5 dolog, amit a kutyádon keresztül tanulhatsz önmagadról

A kutyáink – mint bármely más családtagunk – sok mindenre taníthatnak minket. Rajtuk keresztül mélyebben megismerhetjük önmagunkat, hiszen számtalan olyan helyzet állhat elő, amikor próbára vagyunk téve.

Akinek volt már kutyája, az pontosan tudja, hogy életének milyen fontos részévé válhat az új családtag. Rengeteg örömet és boldogságot hozhat az életünkbe. De azért azt is lássuk be, hogy gyakran találhatjuk szembe magunkat megoldandó, kevésbé örömteli feladatokkal is a kis kedvencünket illetően. Ezek persze mind nem véletlenek.

Nézzük hát, hogy mi az az 5 dolog, amit a kutyádon keresztül tanulhatsz:

jordan-whitt-cUFsB0dH9Xs-unsplash

1. Türelem

Különösképpen, ha még kölyökkutyáról van szó, nem egyszer próbára tehetik a türelmünket. Egy-egy ilyen szituációban rájöhetsz, hogy habár eddig végtelenül türelmesnek gondoltad magad, azért nálad is eljön az a pont, amikor elgurul a pöttyös. És nem azért, hogy a kutyád utána fusson. Figyeld meg magad, hogy hol van a tűréshatárod, és mielőtt elérkeznél oda, találd meg a saját módszeredet arra, hogy le tudd nyugtatni magad. Lehet ez néhány nagy levegő, a helyzetből való ideiglenes kimozdulás, vagy bármi más, ami számodra a nyugalmi állapot visszanyerését eredményezi. Ezek után érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy esetleg a helyzet kezelésének a módján kell valamit változtatni, hogy a kutyád is megértse, amit mondasz neki és te, a gazdi is boldog legyél.

brendan-hollis-BXYKqXStTk8-unsplash

2. A játékos éned megtartása

A kutyák többsége szeret játszani, futkározni, bolondozni. A gazdik pedig ezt biztosítani hivatottak. Engedd bele magad a játékba, a szórakozásba a kutyáddal és figyeld meg, hogy egy kis játék neked is mennyire jót tud tenni. Felnőttként sokszor felejtkezünk el a játék iránti igényünkről. Pedig ugyanúgy, mint a kutyánknak, nekünk is szükségünk van erre. Ha megengeded magadnak a játékot, sokkal felszabadultabb, lazább és jobb kedvű lehetsz utána. Ez pedig életkortól függetlenül mindenkinek a hasznára válik.

honest-paws-J2c_lqMX1AM-unsplash

3. A rendszeresség megélése az életedben

Mi emberek, ezen a területen is nagyon különbözőek tudunk lenni. Van, akinek lételeme a rutin és a rendszeresség, van, akit viszont a hideg ráz ettől. Ami mindenesetre biztos, hogy ha kutyád van, akkor minden bizonnyal valamiféle rendszert kell alkalmaznod a hétköznapjaidban. Reggeli séta, délutáni játék, esti séta stb. Gondold meg, hogy ezektől te hogyan érzed magad? Ha már régóta gazdi vagy, valószínűleg teljesen beépült ez az életedbe. Mégis, ha mélyebben belegondolsz, milyen a te hozzáállásod a rutinhoz? A kutyáddal kapcsolatban könnyedén megy, de ezen kívül nem igazán? Vagy pont fordítva, és életed minden területén szereted az előre eltervezett és kiszámítható dolgokat? Érdemes ezen elgondolkodni, hiszen a rutinhoz való hozzáállásunk sokat elárulhat a személyiségünkről.

roberto-nickson-_JGVVEfbTVQ-unsplash

4. Az osztatlan figyelem képessége

Azt szokták mondani, hogy a kutyák a “mostban” élnek. Ami éppen történik, az van a fókuszukban maximálisan (ez persze lehet, hogy pont nem az a történés, amire te szeretnéd, ha a kutyád figyelne, de ettől ő még maximálisan figyel – mondjuk valami teljesen másra). Ez a fajta összpontosított figyelem példaértékű lehet nekünk, embereknek. Amíg a kutyád teljesen rád figyel például, miután a munkából hazaérkeztél te vajon képes vagy ugyanerre vele szemben? Te mennyire tudod osztatlan figyelmeddel megajándékozni a négylábú kisbarátodat? Vagy bárki mást? Barátaidat, párodat, szüleidet, gyerekeidet? Fontos, hogy ha csak rövidebb ideig is, de osztatlan figyelmet élvezhessenek tőlünk azok, akik számunkra fontosak. Tanuljunk a kutyáinktól!

adam-griffith-sWkkIiTJMYc-unsplash

5. A szeretet adása és elfogadása

A kutyák feltétel nélkül szeretnek, szól a fáma. Te hogy vagy ezzel? Te is tudsz szeretni másokat feltételek, kitételek nélkül; ha hibát követett el, akkor is? Ha a kutyádat vesszük példának, milyen érzéssel tölt el, amikor odabújik melléd így fejezve ki a szeretetét irántad? El tudod ezt fogadni teljes szíveddel? És ha egy másik embertől kapod ugyanezt, mi a reakciód? Ha pedig a másik irányból nézzük a dolgot, érdemes elgondolkodni azon, hogy te hogyan fejezed ki a szeretetedet. Mondjuk “letudod” a kutyáddal kapcsolatos kötelező feladatokat, mint a sétáltatás, labda eldob háromszor, enni adni neki és aztán ennyi? Vagy szívesen szánsz időt arra is, hogy játszatok egy nagyot, szórakoztasd őt és a lelkét is boldoggá tedd? Önismereti szempontból jó kis lehetőség ennek végig gondolása is!

A tartalom az enkutyam.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: