Kik a Férfi-gyermekek és mi a jele annak, ha te is az vagy?

A tény, hogy valaki fiúnak születik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Férfi lesz belőle, amikor felnő. Sok férfit látok, akik Férfi-gyermekként viselkednek, pedig már felnőttek. Amikor ezek a Férfi-gyermekek párkapcsolatban vannak, annak igazán egyedi mintája van, mind a férfi, mind pedig a nő oldalát tekintve.

Mondanom sem kell, hogy ez a minta és egy ilyen párkapcsolat távolról sem egészséges, távolról sem az egyenlőségről és a szeretetről szól. Elsősorban a nevelési hibákon, a lélek sebein és azon alapul, hogy az egyén nem vállalja a felelősséget a saját életében. Vagy ennek éppen az ellenkezője, hogy az adott ember másvalaki életének a felelősségét is magára vállalja.

A Tranzakcióanalízis (TA) pszichológiai elméletében három énállapot létezik: Szülő, Felnőtt és Gyermek. Amikor az emberek kapcsolódnak, kommunikálnak egymással (ezt a fogalmat nevezi a TA „tranzakciónak”), akkor e három állapot egyikében vannak.

Ha valaki – felnőttként – Szülői énállapotban működve lép kapcsolatba másokkal, akkor ő akarja megoldani mások problémáit, meg akarja mondani nekik, hogy mit és hogyan kell tenni, meg akarja menteni őket a hibázástól, vagy egyszerűen kritizálja őket azért, amit tesznek. Alapvetően úgy viselkedik, mint egy (jó vagy nem olyan jó) szülő a gyerekével. A legnagyobb probléma az, amikor ezek a viselkedési minták felnőttek között fordulnak elő.

A Gyermek énállapotból való cselekvés azt jelenti, hogy a felnőtt ember nem vállal felelősséget saját tetteiért, saját életéért, másokat vagy a körülményeket hibáztatja, úgy érzi, hogy nagymértékben függ másoktól, a segítségüktől és folyamatosan a környezete támogatására van szüksége. Néha szándékosan viselkednek gyerekként, „rosszalkodnak”, csak azért, hogy feldühítsék a körülöttük lévő embereket és így kapjanak figyelmet. Nagyon sokszor csak panaszkodnak, tehetetlennek állítva be magukat, ezzel is provokálva a környezetüket, hogy megmentsék őket.

Amikor valaki Felnőtt énállapotban van, jó önismerettel rendelkezik, felismeri a hibáit és tanul belőlük, inkább kérdéseket tesz fel másoknak, ahelyett, hogy megmondaná nekik mit tegyenek. Arra ösztönzi a maga körül lévő embereket, hogy a maguk módján fejlődjenek, szabad utat enged másoknak ahhoz, hogy hibázzanak, vagy sikereket érjenek el. Nem akar másokat megmenteni; inkább a saját fejlődésére fókuszál és felemeli az embereket maga körül – ha azok készen állnak rá.

Most, hogy röviden megismerkedtünk a különböző énállapotokkal, felmerülhet a kérdés: Milyen énállapotban van egy Férfi-gyermek? A Gyermek énállapotban, természetesen. És a párjuk? Igen, Szülőben. Mivel ez a két kategória kiegészíti egymást. Sokan úgy gondolják, hogy jó dolog, ha egy párkapcsolatban a két fél kiegészíti egymást. Nos, ebben az esetben ez abszolút nem így van – legalábbis hosszú távon biztosan nem. Mivel ezen énállapotok alapját azok a negatív minták képezik, amelyeket ez a két ember a saját múltjából hoz.

Egy párkapcsolatnak nem a Szülő-Gyermek játszmáról kellene szólnia. Egy egészséges párkapcsolatban mindkét fél Felnőtt énállapotban van és együtt, közösen fejlődnek tovább.

 

Milyen jelei vannak a Férfi-gyermeknek a párkapcsolaton belül?

man child

Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy az, hogy valaki Gyermek énállapotban van, nem függ az adott személy nemétől. Ugyanannyi nőt láttam már ezt a viselkedési mintát követni, mint férfit. De itt és most a példákat a Férfi-gyermek szempontból közelítem meg – ha pedig szükségét érzitek, fordítsátok át ezeket női példára.

Tehát mit csinál egy Férfi-gyermek a kapcsolatában?

Például nem érzi úgy, hogy bármit is tennie kellene a kapcsolatért. Úgy érzi, hogy alanyi jogon jár neki – ugyanúgy, mint ahogy alanyi jogon járt neki az élet az anyukájával kisgyerekkorában. E mellett pedig elvárásai vannak: meleg vacsora, drága kütyük szülinapi ajándékként, tiszta otthoni környezet, teli hűtő, saját én-idő bármikor amikor neki kedve szottyan hozzá, anélkül, hogy a párjával ezeket egyeztetné. De hogy a párja ezeket a dolgokat hogyan biztosítja a számára, az őt már nem érdekli. Nem segít főzni, extrém esetekben hozzá sem járul a családi kasszához, ellenben folyamatosan a magas elvárásait hangoztatja, nem takarít/pakol el maga után, nem segít a bevásárlással. Gyakorlatilag egyáltalán nem tekinti a párját egyenrangú partnernek.

A Férfi-gyermek úgy tekint a nőre, mint akinek kötelessége teljesíteni az ő elvárásait és igényeit, bármik is legyenek azok és bármikor is legyen szüksége rá.

Ha mindez nem történik meg, akkor jöhet a hiszti. Nem vállalnak semmilyen felelősséget az életükben, viszont a nőtől elvárják azt, hogy mindet magára vállalja, helyettük is. Mint a valódi gyerekek. Ezek a Férfi-gyermekek felnőttként is ugyanabban az énállapotban vannak, mint amikor gyerekként az anyukájuk gondoskodott róluk. Valahogyan mintha nem vették volna észre, hogy időközben felnőttek és ennek megfelelően kellene élni az életüket.

Ez csak néhány példa volt a Férfi-gyermek viselkedésére egy kapcsolatban, de a való életben sok mással is találkozhattok.

 

Hogyan viselkedik egy Szülő énállapotban lévő nő a párkapcsolatban?

woman parent state

Mindent ő csinál. Biztonságot és törődést ad, folyamatosan próbálja kielégíteni a párja igényeit és elvárásait, megcsinálj a házimunkát, megpróbálja boldoggá tenni a férfit. De a férfi soha nem lesz boldog. Mindig csak többet akar és panaszkodik, ha nem kapja meg – miközben ő maga semmit nem tesz érte. Ezek a nők a gondozó szerepében működnek a párkapcsolatukban, miközben önmagukról teljesen meg is feledkeznek. Annyira a Férfi van a fókuszukban, hogy idővel teljesen elfelejtik, hogy saját maguknak mire lenne szükségük.

Kimerültek és boldogtalanok – de próbálják meggyőzni magukat arról, hogy ők akkor boldogok, ha a barátjuk/férjük boldog. Ami igazából egy nagyon rossz gondolat.

Már sok cikkemben írtam, hogy mindenki a saját boldogságáért felelős. Ezért ez a Szülő énállapotban lévő nő szintén rossz úton jár. A nőnek az önmaga boldogságával kellene foglalkoznia, akárcsak a Férfi-gyermeknek is a sajátjával kellene és nem elvárnia a nőtől, hogy boldoggá tegye.

A Szülő énállapotban lévő nőknek sokszor megmentő komplexusuk is van. Megpróbálják megmenteni a Férfit a rossz helyzetükből, a rossz döntések következményeitől. Ezek a nők sokszor azt is gondolják, hogy a Férfi majd megváltozik értük, a szeretetükért. De ez valójában soha nem következik be – vagy csak nagyon-nagyon ritkán. Mindeközben pedig ezek a nők tovább hazudnak maguknak, hogy ők akkor boldogok, ha a párjuk boldog és továbbra is megpróbálják megmenteni a Férfit. Azonban a legtöbb esetben ez sajnos színtiszta idő- és energiapazarlás.

 

Mit tehet egy Férfi-gyermek, hogy kilépjen a Gyermek énállapotból?

man do to quit

Vállald a felelősséget. Az életedért, a tetteidért, a döntéseidért, a karrieredért, a párkapcsolatodért, mindenért. Tudatosan törekedj arra, hogy minél kevésbé függj a nőtől (és mindenki mástól is a környezetedben) és kezdd el a saját életedet élni. Kezeld úgy a barátnődet/feleségedet, mint nőt és nem mint az anyukádat. Ha bármit kapsz tőle (gondoskodást, vacsorát, ajándékot, stb.), ne gondold, hogy ez az alap. Köszönd meg és a következő alkalommal te is add ezeket neki – a viszonosság elve szerint. Amit kapsz tőle, azt neked is viszont kell adnod neki. Csak akkor juthattok közelebb egy egyenlőségen alapuló egészséges párkapcsolathoz.

Ezen kívül pedig keress egy jó terapeutát/coachot/gyógyítót magadnak, akivel el tudsz kezdeni dolgozni annak a mélyebb okain, hogy felnőtt létedre miért nem vagy mégsem Felnőtt énállapotban. Ez vihet közelebb a hosszú távú megoldáshoz.

 

Mit tehet egy nő annak érdekében, hogy kilépjen a Szülői énállapotból?

woman quit

Fejezd be az Anyaként való viselkedést, ne akard megmenteni a Férfit, vagy helyette megcsinálni dolgokat. Vond be a napi feladatokba, fejezd ki, hogy nőként mire lenne szükséged a párkapcsolatban. Engedd meg neki, hogy hibázzon és tanuljon a hibáiból. Kezdd el a saját életedet élni, ahelyett, hogy az övét élnéd. Tegyél dolgokat önmagadért, tedd meg mindazt, amit az elmúlt hónapokban/években elfelejtettél megtenni, amikor is a párod Anyjaként viselkedtél.

E mellett pedig viselkedj Nőként, az Anya helyett. Ha ez a mondat most furcsa számodra és nem tudod, hogy milyen más módon lehet viselkedni ahhoz képest, mint ahogy eddig tetted, keress egy terapeutát/coachot/gyógyítót magadnak. A gyógyulási folyamatban ezzel a szakemberrel fókuszálj arra, hogy megtaláld önmagadban a belső Nőt és közelebb kerülj hozzá. Az is nagyon fontos, hogy felfedd azokat a múltbeli, hozott mintákat, amik eddig abba az irányba tereltek téged, hogy a párod Anyjaként funkcionálj. Ezek feloldásával kerülhetsz közelebb a saját Női énedhez és egy egészségesebb dinamikájú párkapcsolathoz is.

 

Nem mondom, hogy belülről könnyű felismerni, ha valaki Szülő-Gyermek típusú kapcsolatban él. Azt sem mondom, hogy feltétlenül könnyű ezt megoldani és átalakítani a kapcsolatot Felnőtt-Felnőtt dinamikára. A hosszú távú boldogsághoz és a valóban egészséges párkapcsolat kialakításához vagy megtalálásához azonban elengedhetetlen.

 

Remélem, mindannyian a lehető leghamarabb megtaláljátok az utatokat egy Felnőtt-Felnőtt kapcsolat irányába, a saját boldogságotok érdekében!

 

Sok energiát kívánok ehhez mindenkinek!

 

Dóri

 

 

Kapcsolódó cikkek a Cikklistáimban:

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

„Bármit csinálok, nem tudom a páromat boldoggá tenni…”

Fel-nőttként Felnőtté válni

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

“Ha szeretnél, akkor tudnád, hogy…” A tipikus női mondat

Párkapcsolati blokkoló működésmódok

“A nők csak pénzt akarnak…” Igaz ez a megbélyegzés?

Farkasként a párkapcsolatban

Amikor a Férfi dob egy csontot

Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Miért mindig elérhetetlenekbe futsz bele?

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

A 365 nap című film párkapcsolati elemzése

Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

Az én-idő – avagy hogyan maradj önmagad a párkapcsolatban?

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

 

%d bloggers like this: