5 dolog, amiben a vizualizáció a segítségedre lehet a coaching során

Egy coaching ülés alkalmával rengeteg technikát lehet és érdemes alkalmazni, amelyek segítik a kérdéses témakör feldolgozását az ügyfél számára. Természetesen mindig az ügyfél személyisége és elakadása határozza meg az éppen használandó módszereket, de nekem az egyik kedvencem mégis a vizualizáció.

Hogy miért, azt a következő 5 pontban foglaltam össze nektek.

 

1. Az elakadásra, megbeszélendő szituációra kívülről lehet rátekinteni.

rolands-zilvinskis-cPxRBHechRc-unsplash

Ezt hívják úgy szaknyelven, hogy disszociáció. Amikor elképzeljük a helyzetet, aztán kilépünk belőle és kívülről figyeljük meg, mint egy filmet vagy fényképet. Ez abban segít, hogy a saját érzelmi vonatkozásunkat félre tudjuk tenni és egy semleges nézőpontból esélyünk legyen meglátni olyan dolgokat, amiket az érzelmeink befolyásolása esetleg nem engedne meg. Ilyenkor képesek vagyunk egyes szám harmadik személyben beszélni önmagunkról és valóban pártatlanul értékelni az adott szituációt.

 

2. Olyan információk juthatnak eszünkbe, amelyek átlendítenek a nehézségen.

johannes-plenio-voQ97kezCx0-unsplash

Ezek az információk akár egy egyszerű coaching beszélgetés során is az eszünkbe juthatnak, ám a vizualizáció során sokkal nyitottabb mentális állapotot lehet elérni, ami nagyon sokat segít, hogy áramolni kezdjenek a hasznos üzenetek, gondolatok. Úgy lehet ezt elképzelni, mint egy ajtót, ami általában résnyire amúgy is nyitva van, ám egy vizualizáció során szélesre ki tud tárulni. A szélesre nyílt ajtón keresztül pedig nyilvánvalóan több információhoz jutunk, mint a résen keresztül.

 

3. Lehetőségünk van rendezni a helyzetet egy problémás személlyel.

harli-marten-M9jrKDXOQoU-unsplash

Természetesen az adott harmadik személy nincs fizikailag jelen a vizualizáció közben. Mégis, ha elképzeljük ahogyan vele beszélgetünk és vele együtt átrágjuk a kérdéses témakört, legtöbbször már ebben az állapotban oldódnak a feszültségek a két ember közti kapcsolódásban. Nagyon hasznos ez a módszer, ha a való életben nem lehet szót érteni ezzel a személlyel, vagy nincs lehetőségünk beszélni vele. És igen, azokkal is vizualizálhatunk így beszélgetést, akik már eltávoztak közülünk. Hiszen ha valaki olyannal szemben érzünk még mindig feszültségeket, aki már nincs köztünk, azt is ugyanúgy meg kell oldani, fel kell oldani, mint bármi mást.

 

4. Behívhatunk az életünkbe olyan dolgokat, lehetőségeket, amikre szükségünk van.

david-monje-isbRhHh8Nkw-unsplash (1)

Mindannyian sok mindenre vágyunk az életben. Viszont amikor nap mint nap csak az akadályokba ütközünk, nehéz fenntartani azt a pozitív szemléletet, hogy ez a dolog valóban teljesülni is fog. Ebben nagyon sokat tud segíteni egy vizualizáció. Kiszakadva kicsit a napi pörgésből, rá lehet hangolódni a kívánt eseményre, dologra ami ezáltal valóban sokkal könnyebben fog utat találni hozzánk. Ilyenkor vehetünk észre olyan tényezőket is, amivel saját magunkat akadályozzuk a megvalósulásban, megvalósításban. Ha pedig ezek már a tudatos szinten megjelentek, akkor lehetőségünk van a feloldásukra is, ami szintén a vágyunk megvalósulásához vezető út egyik lépése.

 

5. Átformálhatjuk a helyzetet olyanra, amilyenre szeretnénk.

swapnil-dwivedi-w46tRF64qNc-unsplash

Értek itt ez alatt bármilyen múltbéli, már megtörtént eseményt illetve jelenlegi, aktuális élethelyzetet is. A múltban történt eseményekkel kapcsolatban az egyértelmű, hogy ahogyan azok megtörténtek, az úgy van. Viszont ha ennek végkimenetele számunkra kedvezőtlen volt, e miatt pedig mi kellemetlenül, feszülten érezzük magunkat, vizualizációban át lehet alakítani azt a kívánságunk szerint. Ez vezethet minket a fájdalmaink csökkentéséhez, elengedéséhez. Ami a jelenlegi helyzeteket illeti, ráhangolódhatunk egy pozitívabb megélésre, mások megértésére, a helyzet megfelelővé alakítására. Ezek mind-mind segíthetnek abban, hogy könnyebben vegyünk az akadályokat és a lehető leghamarabb túl tudjunk lépni a számunkra ártalmas negatív gondolkodási mintákon.

 

Sok helyen tanácsolják, hogy amit szeretnénk, hogy megvalósuljon, csak képzeljük el. Igen ám, de ez azért nem mindig megy ilyen egyszerűen. A holisztikus coaching során viszont a coach vezetésével sokkal fókuszáltabban és hatékonyabban lehet ezt megvalósítani és ugyanakkor feltárni azokat az okokat is, amelyekkel saját magunkat akadályozzuk az előrehaladásban.

Ha úgy érzed, hogy vannak olyan dolgaid, amelyeken változtatnál, de egyedül valahogy nem sikerült eddig, akkor mindenképpen javaslom ezt a módszert neked is. ¤

 

%d bloggers like this: