Aki megálmodta a hazai első kutya-wellness parkot – beszélgetés Pochanics Szilvivel a karrierváltásáról

15 év alkalmazotti viszony után megvalósítani valamit, amiről már régen álmodtál, fantasztikus érzés lehet. Pochanics Szilvi ebbe vágott bele. Otthagyta a biztos munkáját, hogy valami olyat alkosson meg, ami még nincs. Ez így nagyon utópisztikusan hangzik, de azért nem mindig könnyű az álom beteljesüléséhez vezető út – pláne, ha a Covid egy suhintással vágja keresztül a számításodat. Szilvi viszont ennek ellenére sem adta fel és napról-napra építgeti a saját kutyaparkját, a Top-Pancsot.

Olvassátok sok szeretettel a vele készült beszélgetésemet!

IMG_6146A körülbelül 15 év alkalmazotti munka után elég éles váltásnak tűnhet kutyaparkot nyitni. Mi volt ennek az előzménye az életedben?

Mindig is kutyákkal akartam foglalkozni. Évtizedes álmom, hogy létrehozzak egy olyan parkot, ahol minden megtalálható, ami a városi kutyás élethez elengedhetetlen. Saját tapasztalatom, hogy sajnos a belvárosban nem könnyű a kutyások élete. Nagyon kevés a zöld felület, ahol lemozgathatjuk a kis kedvenceket. A kutyafuttatók száma is nagyon kevés, ahhoz képest, hogy közel mennyi kutya él a belvárosban és emellett a futtatókat nem fertőtlenítik. Nyáron az aszfalt égeti szét a tappancsokat, télen a só marja ki. Ha nincs időnk kimenni a városból hétköznap, akkor elég körülményes a lemozgatás.

2019-re ért meg bennem az egész koncepció, hogy megvalósítom az álmomat. Hosszas keresés után megtaláltam a megfelelő helyszínt a belvárosban, közel a Jászai Mari térhez.

Hogyan jutottál el az ötlettől a megvalósításig?

Sok év kemény munka és spórolás előzte meg a megvalósítást és sajnos voltak olyan tényezők, amihez az idegrendszer megerősítése is szükséges lett volna 😊 Találtam egy önkormányzati kiadó bérleményt tavaly júliusban és idén februárban elkészültünk.

IMG_1050Voltak kétségeid afelől, hogy hogyan fog beindulni a saját vállalkozásod?

Minden éjszaka, a mai napig 😊 Mindattól függetlenül, hogy nagyon jók a visszajelzések és kezdenek egyre többen megismerni minket. Minden éjszaka úgy alszom el, hogy biztos jó irányba haladok? Egy saját vállalkozást működtetni teljesen más, mint alkalmazottként dolgozni. Amikor az előző munkahelyemen felmondtam, hogy már csak ezzel foglalkozzak, akkor a főnököm azt mondta, hogy nem tudja, hogy sajnáljon vagy irigyeljen. Akkor azt mondtam, hogy nem értem miről beszél, hát persze, hogy irigyeljen. Ma már tudom miről beszélt. Egy vállalkozáshoz sokkal, de sokkal több elszántság szükséges, mint az alkalmazotti léthez. Egyfelől nagyon jó dolog, hogy az ember magának keresi a pénzt és nincs főnöke, de ennek meg is fizeti az árát az utolsó fillérig.

Hogyan telt az első fél éve a Top-Pancsnak?

Sajnos március 7-e és május 20-a között zárva tartottunk a karantén miatt, mert az emberek féltek közösségbe menni és nagyon sokan otthon voltak. Akkor még nagyon kevesen ismertek minket. Ez alatt az időszak alatt nagyon sok tartozásom halmozódott fel, amit a mai napig és még a következő 6 hónapban törleszteni fogok.

Amikor megjelentek a hírek, hogy a vállalkozásoknak krízis hitellel segítenek majd, akkor az nagyon megnyugtató hír volt. Mindaddig, amíg ki nem derült, hogy kezdő vállalkozásoknak ez nem adható.

Amikor végig jártam a bankokat és mindenki kinevetett, akkor már tudatosult bennem, hogy semmiféle segítséget nem kapok majd sem az államtól, sem az önkormányzattól. A vírus miatt május 20-án tudtunk újra kinyitni, ami azt jelenti, hogy a november a hatodik teljes hónapunk, úgy, hogy a vírus továbbra is tombol az országban. Összességében elmondhatom, hogy nem volt egy könnyű kezdésünk a Top-Panccsal.

Hogyan tudtál ebből az időszakból kilábalni?

Még nem sikerült és egy darabig ez így is marad sajnos. Jövőre amikor már lesz egy lezárt pénzügyi évem, akkor talán kaphatok állami segítséget. Illetve ahogy egyre többen megismernek bennünket, hónapról hónapra egyre könnyebb az élet.

IMG_5039

Mik a vállalkozói lét azon dolgai, amikre nem feltétlenül gondoltál korábban, mint alkalmazott?

Egy vállalkozásnál nem 8 órás munkarendben dolgozik az ember. Leginkább 8 órát nem dolgozik a 24 órából. Amikor egyedül próbálsz meg egy ekkora létesítményt életre kelteni, akkor az rengeteg munka. Napi 16-18 órát dolgozok nap mint nap. Nem tudok levelet írni a főnökömnek, hogy szeretnék szabadságot kivenni. Ha szeretnék pihenni kicsit, azt előbb ki kell termelni 😊 De azért nem csak negatív dolgok vannak.

Elmondhatatlan öröm, amikor egy vendég megkérdezi, hogy ez kinek az ötlete volt, vagy amikor azt mondják, hogy ti vagytok az év ajándéka,

ezek nagyon jól esnek és ilyenkor érzem, hogy érdemes tovább dolgozni. Amikor már úgy megyek végig Újlipótvároson, hogy minden második ember felismer és köszön, az is nagyon jó érzés. Az elmúlt félévben egyszer sem keltem fel úgy, hogy megbántam volna.

IMG_5254

Mi a legnagyobb kihívás abban, hogy a saját üzletedet viszed?

Rengeteg kérdés van a fejemben folyamatosan. Vajon mindent úgy csinálok ahogy a legjobb a vállalkozásomnak? Mindenben a legjobb akarok lenni és ez mind időben, mint energiában nagyon sokat vesz ki belőlem.

Vannak olyan gondolataid, hogy azért mégiscsak jobb lett volna a „biztosban” maradni a saját vállalkozás helyett?

Nem tagadom néha vannak ilyen gondolataim, de aztán a vége mindig az, hogy jól döntöttem, hogy erre az útra tértem.

IMG_6246

Mi az, ami miatt úgy érzed, hogy megéri minden nap hajnalban kelni és késő estig dolgozni a Top-Pancsban?

A gazdik és kutyák. Amikor megkapom a videókat és képeket, hogy a napközi után nem akarnak hazamenni, vagy otthon elalszanak, mert annyira elfáradtak.  Amikor a gazdikat hozzánk vezetik a kutyák, hogy be akarnak jönni. Amikor a gazdik mesélik, hogy nem hajlandó másfelé sétálni csak felénk. Amikor a gazdi látja a változást kutyáján a napközink után. Amikor végez egy csoportos oktatáson részvevő társaság és hatalmas fejlődésen mennek át a tanfolyam során.  Amikor elkezdünk foglalkozni egy műtéten átesett kutyuson és a harmadik fizioterápiás kezelés után már a saját lábán jön be. Ezek leírhatatlan örömmel töltenek el és erőt adnak a folytatáshoz.

A Top-Pancs-ot itt tudod elérni:

Facebook

Instagram

Weboldal

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

%d bloggers like this: