A kitartásom az, ami még előre visz – beszélgetés Kónya Hajnival a karrierváltásáról

Egy kisgyerek mellett egy 180 fokos fordulattal teljesen más pályára állni? Igen, ilyet is lehet!

Kónya Hajnalka így kezdett hozzá a lakberendezési vállalkozásához. Persze mindezt megelőzte több tanfolyam, felkészülés, célkitűzés. Mivel a lehetetlen fogalma Hajni szótárában nem szerepel, egyre biztosabban építgeti a saját álmát – és közben tervezi és valósítja meg a mások által megálmodott csodás otthonokat. A lenti beszélgetésben megismerkedhettek vele és az ő Sikersztorijával.

Mi volt az a pont az életedben, amikor úgy érezted, hogy nagyot kell változtatnod a karriereden?

Egy multinál voltam már 10 éve, amikor megszüntették a munkakört, amelyben akkor dolgoztam.  Ekkor merült fel a kérdés, hogy pályázzak-e meg a cégnél egy új munkakört vagy kezdjek-e el egy saját vállalkozást a nulláról. Ilyenkor az ember lánya – aki addig egész életében alkalmazott volt – elgondolkodik rajta, hogy be merjen-e vállalni egy kezdő vállalkozást abszolút kiszámíthatatlan bevétellel.  Mélyen belül tudatosan készültem már a váltásra, mivel két évvel előtte elvégeztem egy lakberendező tanfolyamot.

Hogyan jött pont a lakberendezés?

Mindig nagyon érdekeltek a szép épületek, ahogy járkálok az utcán sokszor megállok és megcsodálok egy-egy szép ajtót, vagy egy szép részletet és le is fotózom őket. Ugyanígy a lakás/ház belsőket is nagyon szeretem, mindig is imádtam lakberendező magazinokat nézegetni. Egyszer csak azt éreztem, hogyha egyszer mást csinálhatnék, akkor a lakberendezés lenne az, amit szívesen kipróbálnék, imádom a kreatívkodást.

20190712-hajni-0028-edit

Mi volt az első lépés, amit megtettél az új út irányába?

Mikor a lányom 1 éves lett és még otthon voltam vele, beiratkoztam egy lakberendező tanfolyamra, ezt pár évvel később egy dekoratőr, majd egy felsőfokú lakberendező tanfolyam követte. A második lakberendező tanfolyam után éreztem azt, hogy sokkal magabiztosabb lettem a tanultakban. Az utóbbi két tanfolyam alatt volt egy napi 6 órás főállásom, amelyben sokkal többet kellett dolgoznom, így minden nap egy kihívás volt egy kis gyerek mellett, hogy helyt álljak abban a 2 évben a tanfolyamokon.

Utólag azt kell mondjam, hogy nagyon büszke vagyok magamra, hogy akkor nem dobtam be a törölközőt a kevés alvástól és most azt csinálhatom amire vágytam.

Te mivel szeretnél kitűnni a piacon lévő más lakberendezők közül? Mi a te missziód?

Nagyon szeretek inspirálni másokat az ötleteimmel és a munkáimmal, fontos számomra, hogy többet adjak annál, mint amit elvárnak tőlem.  Régebben blogot is írtam magyar és angol nyelven lakberendezési ötletekről, amire sajnos az utóbbi időben nem volt időm, de hamarosan folytatni szeretném. Bizalmat szeretnék ébreszteni az emberekben a lakberendezők iránt, ez egy fontos küldetés számomra. A Facebook oldalam folyamatosan frissül, sok ötletet, inspirációt, videót osztok meg a követőimmel. Azt gondolom, hogy azzal kitűnök, hogy értéket szeretnék adni a sokféle tartalommal.  A kitartásom az, ami még előre visz, mivel sokszor volt olyan szituáció, mikor simán feladhattam volna. De mindig felállok és újrakezdem akár nulláról is. Ilyen például ez a Covid időszak is, amikor sokkal több kihívást kap mindenki – így én is.

De nem szabad feladni, mindig a célokat kell a szem előtt tartani és jön a megoldás.

Miben másabb számodra a saját vállalkozásodat menedzselni mint alkalmazottként dolgozni egy cégnél?

A saját vállalkozásomban én vagyok egyben az ügyvezető, az értékesítő, a lakberendező, a marketinges, a HR-es és még sok más. Mindenhez nem lehet érteni, könyvelőm és marketingesem van, mert felismertem, hogy ezekhez annyira nem értek, mint amennyire szükség van rá. Így nem szégyelltem segítséget kérni. Magamnak kell a lehetőségeket keresni, kapcsolatokat kiépíteni, a tanfolyamokat megkeresni és kifizetni. Fontosnak tartom, hogy magamat folyamatosan fejlesszem, nem csak szakmailag, hanem önismeretileg is. Évente járok Milánóba a Salone del Mobile nemzetközi lakberendezési design kiállításra inspirálódni, az itt látottak sokszor megjelennek a munkáimban is. Sajnos idén a Covid miatt ez kimaradt, de bízom benne, hogy hamarosan újra visszaáll a régi életünk.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra az átállásban?

Teljesen nulláról kezdeni egy vállalkozást. Előtte azt se tudtam mennyi mindenre oda kell figyelnie az embernek, ha saját cége van. Mérlegelni kell azt, hogy mik a negatívumok és mik a pozitívumok ahhoz, hogy megvalósítsd a vágyaidat. Ami negatívum, hogy nincs fizetett szabadságod, táppénzed, bónuszod, sokszor még nyaraláskor is dolgozol, napi 8 óránál sokszor többet és hétvégén is. Viszont ami pozitívum, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz és ezáltal nem is munkának éled meg. Rugalmas a munkaidőd, nincs főnököd, Te választod ki a kollegáidat.

20200116-kadar-0047

Mi volt az eddigi legnagyobb sikerélményed?

Részt vettem több lakberendezési pályázaton, ahol a terveim sikert arattak, ezeken kívül a 2019-es S/ALON Budapest kiállításon létrehozhattam egy standot maximalista stílusban, amely nagy sikert aratott és a TV2 Szépítők című műsorába is készített Csuti velem egy riportot. A legfrissebb büszkeségem, hogy ‘A Mi otthonunk’ 2020 szeptemberi számában 8 oldalon mutatták be az egyik tervezésemet.

A szakmai sikereken kívül az ügyfeleim öröme is határtalan boldogsággal tölt el, mert azért csinálom, hogy ők boldogok legyenek az otthonukban.

Az egyik legemlékezetesebb, hogy volt egy 5 éves kislány, aki mikor meglátta az új szobáját, örömében a nyakamba ugrott és megölelgetett :-).

Ha újrakezdhetnéd a karrierváltást, mit csinálnál másképpen?

Saját magam önfejlesztését hamarabb elkezdeném, ezalatt a coaching-ot értem.

Hogyan látod a lakberendezői karrieredet az elkövetkező években?

Nagyon sok tervem van, a pontos célok felállítása a legfontosabb, így ezeket folyamatosan vizsgálgatom. Ezt szem előtt tartva szeretnék azokhoz az ügyfelekhez eljutni, akik nyitottak arra, hogy lakberendező segítségét kérjék az álomotthonuk megtervezésében, nyitottak arra, hogy legyen egy csodás, praktikus otthonuk az ő életvitelükre szabva. Nagy álmom egy kávézó és/vagy bár megtervezése a magán lakások és családi házak tervezése mellett.

Kónya Hajnit itt tudod elérni:

Facebook

Instagram

Weboldal

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: