Mérgező szülők – tipikus mondataik és a sérülések, melyeket ezekkel okoznak – 1. rész

Először is, nagyon fontos leszögezni a következőt: nincs olyan ember, aki szánt szándékkal rossz szülő akarna lenni. Azonban sajnos vannak olyanok, akik mérgező szülővé válnak. És még csak észre sem veszik.

Folyamatosan futtatják az egészségtelen működésmódjukat a gyermekeikkel szemben, miközben azon gondolkodnak, hogy mi a baj a gyerekekkel… Hiszen a probléma csak a gyerekkel lehet, velük – szülőkkel – „természetesen” minden rendben van.

trym-nilsen-eXV-LsWfCOo-unsplash

Fotó: Trym Nilsen / unsplash.com

.

Hogyan lesz valakiből mérgező szülő?

A legvalószínűbb az lehet, hogy gyerekként nekik maguknak is mérgező szüleik voltak – vagy legalábbis az egyik szülőjük a volt. Mialatt felnőttek, hozzászoktak ahhoz a szomorú bántalmazó mintához, melyet ők kaptak és ezt vitték tovább a saját családjukba is életük későbbi szakaszába. Ezzel is megismételve ugyanazt a mintát, de már a saját gyermekeikkel.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem minden bántalmazott gyerekből lesz bántalmazó felnőtt. Azonban ahhoz, hogy ezeket a saját gyerekkori sebeket be tudják gyógyítani magukban, szükséges egy tudatos döntés és nagyon nagy mennyiségű terápia és lelki gyógyítás.

A gond pedig az, hogy sajnos nagyon sok ember nem ennyire tudatos az életét illetően. Sokan észre sem veszik, hogy mennyire sérült a lelkük, mennyire sokat kellene gyógytani a lelki sebeiken ahhoz, hogy ne viselkedjenek ugyanúgy a saját gyerekeikkel, mint ahogy anno velük viselkedtek a saját szüleik. Ezeket az embereket annyira elvakítja a saját fájdalmuk (és annyira hozzá vannak már szokva), hogy nem is képesek másvalaki fájdalmát meglátni. Még a saját gyerekeik fájdalmát sem. Még akkor sem, ha ők maguk azok, akik azt okozzák.

Mivel azonban nagyon nehéz feladat szembenézni mindazzal a múltbéli bántalmazással, amit gyerekként elszenvedtek, ezek a szülők úgy döntenek, hogy inkább eltemetik magukban a múlt történéseit. Hiszen, ha nem beszélnek róluk, ha nem vesznek tudomást róluk, akkor nem léteznek – gondolják. De ez nagyon nem így van és ez egyáltalán nem a megoldás felé vezető út.

Minden, amit a múltban elszenvedtél és feloldatlanul benne marad a gondolataidban, a lelkedben vagy az érzelmi világodban, annak határozottan hatása lesz az életedre, arra, hogy hogyan viselkedsz az emberekkel önmagad körül. Beleértve a saját gyerekeidet is.

Akár a tudatos, akár a tudattalan szinten vannak ezek a sérülések, közvetlen hatással vannak az egész életedre. A legvalószínűbb pedig, hogy ez a hatás negatív lesz – ha úgy döntesz, hogy ignorálod ezeket a problémákat és feloldatlanul hagyod őket. Csak akkor tudod megtörni a bántalmazás és mérgező viselkedésmód ördögi körét, ha dolgozol a saját problémáidon.

Ha gyerekként a mérgező szüleid bántalmazóan viselkedtek veled, akkor a legjobb, ha szakember segítségét kéred a gyógyulásban – legalább a gyerekeid érdekében tedd meg.

elyas-pasban-uAm_c9heHxo-unsplash

Fotó: Elyas Pasban / unsplash.com

.

Miről ismerhető fel egy mérgező szülő?

A mérgező szülők ismérvei nagyon széles skálán mozognak. Nagyon sok olyan dolog van, amivel az ilyen szülők sérülést okozhatnak a gyermekeiknek – akár kisebbeket, akár nagyobbakat.

Ezen a ponton egy újabb megjegyzést tennék: amikor azt írom le, hogy „gyerekek”, nem csak a kiskorú gyerekekre gondolok. Hanem azokra a „gyerekekre” is, akik már mostanra felnőttek, de korábban a nevelkedésük során ilyen helyzeteket éltek meg. Ezért is, amikor ezeket a sorokat olvassátok, mindegy, hogy ti magatok szülők vagytok vagy sem, mindenképpen találhattok hasznos gondolatokat az írásomban, amelyek segítik a ti személyes fejlődéseteket és gyógyulásotokat.

De visszatérve a mérgező szülők felismeréséhez. Nagyjából lehetetlen lenne kilistázni az összes olyan (kisebb és nagyobb) dolgot, amitől valaki mérgező szülővé válhat a gyermekei számára. A mérgező szülők pszichológiailag-érzelmileg, fizikailag és szexuálisan is bántalmazhatják a gyerekeiket.

Én itt és most, azon ismérvekre fogok fókuszálni, amelyeket lehet, hogy trükkösebb dolog észrevenni, mégpedig a pszichológiai-érzelmi bántalmazás kategórián belül. Van jó pár olyan tipikus mondat, melyet a megfigyeléseim alapján a mérgező szülőktől gyakran lehet hallani.

Lássunk hát néhány példát ezen mondatok közül, illetve azt is leírom, hogy milyen sérüléseket tudnak ezek okozni egy gyermek életében.

vitolda-klein-L8oEIAZ59_g-unsplash

Fotó: Vitolda Klein / unsplash.com

.

1. ”Az én gyerekem rossz.”

A mérgező szülők többségének nincs jó és valóban mély önismerete, nem látják, hogy ők mit tesznek rosszul, hogy ők hogyan bántják a gyerekeiket. Néha még azt is gondolják, hogy ők maguk mindent teljesen tökéletesen csinálnak szülőként és ha márpedig ez így van, akkor a baj csakis a gyerekkel lehet.

Azt állítják, hogy a gyerek rosszul viselkedik, nem hallgat a szüleire, nem azt csinálja, amit mondanak neki stb. Még magának a gyereknek is rendszeresen hangoztatják, hogy ő milyen rossz, milyen rosszul viselkedik.

Ezeknek a szülőknek az alapvető gondolkodásmódjuk az, hogy a szülők tökéletesek és mindig igazuk van – ezért pedig a probléma csak a gyerekkel lehet. Ez pedig nem is állhatna messzebb a valóságtól.

Mindenért a gyereket hibáztatják, aki pedig lehet, hogy még nincs is abban a korban, hogy ki tudná fejezni a szülei felé, hogy neki mire lenne szüksége. Ha pedig már nagyobb gyerekekről beszélünk, akik el tudnák mondani ezt, addigra már sajnos ők is teljesen hozzászoktak ahhoz az addig is folyamatosan beléjük táplált gondolathoz, hogy ők a hibásak, ők a rosszak. Ezek a gyerekek sajnos elfogadják ezt a gondolatot és meg sem fordul a fejükben már, hogy lehet, hogy nekik van igazuk és a szülő tévedett.

Ha egy gyerek ilyen körülmények és gondolatok között nő fel, akkor az épül be nála, hogy minden rossz, ami a környezetében történik, az az ő hibája. Még ha éppen nem is hibáztatja őket senki, hibáztatják majd ők saját magukat. Anélkül, hogy egyáltalán észrevennék, hogy mennyi sérülést okoznak akár saját maguknak is ezzel a viselkedési mintával.

Ha te, mint szülő, gyakran gondolod azt, hogy a gond a gyerekeddel van, próbáld meg megváltoztatni a belső monológodat. Mit tudnál te magad másképpen tenni? Hogyan tudnád azt megtudni, hogy mi a gyereked viselkedésének a valódi, mélyebb oka, amit lehet, hogy esetleg pont te magad okozol? Hogyan tudnál te magad másképpen viselkedni annak érdekében, hogy a valódi mély okot oldd meg?

.

A cikk folytatását december 1-jén olvashatjátok.

A cikk a Womagic Magazinban jelent meg.

.

Kapcsolódó cikkek:

Mérgező szülők – 2. rész

Önmagad és az életed megváltoztatása – Miért ennyire nehéz?

Mindenki csak azt tudja látni, amire már készen áll…

Fel-nőttként Felnőtté válni

Ha visszahúz a múlt

A “…de mit gondolnak majd mások” csapdája

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

Életünk kontrolláló személyei

Életünk kontrolláló személyei – a feloldás

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

.

A témakörök szerinti további cikkeimért látogasd meg a Cikklistáimat is.

%d bloggers like this: