Hát ennek az évnek még jövőre sem lesz vége?

Őszintén, nagyon úgy tűnik, hogy nem. Legalábbis nem azonnal. Azt mondani sem kell, hogy a 2020-as év rengeteg kihívást tartogatott mindenki számára. Nem erre készült egyikőnk sem, az tuti. Valami olyat éltünk meg, ami meglepetésként ért mindenkit. Ha most csak a lelki oldalával foglalkozunk ennek az évnek, akkor is hihetetlen mennyiségű teher nehezedett ránk. Kénytelenek voltunk belátni dolgokat, amiket korábban nem láttunk be az életünkkel kapcsolatban. Felszínre került sok minden, ami eddig „alvó módban” volt. El kellett engedni korábbi rutinokat, megszokásokat. Alkalmazkodni kellett valamihez, amiről nem tudtunk semmit.

Érdemes azt végig gondolnia mindenkinek, hogy milyen mélyebb dolgokat hozott fel ez az év a lelkében. Mivel kellett leginkább megküzdened? Mi okozta a legnagyobb nehézséget? Hogyan reagáltál erre a helyzetre? Ha mélyebbre mész ezekbe a reakciókba, honnan erednek az elsődleges érzelmeid? Ezekkel bizony érdemes foglalkozni.

matt-duncan-IUY_3DvM__w-unsplash

Ha eluralkodott rajtad a pánik, valami megdolgozandód lehet a biztonságérzeteddel, a bizonytalansággal. Ha dühös ellenállásba kerültél, akkor a korlátok, korlátozások témakörén érdemes elgondolkodnod. Ha elvesztetted az irányt az életedben, akkor az önmagadba vetett hit lehet a te témaköröd. Ha beragadtál a régi szokásrendszeredbe és nehezen ment az átállás valami újra, akkor a rugalmasságon kell kicsit dolgozni.

Nehéz ezeket egyedül tisztán látni, de nem lehetetlen. Ha mégis úgy érzed, hogy ebben az évben összecsaptak a fejed felett a hullámok, érdemes lehet felkeresned egy segítő szakembert. Valaki olyat, aki a te hitrendszered mentén tud neked segíteni, hogy kitisztuljon a kép és ne fulladj meg a hullámok alatt. A Holistic Coaching Therapy-ben én például több módszerrel is dolgozom egyszerre, de ennek ellenére van, akinek másra van szüksége.

A legfontosabb, hogy találd meg azt a módszertant, azt a szakembert, aki a számodra megfelelő módon tud neked segíteni a nehéz élethelyzetekben.

Egy külsős ember sokszor olyan szemszögből tud tekinteni az életünkre, amilyennel mi nem lennénk képesek, az érzelmi bevonódásunk miatt. Ez pedig segít nekünk abban, hogy olyan megoldásokat tudjunk találni, amikre magunktól nem is gondoltunk volna.

A hullámok most sokakat maguk alá tudtak temetni. De nincs semmi veszve. Dolgozni a problémáinkon, elakadásainkon soha nem késő! Akár egy baráti beszélgetés, egy megfelelő könyv is sokat segíthet. Kezdd ott és úgy, ahol és ahogyan neked kényelmes! A lényeg, hogy tegyél magadért és haladj az utadon előre, mind tudatosabban az életfeladataidat illetően.

kelly-sikkema-ZHUi4uX6ipY-unsplash

Ilyenkor, év vége felé, érdemes kicsit leülni és végig gondolni az elmúlt 12 hónapot. Mik voltak azok a dolgok, amikkel küzdöttem, mik voltak azok, amelyeket ezek közül sikeresen meg is oldottam, mik maradtak még rajta a listán? Ezen kívül, érdemes összeszedni egy olyan listát is, ami a pozitív dolog volt az elmúlt évben. És igen, még ebben az őrült 2020-an is biztos vagyok benne, hogy mindenki életében voltak pozitív dolgok. Nem kell óriásiakra gondolni. Minden kicsi számít. De ahhoz, hogy reálisan lássuk az évünket, ezeket is figyelembe kell vennünk. Hiszen amire irányítjuk a figyelmünket az életünkben, az kerül előtérbe. Ha mindig a negatív dolgokon törjük a fejünket, akkor azokat fogjuk meglátni először.

Ha figyelmünkkel a jó dolgokra (is) koncentrálunk, akkor az jobban ki fog domborodni. Ezt mi tudunk irányítani és sokat tud segíteni nekünk a hétköznapokban.

Ha valaki pedig szeretné mélyebben beleásni magát az évértékelésbe, akkor jó szívvel ajánlom a YearCompass ingyenesen letölthető füzetét, ami pontosan ezt a célt szolgálja.

cathryn-lavery-fMD_Cru6OTk-unsplash

Ami pedig a következő évet illeti, 2021-ben reméljük, hogy újra kinyit a világ és csökken a 2020-as év intenzitása. De ezt viszont nem tudunk irányítani, maximum alkalmazkodni tudunk az éppen aktuális helyzethez. Mindenesetre érdemes végig gondolnod, hogy mik a te saját, személyes céljaid. Világkörülmények ide vagy oda. Mik azok a dolgok, amiket a legvacakabb külső tényezők ellenére is meg tudsz majd tenni? Melyek azok, amelyeket egy jobb verzió esetén? Legyen több változatod, hogy elő tudd őket kapni, amikor éppen annak jön el az ideje.

2021-ben mik azok a lelki nehézségek, amelyeket végre le szeretnél tenni? Mik azok, amiket eddigi életed során cipeltél a válladon, de úgy döntöttél, hogy elég volt és inkább megoldod őket, mintsem szenvedj bennük/tőlük tovább?

Tervezz, hozz döntést és valósítsd meg őket! Saját magad érdekében; hiszen önmagadon csak te tudsz segíteni! Nem lesz ez másképpen 2021-ben sem.

%d bloggers like this: