Az önbizalmi válság okai és a kilábalás folyamata

Látom, hogy mennyien vannak önbizalmi válságban. Hiába megvan minden kvalitásuk ahhoz, hogy egészséges szinten lehessen az önbizalmuk, mégsem így van. Kevésnek, értéktelennek, gyengének, csúnyának, tehetségtelennek érzik magukat. Bárcsak éreznék, amit mi kívülről látunk!

Honnan ered ez a nagy szakadék a megélésekben?

Bár mindenkinél egyéni a háttér, amiből az önbizalomhiány kialakult, coachként mégis leggyakrabban két tipikus dologgal találkozom: a szülők és a párkapcsolat.

kelly-sikkema-EcvLKMVvd4s-unsplashÉletünk korai szakaszában a család, a szülők jelentik a gyerek számára a teljes világot. Ha gyerekként a szüleinktől nem kapjuk meg a feltétel nélküli szeretetet, az elfogadást, a szabadságot arra, hogy megéljük különbözőségünket és saját személyiségünket, az máris az önbizalom és az én-tudat csökkenéséhez vezet. Arról nem is beszélve, amikor egyes szülők, szülőpárok, egyenesen lealacsonyítják gyerekeiket és azt kondicionáljak beléjük, hogy nem érdemesek. Az életre, a szeretetre, vagy éppen semmire sem. Ha ilyen vagy hasonló szülők gyerekeként nő fel valaki, akkor garantáltan nem fogja merni vállalni önmagát és nem is fogja reálisan látni tudását, képességeit, teljes mivoltát.

Ha valaki volt olyan szerencsés, hogy támogató szülők gyermekeként nőtt fel, ám felnőttként mégis belecsúszik egy pszichológiailag bántalmazó párkapcsolatba, akkor az addig meglévő egészséges önbizalmát az is porig tudja rombolni. Amikor valakinek a párja a tudatalatti féltékenységében elkezdi szétcincálni a másik egészséges önbizalmát, azzal a céllal, hogy olyan mélyre rántsa, ahol már ő lehet a „jobb”. Ez (is) egy nagyon veszélyes játszma, pláne az elszenvedő fél számára, aki lehet, hogy csak ebből a kapcsolatból kikerülve veszi észre, hogy valójában milyen mély sebeket szerzett be ez idő alatt.

Mit tehetsz, ha azt veszed észre, hogy önbizalmi válságban vagy?

Amit az ügyfeleimnek is el szoktam mondani ilyen helyzetekben, hogy itt a legfontosabb dolog a türelem – saját magatok felé. Mivel valószínűleg hosszú idő alatt került az önbizalmad erre az alacsony szintre, azt idő lesz visszaépíteni is. Ebben a folyamatban sincsenek csodák, még akkor sem, ha esetleg néhány „jófajta” önsegítő könyv azt is ajánlaná. A hirtelen jött változásoknak az a hátulütője, hogy csak felszíni megoldást jelentenek. Márpedig, ha önbizalmat építünk (vissza), akkor annak alaposan és mélyen kell történnie, a belső valónkban, nem pedig a felszínt legyezgetve.

lindsay-henwood-7_kRuX1hSXM-unsplash

Hogyan kezdheted el a folyamatot akár külső segítség nélkül is?

Bárhol is volt életed fókusza eddig (szüleiden, párodon, gyermekeiden, stb), fordítsd azt vissza teljesen, de legalábbis nagyobb mértékben önmagadra. Kerülj újra kapcsolatba a saját szükségleteiddel, tégy magadért, változtass életmódot. Érd el, hogy újra fontos legyél önmagadnak!

Foglalkozz olyan dolgokkal, amik feltöltenek téged. Legyen ez sport, séta, olvasás, barátokkal újbóli találkozások, szórakozás, bármi. A lényeg, hogy legyen olyan dolog, amit te, önmagadért csinálsz és neked pozitív energiát ad.

Energia nélkül nem lehet dolgozni a feladatainkon, sem fizikai, sem pedig lelki fronton.

Végezz kreatív tevékenységeket, amikben flowba kerülhetsz, amelyekben „elveszhetsz” egy kis időre. A Csíkszentmihályi Mihály által kitalált flow állapot lényege, hogy olyan dolgot csinálsz, amely közben az idő mintha megszűnne létezni, annyira leköti a lényedet. Ha ezt pedig egy kreatív, alkotói tevékenységen keresztül éred el, az még inkább emeli az energiaszintedet.

Ha pedig már jól állsz energiával, akkor jöhet a következő lépcső, amikor már közvetlenebbül az önbizalmadat lehet építeni. Keress magadnak olyan feladatot, amit egyrészt élvezettel csinálsz, másrészt jó is vagy benne. Kezdd kicsiben és úgy haladj, lépésről lépésre.

Ahogyan így kinyílik előtted az ajtó, amely mögött a saját valós képességeidet találod, az önbizalmad egyre szilárdabb és biztosabb talajon fog állni, amelyre már lehet majd újabb és újabb emeleteket húzni.

Ebben a folyamatban folyamatosan lehet emelni a lépéstávot. Ahogyan emelkedik a valós, belső, szilárd önbizalmad, egyre nagyobb dolgokba fogsz már tudni belevágni, amik egészséges és valós mértékben fognak hozzájárulni ahhoz, hogy visszatalálj önmagadhoz.

Ha tetszett a cikk, látogasd meg a párkapcsolati cikkeim listáját is további olvasnivalókért.

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: