Fontos, hogy el tudjuk engedni a félelmeinket – beszélgetés Serényi Zolival a karrierváltásáról

Eddigi életem egyik legnagyobb lépése a karrierváltásom volt. Amikor magam mögött hagyva a biztos multis vezetői állásomat úgy döntöttem, hogy főállásban is coach és tréner leszek. A nagy álmokkal és nagy váltásokkal azonban nem vagyok egyedül. Az utóbbi időben sokan döntöttek hasonlóképpen. Serényi Zoli történetét hoztam el nektek egy beszélgetés formájában.

Zolival a barátságunk hosszú évekre nyúlik vissza. Amikor még én is a multi cégek asztalait koptattam – mielőtt egy nagy karrierváltással coach és tréner lett belőlem – egy darabig együtt dolgoztunk. Bár ezután már más-más cégnél folytattuk a karrierünket, barátként mindig megmaradtunk egymásnak. Aztán valahogyan körülbelül pont egy időben vágtunk bele a nagy újításba. Zoli is gondolt egy nagyot, multis pénzügyi vezetői munkáját maga mögött hagyva leköltözött a Balatonhoz és teljesen új karrierbe kezdett – szállásadás, mezőgazdaság és turizmus. Hogy minden tényleg ilyen egyszerűen ment volna? A lenti beszélgetésből megtudhatjátok!

Milyen előzetes tapasztalatod volt ezen a teljesen más területen, amibe belevágtál?

Főiskola alatt dolgoztam a turizmusban, illetve az első diplomám is idegenforgalomhoz köthető, így talán kicsit visszamentem az eredeti tanulmányaimhoz. A szőlővel, gyümölcsössel és termék feldolgozással semmi tapasztalatom nem volt.

naplementesztgyhegy

Az új karriered tárgyának – a szállásnak, az egész miliőnek – az „Itt és Most Szent György-hegy” nevet adtad. Mi volt a koncepciód a megalapításnál?

Saját utazások inspiráltak elsősorban, valamint az, hogy én hogyan tudom jól kipihenni magam a megterhelő munka mellett. Ezért a legfontosabb az volt, hogy a vendégek a csend, a nyugalom és a friss levegő mellett kényelmes ágyakban (5*-os hotelekben vannak hasonlók), mindennel felszerelt helyen pihenhessenek, ahol tényleg ki tudnak kapcsolni és fel tudnak töltődni. Nagy hangsúlyt kapott a kialakításnál a dizájn és az, hogy minden legyen a házakban: a tollastól a fülpiszkálóig.

Mi segített téged abban, hogy meg tudd valósítani, amit megálmodtál?

Nagyon régen érett bennem a váltás gondolata, talán az utolsó pozíciómban tapasztalt hatalmas stressz és felelőség, illetve a napi 10-14 óra munka segített abban, hogy egyik nap kimondjam: ez nem éri meg. Nem tölt fel, nincs szükségem még egy cipőre, takarítónőre, ebédrendelésre. Rájöttem, hogy megveszem a szabadidőmet, miközben sokkal kevesebb pénzből sokkal jobb minőségben élhetnék. Sokáig nagyon szerettem a munkámat, de azt gondolom, eljutottam a kiégésig és már nem akartam se előrébb lépni se folytatni.

A munkám már nem tett boldoggá, így nem láttam értelmét ennek a mennyiségű energia befektetésének nap mint nap.

A sors fintora, hogy 9 hónap után elkezdett hiányozni az a szellemi kihívás, amit a korábbi munkámban tapasztaltam. 2019-es tavaszi nyitást követően az év októberében vissza is szerződtem egy projekt munkára, amit nagyon élveztem, de ez már egy másik történet, mint 3 éve.

cseri

Mi volt a legnagyobb félelmed és nehézség a megvalósításban?

Szerintem sokaknak az egzisztencia elvesztése a legnagyobb félelme. Nyilván vállalkozóként a havi fix megszűnik és sokkal nagyobb bizonytalanságban van az ember, mint alkalmazottként. 15 havi tartalékkal vágtam bele a vállalkozói létbe, én így tudtam a bizonytalanság érzetemet csökkenteni. Egyébként érdekes, hogy az ember mennyivel kevesebbet költ, ha tudja nem jön a következő hónapban a fizetés, szóval szerintem a 15 hónap másfél évig is kitartott volna. Nyilván a lelki részen kívül a megvalósításban is rengeteg probléma akadt, a birtok gondozása, szőlő, gyümölcsös egy városi fiúnak nem könnyű. Természetesen a felújítás alatt is voltak meglepetések, amiket ki kellett sakkozni, de ezek 2 év távlatából már csak feladatok voltak, amelyeket meg kellett oldani.

Hogyan oldottad meg ezeket a helyzeteket?

Amikor az ember elkezd vállalkozni és kellőképpen rugalmas, akkor ezeket a problémákat nagyon hamar meg tudja tanulni kezelni. Mindig nyitott szemmel jár, olvas, addig köpüli a tejet amíg vaj nem lesz belőle és ki tud mászni a helyzetből. Nyilván nekem segített, hogy tudtam, jó lesz, amit kitaláltam. Amikor pedig ez esetleg nem jutott ez eszembe, a barátaim, családom, párom mondták el. 

Azért a sok belső és külső bátorítás ellenére az elején minden nap feltettem magamnak a kérdést, hogy biztos fog ez menni és jó lesz ez?

laci

Milyennek érzed most a vállalkozásod alakulását?

A vendégek visszajelzései nagyon jók és az nagyon tölti a lelkemet, ha a munkámat elismerik, szeretik. Azt gondolom, hogy nagyon jó úton vagyunk és készen állunk a következő lépések megtételére. Ezen a télen több kisebb fejlesztésünk lesz, amivel a vendégeknek még felejthetetlenebb élményeket adhatunk: trecking kerékpárok, újítások a kertben, plusz fűtés, amivel meghosszabbítható a szezon. Nem titkolt célom a birtok bővítése – most ezen dolgozunk -, a következő évet ez fogja meghatározni.

Mik a terveid a jövőre nézve?

A fentiek mellett a saját termények nagyobb arányú feldolgozása, a tavaszi őszi időszak szobakihasználásának növelése és a sor végtelenül folytatható lenne. Tervek bőven vannak.

reggeli

Ha mondjuk 10 évvel ezelőtt, amikor még együtt dolgoztunk a multinál, azt mondtam volna neked, hogy 2020-ban ilyen jövőbeli terveid lesznek, mit szóltál volna hozzá?

10 éve el se tudtam volna képzelni, hogy a karrierem ekkora irányváltáson megy keresztül. Azt pedig végképp nem gondoltam, hogy mezőgazdasági irányba is nyitok. Pont ez a szépsége annak, ha az ember nyitottá válik a változásra.

Mi az a három dolog, amire szerinted mindenképpen figyelni érdemes, ha valaki karrierváltásban, saját vállalkozás elindításában gondolkodik?

Szerintem nagyon fontos a félelmeinket elengedni és tudni, hogy képesek vagyunk megoldani az előttünk lévő problémákat. Egy jó pénzügyi tervet készítsünk indulás előtt a bevételekről és kiadásokról, hogy az ember lássa mi kell ahhoz, hogy ebből meg tudjon élni és a terv mankóként szolgáljon a későbbiekben. Talán a legfontosabb, hogy csak olyanba vágjunk bele, amiről tényleg hisszük, hogy örömet fog jelenteni nekünk és ezáltal olyan értéket tudunk teremteni, ami egy versenyképes terméket, szolgáltatást vagy karriert fog nekünk biztosítani.

Az Itt és Most – Szent György-Hegy-et itt tudod elérni:

Facebook

Instagram

Weboldal

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: