“A nők csak pénzt akarnak …” Igaz ez a megbélyegzés?

Gyakran hallom, ahogyan férfiak ezt a mondatot mondják. Hogy a körülöttük lévő nők csak pénzt akarnak és hogy ezek a nők nem törődnek mással. Még akkor sem, ha a férfi öreg, csúnya, megkérdőjelezhető a személyisége, becsületessége, vagy bármi más. A férfiak gyakran azt gondolják, hogy ha a nők pénzt látnak, az minden mást felülír. Azok a férfiak, akik ezt a mondatot mondják – amennyire látom – meg vannak győződve arról, hogy minden nő ilyen. Ezzel pedig szépen meg tudják magyarázni a saját sikertelenségüket is a nőknél.

De vajon a nők valóban pénzt akarnak és csak pénzt? Nos, kedves Uraim, ez nagyon nem igaz.

 

Lássuk először is a nők azon csoportját, akik valóban

pénzfüggők

thought-catalog-Xeo_7HSwYsA-unsplash

Mit jelent számukra a pénz az életükben? Azt jelenti, hogy megengedhetik maguknak a szép házat, a jó autót, a szép ruhákat / cipőket / táskákat, a csodálatos vakációkat, az exkluzív éttermeket és egyéb programokat, bármit, amire kedvük szottyan. De mindenekelőtt, számukra a pénz adja a társadalmi státuszt és a biztonságérzetet. Ha ezt az utóbbi két okot pszichológiai szempontból részletezzük, nagyon érdekes háttérokokat találhatunk.

1. Társadalmi státusz

freestocks-_3Q3tsJ01nc-unsplash

Ha egy nő (vagy akár egy férfi) rabja a társadalmi státusznak és eldobja az élet minden egyéb fontos dolgát (például a boldogságot, a szeretetet, az önmegvalósítást stb.), akkor ez valószínűleg egy mély lelki seb miatt történik így. Ki akar nagyon fontos társadalmi státuszt szerezni azzal, hogy minden mást feláldoz az életében? Akinek nincs szilárd belső önbizalma, önértékelése, önbecsülése. Azt akarja, hogy ezeket növeljék a körülötte lévő emberek – azok az emberek, akik fontosak, gazdagok, elbűvölőek. Ezen keresztül érezheti, hogy közéjük tartozik. Annak ellenére, hogy mélyen belül, pont hogy nem ezt érzi. De mivel nem a helyes irányból közelíti meg a problémát (ami a belülről-kifelé irány lenne), megpróbálja kívülről beszerezni. Ez valóban működhet egy ideig, de hosszú távon biztosan nem. Ezt nevezem én a szeretetbonbonoknak.

Hiányzik valami belülről, és kívülről viszi be – mint egy bonbont.

Édes, jó, de aztán elolvad és szüksége lesz a következőre. Akárcsak a drogok. Mindig nagyobb és nagyobb mennyiségre lesz szüksége ahhoz, hogy látszólag kitöltse a bent növekvő ürességet. Újra, mint a drogok.

Tehát mondhatjuk, hogy azoknak a nőknek, akiknek a pénz a társadalmi státusz miatt ennyire fontos, a saját önértékelésükön kell elkezdeniük dolgozni. Meg kell tanulniuk meglátni azt, hogy mennyit érnek ők önmagukban, anélkül, hogy mások túlértékelt árnyékaiba rejtőznének.

2. Biztonságérzet

andre-furtado-woKVsyMX2Vk-unsplashHa egy nő pénzt akar, az azért is lehet, mert azt gondolja, hogy az jelenti a biztonságot. Azt gondolhatja, hogy valaki csak akkor lehet biztonságban, ha sok pénze van. De ez ismét egy mély lelki sérülésről árulkodik. Lehet, hogy gyerekkorában nagyon szegény családja volt, így az élet alapvető dolgain kívül nem engedhettek meg maguknak semmit? Vagy talán egy gazdag családból származott, ahol nevelése részeként azt tanulta meg, hogy a pénz a minden és az emberek csak akkor vannak biztonságban, ha sok pénzük van? A lényeg az, hogy ez nagyon rossz minta.

Azt kell itt felismerni, hogy ha valaki biztonságot akar, azt nem szabad egyenlővé tenni a pénzzel.

A biztonság fogalmát diverzifikálni kell. Mi adhat még neki biztonságérzetet? A családja, barátai, saját munkája, az ötéves terve az életében, vagy valami, amiben teljes szívvel hisz? Esetleg érdemes lenne önmagában és a képességeiben hinnie, hogy bármilyen helyzetbe is kerül az életben, azt meg tudja oldani?

Tehát ennek a nőnek ahelyett, hogy a biztonságérzete csupán egyetlen lábon áll (a pénz), meg kell találnia az összes többi lábat. Minél több láb van, annál stabilabb lesz a biztonságérzet.

És természetesen vannak olyan nők is, akik nem rabjai a pénznek

carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash

Függetlenül attól, hogy néhány férfi azt mondja, hogy MINDEN nő csak pénzt akar. Nem mind, higgyétek el. Sok nő már egészséges önbizalommal, diverzifikált biztonságérzettel rendelkezik, van életcélja és jövőképe. Ezek a nők másra vágynak. Stabilitást, megbízható és gondoskodó párt, egyenlőségen alapuló boldog kapcsolatot szeretnének, kölcsönös célokat és kilátásokat egy olyan férfival, akit szeretnek és aki viszont szereti őket.

És mi a helyzet, ha férfiként mindig olyan nőket vonzol be, akik csak pénzt akarnak?

hannah-nicollet-mRg-eEyaW_4-unsplash

Gondolkodj el azon, hogy mit mond rólad ez a helyzet? Hogyan szól ez rólad? Lehet, hogy te magad túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a pénznek? Vagy talán túl keveset? Lehet, hogy nem olyan nőt akarsz, akinek megvannak a maga céljai az életben, mert neked sokkal kényelmesebb egy olyannal, aki tőled függ? Vagy talán attól félsz mélyen, hogy egyáltalán párkapcsolatban legyél, ezért folyamatosan vonzod azokat a nőket, akik nem a megfelelő partnerek a valódi párkapcsolathoz? Ennek sok oka lehet.

Azok az emberek, akiket bevonzunk életünkbe, mindig megmutatják nekünk az önmagunkkal való feladatokat.

Amint megváltozunk, a körülöttünk lévő emberek is megváltoznak. Ha fejlődünk, akkor más embereket vonzunk be az életünkbe, mint korábban. Tehát, Uraim, ha megváltoztatjátok a gondolkodásmódotokat az életben fontos dolgokról, az új, hasonlóan gondolkodó emberek meg fognak találni benneteket 🙂

Remélem, hogy ezzel sikerült egy kicsit jobb betekintést nyújtanom a női elmébe és lélekbe. Ha te férfiként úgy gondolod, hogy a nők csak a pénzt akarják, akkor remélem most már érted, hogy miért lehet ez igaz néhány esetben (de nem mindig) és mit lehet ilyenkor tenni. Illetve, most már azt is tudhatod, hogyan kezdj hozzá, ha olyan nőket szeretnél bevonzani az életedbe, akik már kiegyensúlyozottabb lelki világgal és életcélokkal rendelkeznek.

 

Dóri

 

 

Kapcsolódó cikkek a Cikklistáimban:

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

“Ha szeretnél, akkor tudnád, hogy…” A tipikus női mondat

Párkapcsolati blokkoló működésmódok

Farkasként a párkapcsolatban

Amikor a Férfi dob egy csontot

Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Miért mindig elérhetetlenekbe futsz bele?

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

A 365 nap című film párkapcsolati elemzése

Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

„Bármit csinálok, nem tudom a páromat boldoggá tenni…”

Az én-idő – avagy hogyan maradj önmagad a párkapcsolatban?

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

%d bloggers like this: