Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

Amikor először beszélgettem Ádámmal, a harmincas évei közepén járó fiatalemberrel, akkor említette, hogy az eddigi párkapcsolataiban mindig ő volt a fiatalabb. Vajon milyen lehet férfiszemmel ilyen kapcsolatban lenni? Mit tud egy fiatalabb férfi adni a nőnek és hogyan látja ő a saját szerepét a kettejük viszonylatában? Valóban a kor számít?

Többek közt ezekre az érdekes kérdésekre találtok választ a vele készült interjúban.

Hogyan alakult az, hogy férfiként eddig mindig te voltál a fiatalabb a párkapcsolataidban?

Ez annak köszönhető, hogy mindig idősebb társaságban voltam. Már serdülő koromban is a nálam körülbelül 10 évvel idősebb korosztályból kerültek ki a barátaim, ismerőseim. Így alakult ki, hogy velük könnyebben megértettem magam, mint a saját korosztályommal. Az én gondolkodásmódom mindig is közelebb állt hozzájuk, mint a korban hozzám hasonlókhoz.

Általában milyen korkülönbség volt a kapcsolataidban a nő javára?

Átlag öt év, de volt olyan, hogy csak két-három és olyan is, hogy tizenegy évvel voltam fiatalabb a barátnőmnél.

Férfiként mit adtak neked ezek a kapcsolatok?

Igazából nem az volt a lényeg, hogy a párom idősebb volt, hanem hogy általában a saját korosztályommal nem nagyon találtam, találom a hangot.

A velem egykorúakkal nem nagyon tudok beszélgetni, sokszor felszínesek vagy megragadnak egy buborékban, ahol csak önmagukon van a fókuszuk.

Ehhez képest, amikor nálam idősebbekkel ismerkedtem, nekik már több élettapasztalatuk volt és érettebb volt a gondolkodásuk, lehetett velük mélyebb témákról is beszélgetni.

Véleményed szerint egy nőnek miért lehet jó egy olyan kapcsolatban lenni, ahol a férfi a fiatalabb?

Ha esetleg a nő már megtapasztalt valamilyen csalódást, akkor egy ilyen helyzet sokat tud neki segíteni, hogy elhiggye magáról, hogy ő valóban szép, kívánatos és jó; tud segíteni neki visszaszerezni az önbizalmát. Illetve lehet, hogy pont egy fiatalabb férfi vesz észre olyan dolgokat, amit mondjuk egy vele egyidős, vagy nála idősebb férfi már nem értékel.

A fiatalabb férfi is tud elfeledett dolgokat megerősíteni és nem gyerek lenni.

Én úgy látom, hogy nem feltétlenül kor kérdése az, hogy két ember hogyan viszonyul egymáshoz és hogyan gondolkodnak az életről.

Az is könnyen előfordulhat, hogy bár valaki idősebb, de még nem élt meg sok mindent. Ezzel szemben pedig olyan is lehet, hogy egy fiatalabb embernek már nagyon sok mindent meg kellett tapasztalnia, hamarabb fel kellett nőnie, érettebben kellett gondolkodnia. Így lehet, hogy ez a fiatalabb kiforrottabb, mint egy idősebb lenne.

Te hogyan tudsz férfi lenni a párkapcsolatodban?

Ezek nálam ösztönösen jönnek. Fontos szerintem, hogy egy férfi bókoljon a nőnek, megdicsérje, meglepje egy-egy aprósággal – és ne csak a kapcsolat elején, hanem folyamatosan. Az apró figyelmességek is nagyon sokat számítanak, illetve az is, hogy kiálljak a nőért, vagy kettőnkért, ha a helyzet úgy kívánja.

 Mit tartottál fontosnak, amikor az eddigi barátnőiddel véget ért a kapcsolatotok?

Minden eddigi szakításom után jóban maradtam a volt párommal, a mai napig tartom velük a kapcsolatot. Amikor erre kerül a sor, nem szabad azt elfelejteni, hogy valamiért eddig együtt voltál vele. A szakítás általában fájdalmas, de ti azért előtte egy pár voltatok, együtt éltetek meg dolgokat és nagyon sokat tudtatok tanulni egymástól.

df06f4414c3869be34518cb0ade7135c

Mi az, amit ezekből a kapcsolatokból tanultál?

A szakításaim után nekem mindig volt egy időszak, amikor végig gondoltam, hogy hol siklottak félre a dolgok. Egy nagy személyes felismerésem és tanulásom volt például, hogy merjem kimondani a párkapcsolatomban, hogy ha valami nem tetszik, ne pedig tartogassam magamban. Korábban ezeket nem fejeztem ki és ez eltávolított minket egymástól az akkori barátnőmmel. Most már tudatosan törekszem arra, hogy ezt a hibát elkerüljem – ebben például a jelenlegi párom is sokat segít.

 Az eddigi barátnőid mind idősebbek voltak nálad, mégis, a jelenlegi párod fiatalabb, mint te. Ez mi miatt alakult így?

A barátnőm egy nagyon jó példa arra, amit említettem, hogy a kor ellenére rendelkezhet valaki mély élettapasztalattal. Amikor megismertem, nem foglalkoztam a korával, egyszerűen csak tetszett az, amilyen ő maga. Amilyen határozott, ahogyan gondolkodik, ahogyan viszonyul az élet minden részéhez. Azt a személyiséget találtam meg benne, ami számomra vonzó.

Akkor tehát kimondhatjuk, hogy nem a kor számít?

Ami szerintem nagyon fontos, hogy amikor párt választunk, ne a korát tartsuk szem előtt. Úgy látom, hogy hibás dolog azt gondolni, hogy csak egy fiatalabb, vagy csak egy idősebb társ lehet a megfelelő bárki számára. Ez egy külsőségek alapján történő ítélkezés.

Ami valóban fontos, az a személyiség.

Mi számodra a legfontosabb dolog egy párkapcsolatban?

Az első perctől kezdve őszintének lenni és nem szégyelleni dolgokat. Ha ez nem így történik, akkor egy idő után elkezdenek majd kiesni a csontvázak a szekrényből és akkor lehet, hogy már késő lesz változtatni. Amit a jelenlegi kapcsolatomban tanultam, hogy ne féljünk kimutatni a gyengeségünket és a hibáinkat. Azok is mi vagyunk.

Kortól függetlenül mindenkinek vannak pozitív és negatívabb tulajdonságai egyaránt; a lényeg, hogy ezekkel tisztában legyünk.

Ha együtt vagy valakivel, a párotoknak választjátok egymást, az nem a véletlen műve. Az élet nem véletlenül hozta őt pont abban az időszakban melléd, pont arra az időre. Így tudtok segíteni egymásnak és így tudtok fejlődni mindketten. Ez pedig nem kor kérdése.

Ha tetszett a cikk, látogasd meg a párkapcsolati cikkeim listáját is további olvasnivalókért.

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: