4+1 coaching helyszín, a hagyományostól a különlegesig

A mai világban már egyre inkább a köztudatba került a coaching fogalma, módszerei, ez nem is kérdéses. Egyre több ember keres fel egy coachot, ha úgy érzi, hogy elakadt valamilyen témával az életében. De tulajdonképpen hol is lehet és érdemes coaching alkalmat tartani?

Számomra az a szabály, hogy nincs szabály.

Coachingra bármi olyan helyszín megfelelő, ahol a coach és az ügyfél tud egymásra figyelni, ahol meg lehet teremteni valamilyen formában az egymásra fókuszálást. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag csak a képzelőerő szab határt a dolgoknak.

Azon kívül, hogy nekem megvannak a saját jól működő coaching helyszíneim, végeztem egy kis kutató munkát is, hogy más coachok ezt hogyan csinálják.

Lássunk hát néhány lehetőséget!

1. Az iroda

nastuh-abootalebi-yWwob8kwOCk-unsplash

Ha üzleti coachingról van szó, akkor eléggé magától értetődőnek hangzik, hogy az adott irodában történjen a dolog. Lehet ez egy külön elvonulós konferencia terem vagy esetleg egy irodai pihenő tér egyik csöndes sarka.

Amit irodai környezetben én például szeretek alkalmazni, az az ügyfél “kiszakítása a természetes közegéből” és egy picit legalább már itt kimozdítani a megszokottságból. Coacholtam már ebéd közben étteremben, kávé mellett a kávézóban, vagy az iroda saját udvarán, egy közeli nyugodt parkban a padon ülve a fák alatt, madárcsicsergés közepette.

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy mennyire volt ez hatékony, hiszen ezek nem feltétlenül olyan helyszínek, ahol csak a coaching két résztvevője van jelen. Azt gondolom, hogy egy jó coach ilyen helyszínen is meg tudja teremteni azt a privát kis buborékot az osztatlan figyelmével, ami gyakorlatilag kizárja a külső zavaró tényezőket. Az én tapasztalataim alapján ez valóban működik.

Ha te, mint ügyfél, szereted a lazább, kötetlenebb helyszíneket, akkor mindenképpen ajánlok neked valami megszokottól eltérő helyszínt, akár az irodai környezet közvetlen közelében. Ez nagyon jól hozzá tud járulni a megnyílásodhoz, a coaching sikerességéhez.

2. A coaching terem

cowomen-t9ovV7r-FJU-unsplash

Ezek azok a helyszínek, amik kifejezetten a coaching alkalmakra vannak berendezve. Kényelmes székek, fotelek, kellemes dekoráció, csöndes termek, meghitt terek. Ide sorolnám a coachok saját “irodáit” is, ahol bármikor tudnak ügyfelet fogadni, illetve az alkalmanként bérelhető coaching szobákat is.

Ennek természetesen előnye a háborítatlanság, a célzott berendezés és a hangulat. Ha pedig ez a coach saját helyszíne, akkor ott a lehetőség, hogy az esetlegesen használandó eszközök, tárgyak, segédanyagok mindig rendelkezésre állnak, ha úgy alakulna az alkalom közben, hogy valami ilyesmit szeretnének használni az ügyféllel.

Ha te ügyfélként azt szereted, hogy teljes háborítatlanságban beszélgethetsz az elakadásodról a coachoddal, akkor érdemes ilyen helyszínre kérned az alkalmaidat.

3. Természetközeli helyszínek

niclas-dehmel-4ha5N7lA3Xg-unsplash

Értem ez alatt a szabad ég alatt tartott coachingokat, távol mindenféle irodától, teremtől. Ez az igazi csatlakozás a természethez, miközben a lélek dolgait oldja fel az ügyfél és a coach közösen.

Nagyon szeretem kombinálni a megoldások különböző szintjeit. A hagyományosba behozni valami csavart, ami megerősíti a lelki, mentális, érzelmi munkát. Számomra ezt jelenti az, amikor a természetben coacholok.

Ehhez nem kell feltétlenül elvonulni messzi kietlen tájakra. Az én kedvenc helyszínem Budapesten – a nagyvárosban – a Népszigeten a Kabin és környéke.

kabin

Napközben maga a Kabin is egy nyugis hely, akár ott, az asztaloknál ülve is könnyedén lehet coacholni, coachingolódni, kellemes zenével a háttérben. Késő délutántól már inkább a vízpartra szoktam leköltözni, jöhet a piknikpléd, könnyed ücsörgés (akár Kabinos limonádéval a kezünkben) és közben az elakadások átbeszélése. Sok hatékony caoching alkalmat látott már a Népszigeti Duna part 🙂

Ha pedig már a megoldások szintjeinek kombinálása, akkor mindenképpen jó ötletnek tartom a coachingot valamiféle szabadban végzett testmozgással összehozni. Lehet ez akár csak egy séta, de komolyabb sportolás is, ami azért közben megadja a lehetőséget a gondolkodásra, fejtegetésre, beszélgetésre.

Ha szereted a természet közelségét, a madárcsicsergést, a fák árnyékát, ha érzed, hogy ez nyugtat meg és nyit meg téged, akkor bátran kérd a coachingodat ilyen helyszínre. Biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni neked!

4. Művészeti helyszínek

annie-spratt-TywjkDHf0Ps-unsplash

Korábban készítettem egy interjút Svéda Dórával, a Coachingcentrum alapítójával, aki az úgynevezett Art Coachingnak a kitalálója is. Ez a módszer fantasztikusan ötvözi a hagyományos coachingot a művészeti alkotómunkával. Az Art Coachingban az ügyfél egy, a saját kezével végzett alkotói munka közben nyílik meg, amivel szuper eredményeket lehet elérni az elakadások felderítése kapcsán.

Amit pedig ebben a témakörben a kutatómunkám után találtam, szintén megragadta a gondolataimat.

Múzeum coaching.

eric-park-QbX8A8eHfzw-unsplash

Itt az ügyfél és a coach például a Szépművészeti Múzeumban sétálva, az egyes festményekkel kapcsolatos asszociációk alapján járják körbe az ügyfél témakörét. Az asszociációknak hatalmas erejük van, amikből egy ügyes coach nagyon szép felismerésekhez segítheti hozzá az ügyfelét.

Ha te szereted a művészetet, a festményeket, műtárgyakat, esetleg szokásod egy-egy művészeti alkotást látva elmélázni, mindenképpen ajánlom neked ezt a módszert, mert ezen keresztül sokkal könnyebben tudod majd feloldani a benned lévő kérdéses témaköröket!

+1, csak viccből 🙂

patrick-tomasso-GXXYkSwndP4-unsplash

Pub Coaching: Borban az igazság, ugye. Az alkohol kétségtelenül oldja a gátlásokat ideiglenesen, megnyitja a szívet, beszdére bírja a kevésbé beszédes embereket is. Ez szól mellette. De azért persze ezzel nagyon vigyáznék, nem is feltétlenül élnék egy ilyen coaching módszerrel, mint szakember. Az alkohol homályosítja a tisztánlátást már egy egészen alacsony szint után is, ami – mint gondolhatjátok – nem a legjobb irányba mozdítaná elő a dolgokat 🙂 Mindenesetre azért viccesnek hangzik, mint kifejezés, hogy Pub Coaching 🙂

 

A lényeg a lényeg.

Ha úgy döntesz, hogy coachingra szeretnél menni, érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen helyszínen szeretnéd azt. Hol érzed magad felszabadultnak, könnyednek. Hol tudsz igazán megnyílni a coach előtt. Ha ez megvan, akkor pedig kérd az alkalmadat az adott helyre és élvezd 🙂 ¤

 

%d bloggers like this: