más nyereményt fog magában rejteni. De mielőtt a nyeremény a tiéd lehetne, azért meg kell ám dolgozni.

Terápia, blokkoldás, bármi, akármi – amit te a saját módszerednek érzel és hatékony is. Ami oldja ezeket a sok-sok éves sebeket és bekövesedett szokásrendszereket.

Amikor pedig ezektől elkezdesz megszabadulni, ott tudsz majd igazán fellélegezni. Ott lehetsz majd igazán szabad.

Nőként valóban nőnek lenni úgy, hogy egyensúlyban van a férfi és női oldalad. Mert mindig is ott volt mindkettő és mindig is ott lesz. Nem megszabadulni kell egyiktől sem. Hanem magadhoz ölelni és egyensúlyba hozni őket.

Jin és Jang. ¤

1200px-Yin_yang.svg

%d bloggers like this: