Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Ha a zaklatásról és bántalmazó magatartásról van szó felnőttek között, a példák és történetek legtöbbször férfiakról szólnak. Ez azonban egyáltalán nem a teljes kép. A nők is bántalmazhatnak és zaklathatnak férfiakat – ezt magam is láttam.

Tény, hogy ilyen felállásban is megtörténnek ezek a dolgok, megtapasztaltam ezt néhány férfi coaching ügyfelemnél is.

Két történet jut eszembe erről a témáról. Azért írok ezekről most, hogy ti – Uraim – tanulhassatok belőlük és lássátok, mit tehettek, hogy elkerüljétek őket, hogy felismerjétek, ha ilyen helyzetekben találjátok magatokat.

A túlgondoló zaklató nő

engin-akyurt-9nrc57bkWYM-unsplash

Sok egyedülálló ember keresi a párját az életben. Ezen emberek egy része – érzelmi és lelki sebei miatt – nem tudja, hogyan csatlakozzon a lehetséges partnerekhez. Nem tudják, hogyan kell értelmezni azokat a jeleket, amelyeket a másik személy küld nekik, könnyen félreértelmezik őket. Ez férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, de mivel ezt a cikket most nektek írom, Uraim, szeretnék megosztani veletek egy történetet, ahol a nő volt az, aki túlgondolta és félreértelmezte a dolgokat.

Már régebben történt, hogy ezt a sztorit hallottam egy férfitól, aki meglehetősen nehéz helyzetbe került egy nővel kapcsolatban. Ő semmit nem akart ettől a Nőtől, azonban a munkahelyen találkozva nap mint nap bókolt neki, néha még flörtölt is vele. A Férfi részéről ez nem volt semmi komoly, azonban mivel a Nő nem tudta a jeleket megfelelően olvasni, úgy gondolta, hogy a Férfi felé áradó figyelme őszinte és valós. A Nő teljesen belepörgette magát a gondolatba, hogy ebből kettejük közt lehetne/lesz valami és mindent megtett azért, hogy megnyerje őt magának. Ekkor jött rá a Férfi, hogy ami ő eddig csinált, az többet jelentett a Nőnek, mint neki. De ekkor már túl késő volt, mert a Nő már közel beteges függésbe került a férfitól és nem volt megállás. Folytatódott tehát a zaklatás a nő részéről.

Két fontos gondolatról szeretnék írni az ilyen helyzetekkel kapcsolatban.

#1 Ha ti, Uraim, szerettek vég nélkül flörtölgetni a nőkkel, anélkül, hogy komolyan gondolnátok a dolgot és a következő szintre emelnétek a kapcsolódásotokat az adott hölggyel, ez lehet a végeredmény.

Azok az emberek, akik nincsenek hozzászokva, hogy a másik nem figyelmének a középpontjában vannak, gyakran félreértelmezik ezeket a flörtölős játszmákat (férfiak és nők is, egyaránt). Ha csak szórakozásból flörtölgetsz a nőkkel, esetleg azért, hogy a saját egódat fényezd, akkor kérlek vedd figyelembe, hogy előbb vagy utóbb találkozni fogsz olyan nővel, aki azt fogja hinni, hogy komolyan gondolod. Attól függően pedig, hogy az adott nő eddigi életéből mennyire hiányzott a férfiak részéről rá irányuló figyelem, egészen csúnya véget érhet ezt a sztori mindkettőtök számára… Ezek a húzd meg – ereszd meg játszmák könnyen fulladhatnak zaklatásba, veszekedésekbe és mély érzelmi sérülésekbe – mindkettőtök számára.

Sokkal jobban jársz, ha az egódat másképpen próbálod meg táplálni. De végsősoron a legjobb az, ha erre már egyáltalán nincs is szükséged, mivel megtaláltad a saját, szilárd, belső önbizalmadat férfiként és így már nem is érzed szükségét belemenni ezekbe a játszmákba.

#2 Soha nem tudhatod első látásra, hogy mennyire hiányzik a másiknak a rá irányuló figyelem az életében, ezért nem tudhatod, hogy mekkora hatással lesz rá a flört.

Azok a nők, akiknek eddig nem volt normális párkapcsolatuk az életükben, nem láttak jó párkapcsolati mintát a szüleiktől, nem látják és nem érzik tisztán a különbséget a valódi vonzalom, a valódi irántuk való érdeklődés és a flörtölős játszmák között. Ha soha nem irányult rájuk figyelem eddigi életükben, még csak rövid időre sem senki részéről, akkor könnyen függővé tudnak válni a legkisebb „adagtól” is. Nagyon könnyen túlgondolják a történéseket és a Férfi részéről rájuk irányuló legkisebb figyelmet is a legnagyobb szerelem jeleként értelmezhetik. Annak ellenére, hogy ugyanebben a helyzetben a Férfinak pedig mindez pont semmit nem jelent. A Nő viszont nem veszi észre az eltérést, a különbséget. Ezért kell Uraim óvatosabbnak lennetek és nem belemenni ilyen játszmázásokba, mivel így nagyon könnyen kerülhettek nem kívánt helyzetekbe.

usman-yousaf-8dvyPDYa35Q-unsplashTanácsok férfiaknak

Kerüljétek az ilyen és hasonló értelmetlen játszmákat a nőkkel, dolgozzatok a saját belső önbizalmatokon és önismereteteken. Lássátok tisztán, hogy hogyan viselkedtek a nőkkel, hogy ezen keresztül is biztosak lehessetek abban, hogy amit tesztek, az nem félreérthető.

Tanácsok nőknek, akik hajlamosak a túlgondolásra

Gondold végig, hogy gyerekként mennyi figyelmet kaptál a szüleidtől. Valószínűleg nem eleget. Gondold végig a múltbeli párkapcsolataidat, vagy azokat a férfiakat, akik tetszettek neked – esetleg csak te voltál egyoldalúan az, aki akarta, hogy a kapcsolódás megtörténjen? Lehet, hogy a férfi nem is akart tőled semmit? Talán csak arra a gondolatra és érzésre kattantál rá, hogy valaki végre figyelmet szán rád?

Gyógyítsd meg a belső gyermekedet, add meg neki azt a figyelmet, amit még most felnőttként is mindig hiányol. Ez az egyetlen mód arra, hogy tisztábban tudd látni ezeket a helyzeteket.

A pszichológiailag bántalmazó nő

julien-l-sLrw_Cx6u_I-unsplash

Sokan élnek olyan párkapcsolatban, ahol a pszichológiai bántalmazás napi rendszerességű. És legtöbben észre sem veszik. Csak azt érzik, hogy összeszorul a gyomruk egy, a párjukkal történt beszélgetést, vagy veszekedést követően; érzik, hogy mélyen belül nem boldogok. Még akkor sem, ha nagy erőkkel próbálják meggyőzni önmagukat és az embereket maguk körül. Mivel nagyon sok ember mesterien hazudik önmagának, sok pszichológiailag bántalmazó párkapcsolatra nem derül fény, nem tudatosul a résztvevőkben.

Az, hogy valaki pszichológiai bántalmazóként viselkedik a párjával szemben, nem attól függ, hogy az adott ember férfi vagy nő. Sok olyan esetet látok, ahol a férfi az ilyen bántalmazó, de ugyanígy látok olyanokat is, ahol a nő.

Az egyik coaching ügyfelem egy bántalmazó nőt vett el feleségül. Mire ki tudott lépni ebből a házasságból, már csak korábbi önmaga árnyéka volt. Elveszett belőle az életöröm, darabokra volt törve a szíve, az önbizalma gyakorlatilag már nem is létezett. A Nő teljesen tönkretette. Folyamatosan mondogatta a Férfinak, hogy mennyire értéktelen, hogy minden rossz dolog a Nő életében a Férfi miatt történik. Végül a Férfi pedig elkezdte ezt elhinni. Elkezdte magát okolni, hogy ő nem elég (jó) és még annak ellenére is, hogy lelkileg teljesen tönkrement ebben a házasságban, nagyon nehezen szánta rá magát arra, hogy kilépjen belőle.

christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplashTanácsok férfiaknak, akik bántalmazó nővel vannak párkapcsolatban

Ha úgy érzed, hogy a barátnőd vagy feleséged folyamatosan lenyom téged és attól érzi jobban vagy boldogabbnak magát, hogy téged tönkretesz, az egyértelmű jele annak, hogy pszichológiailag bántalmazó párkapcsolatban vagy. Még akkor is, ha a kezdetek kezdetén minden fantasztikus volt (vagy legalábbis annak tűnt), most már egyértelműen látszik, hogy az hazugság volt. A valóság pedig az, ami most van. Az, hogy nem tisztel téged, az, hogy nem vagy figyelembe véve, hogy tulajdonképpen nem számítasz egyáltalán. Hiába próbálod megváltoztatni a dolgokat, alapjaiban ez nem fog megváltozni. Lehet, hogy voltak/vannak/lesznek felszínes és ideiglenes javulások, de a bántalmazó viselkedési mechanizmusa alapjaiban nem fog megváltozni.

Ha valaki egy mélyen bántalmazó személy, soha nem fogja azt bevallani. Ők tökéletesnek gondolják magukat és mindenért téged fognak hibáztatni. Ezért az egyetlen dolog, amit tehetsz magadért ilyen helyzetben, hogy kilépsz ebből a párkapcsolatból.

Saját magadat mentsd, ne őt akard megmenteni. Fókuszálj magadra, ne rá. Szakíts meg vele minden kapcsolatot (amennyiben lehetséges) és kezdj el a saját gyógyulásoddal foglalkozni. Egy ilyen romboló bántalmazó kapcsolatból felépülni időbe és energiába kerül.

De ne add fel! Tedd meg saját magadért, a saját gyógyulásodért!

Tanácsok pszichológiailag bántalmazó nőknek

Nos, ez az rész, aminek nem sok értelme van, hogy megírjam. Sajnos, nem láttam még olyan igazán mélyen bántalmazó embert, aki elolvasott volna a fentiekhez hasonló dolgokat, és azt mondta volna: „Ó igen, ez én vagyok. Én pont így teszem tönkre a páromat!” Legtöbbször szinte teljesen vakok erre az egész témakörre. Legtöbben akár az életük árán is tagadnák, hogy ők bántalmazók.

Azonban, ha most mégis azt veszed észre, hogy bármikor életedben már csináltál a fentiekhez hasonló bántalmazó dolgokat, akkor nagyon büszke vagyok rád! Ez azt jelenti, hogy már egy nagyon fontos első lépést megtettél a jobb önismeret felé és esélyed van arra, hogy kidolgozd magadból ezeket a viselkedésmódokat – a saját és a (jövőbeli) párod boldogsága érdekében.

Találj egy jó pszichológust, coachot, bárkit – akiről úgy érzed, hogy valóban tud neked segíteni megváltoztatni ezeket a negatív mintákat. Járj el hozzá rendszeresen, ne hagyd abba akkor sem, ha nehéznek éreznéd a változást, a változtatást!

.

A zaklatás és a pszichológiai bántalmazás mindkettő nehéz témakör. Mindkettő történik férfiakkal és nőkkel is, egyaránt. A legfontosabb, hogy azt irányítsuk ilyen helyzetekben, ami tudunk – a mi viselkedésünket, a mi reakcióinkat – és ha már nincs remény, akkor merjünk kilépni egy ilyen mérgező kapcsolódásból vagy párkapcsolatból.

Néhányan azt mondják, hogy még mindig jobb egy rossz párkapcsolatban lenni, mint egyedül. De különösképpen, ha a mérgező kapcsolatokról beszélünk, ez nagyon nem így van. Ezekben a kapcsolatokban sokkal nagyobb mértékben fogsz sérülni, mintha egyedül lennél!

Merj egyedül lenni, merj egyedül gyógyulni! Ha minden erőddel dolgozol önmagadon, az egy jó embert fog az életedbe vonzani, akivel jó lesz majd neked párkapcsolatban lenni – bántalmazástól és pszichológiai játszmáktól mentesen.

Ne felejtsétek el, mindannyian megérdemlitek, hogy valóban boldogok legyetek!

Dóri

 

 

Kapcsolódó cikkek a Cikklistáimban:

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

“Ha szeretnél, akkor tudnád, hogy…” A tipikus női mondat

Párkapcsolati blokkoló működésmódok

“A nők csak pénzt akarnak…” Igaz ez a megbélyegzés?

Farkasként a párkapcsolatban

Amikor a Férfi dob egy csontot

Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Miért mindig elérhetetlenekbe futsz bele?

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

A 365 nap című film párkapcsolati elemzése

Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

„Bármit csinálok, nem tudom a páromat boldoggá tenni…”

Az én-idő – avagy hogyan maradj önmagad a párkapcsolatban?

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

%d bloggers like this: