Párkapcsolati blokkoló működésmódok

A párkapcsolat a legtöbb ember életében fontos témakör. Ha nincs akkor azért, ha pedig van, akkor azért. A párkapcsolat, vagy annak hiánya, sokat elárul az adott ember lelkéről. Sokan szenvednek – vagy a párjuk mellett, vagy pedig amiatt, hogy nem találják őt. Sok olyan működésmód és buktató létezik, ami megakadályozza azt, hogy egy beteljesült, egyenlőségen, szereteten és boldogságon alapuló párkapcsolatban éljen valaki. Ezek közül írok most nektek néhányról a következőkben.

“Már az első randi után kapásból dobtam, mert…”

…mert nem tetszett a haja, mert nem úgy volt felöltözve, mert, mert mert…. Ezen helyzetek alatt nem azt értem, mikor valaki egy találkozás után már biztosan érzi, hogy nincs semmilyen kapcsolódás kettejük között. Hanem itt arra gondolok, amikor valaki mélyen a lelkében annyira sebzett, annyira fél az újabb sérülésektől, hogy nem mer nyitni egy új párkapcsolat felé – tudatosan, vagy tudattalanul. Ezért minden apró lehetőséget megragad arra, hogy miért is nem kell neki az az adott ember. A kákán is keresi a csomót, kapásból úgy megy el a randira, hogy azt figyeli, mibe köthet bele, mi lehet rossz a másikban. Aztán persze megtalálja azt a nagyon keresett negatív dolgot, és így újra megbizonyosodhat arról, hogy “na látod, ő sem az…!”. Amit itt fel kell azonban ismerni, hogy ezek a dolgok saját magából fakadnak. Amíg ezzel a hozzáállással és háttérben futó programmal éli az életét valaki, nem is fogja tudni meglátni sem a szépet, sem a jót másokban.

Amit elsőként valaki vonzódásnak él meg, az sokszor csak a szexuális vonzódás, nem a lelki, érzelmi. A pusztán szexuális vonzódás pedig egy idő után biztosan kevés lesz, ha nincs mellette az érzelmi oldal.

Időt és esélyt kell adni ezek kialakulásának, nem pedig feltétlenül az első kanyarban kihajítani a másikat. Közben pedig gyakorolni az önmagunkba tekintést, az önreflexiót, feltárni a lelkünk mélyén lévő akadályozó tényezőket és feloldani azokat.

„Pedig az elején minden olyan szép volt, nem értem, hogy most miért ennyire rossz, de meg fog változni értem!”

Ez az a helyzet, amikor a Nő belekerül egy kapcsolatba, ahol lehet, hogy az első időszakban még minden rózsaszín volt, utána viszont ez elmúlt – mint ahogy sokszor sajnos lenni szokott. Ekkor kerülnek felszínre a problémák, a Férfi valódi énje – ami lehet, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, amit eddig mutatott magáról. Mert meg lehet játszani dolgokat, de csak egy darabig, örökre nem. Előbb-utóbb a valóság teret nyer és akkor borulhat minden. Minden, amit addig hitt, gondolt a Nő a párjáról.

Viszont mivel továbbra is görcsösen ragaszkodik az első időszak élményéhez és érzéseihez, nem hajlandó észrevenni, hogy a valóság nem az volt, hanem ez. Ez, ami most van.

Hogy a Férfi mégsem annyira odafigyelő, mégsem annyira gáláns, mégsem annyira érdeklődő, mégsem, mégsem…. és még sorolhatnánk. Ekkor kapcsolhat be a Nőnél az, hogy majd ő megmenti a Férfit, majd érte megváltozik, most biztosan csak rossz periódusban van. Nem, ezek a helyzetek általában nem a rossz periódusról szólnak – persze van, amikor igen, de általában nem. Hanem arról szólnak, hogy a Férfi elfáradt a tettetésben és most mutatja meg, hogy milyen ő valójában. Ha pedig ezen ő maga nem akar változtatni, akkor sajnos nincs mit tenni. Illetve van. A Nő kétféleképpen dönthet. Az első, hogy benne marad ebben a kapcsolatban, továbbra is azzal a hiú ábránddal a fejében, hogy majd jobbak lesznek a dolgok. Közben pedig folyamatosan szenved és reménykedik – hiába. A másik opció, hogy felismeri azt, hogy ez egy patthelyzet, hiszen ő nem tud változtatni a Férfin, azt a Férfinek magának kell akarnia. Márpedig a Férfi nem akarja ezt. Ekkor a Nő pedig úgy dönt, hogy kilép ebből a kapcsolatból. Mert saját magát és a saját boldogságát helyezi végre előtérbe. Ez már a gyógyulási folyamat első lépése.

 

“Igaz, hogy sok éve szenvedek már mellette, de nekem csak ennyi jár…”

Ennyi jár?! Ilyen nincs. Mindenkinek jár az öröm, a boldogság. Senkinek nem kell egy életen át vezekelnie egy olyan szituációban, amiben nem érzi jól magát. De ha a Nő ezt nem így gondolja, akkor benne ragad a szenvedős párkapcsolatában. Elfogadja, hogy szolgálnia kell, elfogadja, hogy másodrendű, elfogadja, hogy nem érdemes jobbra – neki csak ennyi jár. Mindenki más, aki esetleg boldog kapcsolatban él, csak „szerencsés”. „Neki könnyű…”

Nos, nem. Senkinek nem könnyű. Mindenki dolgozik a párkapcsolatán. Csak ahhoz, hogy egy kapcsolat felelé íveljen az évek során és ne lefelé, ahhoz két ember kell.

Egy ember nem tudja megoldani a kettő helyett a feladatokat. Az lehetetlen. Az a Nő, aki ezt gondolja, hogy neki csak ennyi jár, nagyon alacsony önbizalommal, önbecsüléssel rendelkezik. Nem hiszi el, hogy érdemes arra, hogy boldog legyen, hogy igazán szeretve legyen. Lehet, hogy soha nem volt sem boldog, sem igazán szeretve, ezért nem is tudja az milyen lehet – így pedig nehéz rájönni arra, hogy ennél lehet jobb is. Ilyenkor a Nőnek az önbizalmával, önbecsülésével kell mihamarabb foglalkoznia. Emelni és fejleszteni kell ezeket, hogy érezze, valóban jár neki is mindaz, amiről eddig talán még nem is álmodott.

 

Sok coaching ügyfelemnél látom, hogy beleragadtak ilyen és hasonló működésmódokba. Hozták gyerekkorból, a szüleiktől, a környezetüktől, bárhonnan. Úgy élik meg ezeket a mondatokat, mint univerzális igazságokat. Pedig ezek nem azok. Ezek csupán a saját fejükben, lelkükben keletkezett blokkok, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy valóban boldogok legyenek, valóban kiteljesedhessenek. Az már egy hatalmas haladás, amikor valaki felismeri ezeket a sorsmondatokat a saját életében és így már tudatos síkon elkezdi feloldani őket. Mert attól, hogy valami a múltban úgy volt (akár neked, akár bárki másnak az életében), még nem kell, hogy a te jövődben is úgy legyen. Szabad akaratod van változtatni a sorsodon. De ezt csak és kizárólag te tudod megtenni saját magadért.

Ha tetszett a cikk, látogasd meg a párkapcsolati és randizós cikkeim listáját is további olvasnivalókért.

A tartalom a Womagic.hu oldalon jelent meg magyar nyelven.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Cikklistáimban:

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

“Ha szeretnél, akkor tudnád, hogy…” A tipikus női mondat

“A nők csak pénzt akarnak…” Igaz ez a megbélyegzés?

Farkasként a párkapcsolatban

Amikor a Férfi dob egy csontot

Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Miért mindig elérhetetlenekbe futsz bele?

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

A 365 nap című film párkapcsolati elemzése

Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

„Bármit csinálok, nem tudom a páromat boldoggá tenni…”

Az én-idő – avagy hogyan maradj önmagad a párkapcsolatban?

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

%d bloggers like this: