Holistic Coaching Therapy – Padla Dóri módszere

Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy pontosan milyen módszerekkel dolgozom, amikor valaki ellátogat hozzám. Ilyenkor elkezdek mesélni azokról az eszközökről, melyek szerepelnek a listámban, amelyekkel segíteni tudok a hozzám érkezőknek.

Eddig azonban nem volt egy egységes neve annak az egésznek, amit csinálok. Már csak azért sem, mert ezidáig egyáltalán nem is volt ez elnevezve. Ez egy olyan összetett módszertan, amit rendszeresen használok, mégsem volt rá kifejezés.

Ezért úgy döntöttem, hogy kap egy nevet.

Úgy neveztem el, hogy Holistic Coaching Therapy (HCT), Padla Dóri módszere.

2new

Mi a HCT és miben különbözik más módszerektől?

H, mint HOLISZTIKUS

Hiszek abban – és a saját tapasztalataim is megerősítik -, hogy az élet sokkal többről szól, mint amit első ránézésre észlelünk belőle. Nem lehet egy megoldandó feladat csupán egyetlen aspektusára koncentrálni, hiszen annyi minden mással van összefüggésben. A test, lélek és szellem egysége.

Ha esetleg alvásproblémáid vannak, nem tudsz jól aludni, a dolog gyökere nem csak egyszerűen az utcáról beszűrődő zajok hangereje. Mélyebbre kell ásni. Ez a tünet, de mi okozza ezt a test, lélek, szellem egységében?

Mindig van egy mélyebb ok. Ha nem találjuk meg azt az okot és oldjuk meg azt a problémát, akkor soha nem lehet alaposan, egyszer és mindenkorra túljutni a problémán.

Amikor azt mondom, hogy az én módszerem holisztikus, azt értem alatta, hogy mindig legalább plusz egy lépéssel tovább megyek a “miértekben”. Ennek sebessége és mélysége mindig az ügyfelemtől függ; attól, hogy ő milyen mértékben képes szembenézni a problémakörrel és megoldani azt, majd pedig beépíteni a megoldást. Ez szinte minden esetben eltérő, de a végső megoldásig mindig el lehet jutni.

C, mint COACHING

A coaching módszertana a kérdésekre épül; a jelenből indul ki és a jövőt veszi célba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a coaching folyamat az ügyfél által hozott problémát a jelenben ragadja meg és ott is kezd nyomozásba. A coaching nem feltétlenül ás mélyebbre a múltbeli “miértekben”, hanem inkább a jelenenbeli helyzeten szeretne változtatni egy jövőbeli jobb helyzet reményében. Hova szeretnél eljutni, hogyan fogsz oda eljutni? Alapvető coaching kérdések.

Az én módszeremben a coachingnak határozottan helye és szerepe van. A jól célzott kérdésekkel a szituáció mélyebben megérthető, több háttérinformáció kerülhet felszínre és így segíthet az ügyfélnek, hogy megtalálja a megoldást.

Számomra a coaching technika olyan, mintha a probléma saját termébe lépnénk be, ahol több ajtó található, amelyek mögött az adott szituációval kapcsolatos különböző információkat lehet megtalálni. Az ügyfél úgy érkezik, hogy egy ajtót már mondjuk kinyitott és mi – együtt – kinyitjuk a többit is, hogy megnézzük mi van mögöttük.

T, mint THERAPY

A Cambridge Szótár szerint a therapy definíciója a következő:

“Egy olyan kezelés, amely abban segít, hogy valaki jobban érezze magát, megerősödjön.”

A MacMillan Szótárban a következőt lehet találni:

“…egy olyan tevékenység, amely boldoggá tesz vagy segít megbirkózni a problémáiddal.”

Ez a két meghatározás tökéletesen fedi, hogy én mit értek ez alatt.

Segítek az embereknek, hogy megoldják a problémáikat, aminek eredményeképpen jobban érezhetik magukat. Az ügyfeleim tulajdonképpen saját maguk oldják meg ezeket a helyzeteket, az én támogatásommal. Abban tudok segíteni, hogy észrevegyék, hol mennek a dolgok tévútra, a megoldás azonban mindig az ügyfél saját felelőssége.

Ami ezt a részt megkülönbözteti a coaching résztől, az a múltba való visszatekintés. Amikor megnézzük, hogy korábban az életükben milyen események történtek. Sokszor szükséges megvizsgálni az otthonról hozott mintákat, illetve amit saját maguk tapasztaltak meg az életükben ezután. Egészen az aktuális nappal bezárólag. Ha a múltat megértjük és az ott szerzett sebeket gyógyítjuk, nagyobb az esélyünk arra, hogy megbírkózunk a jelenben lévő problémáinkkal.

A módszeremnek ezen részében alternatív módszereket használok. Ez lehet egy asztrológiai elemzés, energiakezelés, vizualizáció, meditáció vagy más blokkoldó technika. Nap mint nap látom, hogy a problémáinknak nagyon sok oldala van, melyeket jobban meg lehet érteni az ilyen alternatív módszerek segítségével. Az azonban, hogy ezek a módszerek valóban használatra is kerülnek-e az egyes alkalmakon, mindig a velem szemben ülő ügyféltől függ – attól, hogy ő szeretné-e ezt az extra betekintést.

holistic-coaching-therapy-hu

Holistic Coaching Therapy Módszer – Összefoglalás

Ha elérkezel egy olyan pontra az életedben, amikor már nem bírod tovább elviselni a kialakult élethelyzetet, még inkább sürgetőnek érezheted, hogy úgy dönts, változtatsz rajta. Csak rajtad múlik. Igazán változtatni csak akkor tudsz, ha valóban eldöntöd és energiát fektetsz bele.

Ha úgy érzed, hogy elérkezett nálad ez az idő, a HCT módszeremmel megértheted a nehézséged alapvető okait, a múltat, a jelent és a szélesebb nézőpontot is. Mindezek segítenek abban, hogy megtaláld a megoldást a jövődet és a nehézségeidet illetően egy igazán komplex módon.

Örömmel látlak egy HCT alkalmon nálam 🙂

Amennyiben kérdésed lenne, keress bizalommal az elérhetőségeim bármelyikén.

%d bloggers like this: