Középiskolások, pályaválasztás és a HiSchool

Néhány hónappal ezelőtt botlottam bele egy fantasztikus kezdeményezésbe. Úgy hívják őket, hogy HiSchool, a két fantasztikus ötletgazda pedig Kovács Angelika és Lendvai Viktor, alapítók. A HiSchool az ország összes középiskolájának tanulója számára ajánl coachingot, pályaválasztási fesztivált, tréningeket. Mindezeket önkéntes alapon szerveződő szakemberekkel, az iskolák és a diákok számára teljesen ingyenesen. Angi és Viktor így akarnak segíteni ezeknek a diákoknak a pályaválasztással kapcsolatban.

HiSchool_logo01_ujAmikor láttam a HiSchool felhívását, amiben további önkéntes szakembereket kerestek a jó ügy támogatására, megdobbant a szívem. Éreztem, hogy csatlakoznom kell és coachként nekem is támogatnom kell a diákokat. Hiszen a pályaválasztás fontos lépés a középiskolások életében. Ez a korosztály pedig ugyanakkor nyitott, fogékony az új dolgokra és érezhetően nagyon jól reagálnak a coaching módszertanára is.

Emlékszem még a saját pályaválasztási dilemmámra. Emlékszem, hogy mennyi opció keringett a fejemben, mennyire különböző ötletek voltak hol előtérben, hol háttérben nálam. Én akkor a közgazdász diploma megszerzése mellett döntöttem. Aztán körülbelül ezen a területen is dolgoztam 13 évig, mígnem egy szép napon úgy döntöttem, hogy karriert váltok. Ekkor lett belőlem coach és tréner.

Elgondolkodva az én saját pályaválasztásomon és karrierutamon, az fogalmazódott meg bennem, hogy beszélnem kell a diákoknak a saját tapasztalataimról. Hogy lehet olyat is, hogy választanak most valamit, 17-18 évesen, aztán évek múltán úgy döntenek, hogy valami teljesen mást akarnak csinálni. Azt éreztem (és hallottam is másoktól), hogy a középiskolás diákokra mind nagyobb stresszként hat, hogy biztosan jó utat válasszanak maguknak. Részemről úgy érzem, hogy ezt a terhet csökkenteni kell.

tim-gouw-1K9T5YiZ2WU-unsplash

Hiszen honnan tudná egy most 17-18 éves diák, hogy biztosan mivel akar foglalkozni 20-30 év múlva?

Sehonnan. Ma már nem olyan világot élünk, ahol mindenki feltétlenül ragaszkodik egy megkezdett karrierúthoz, egy megkezdett szakmához. Folyamatosan tanul mindenki. Ők is, én is és ez így van jól. Folyamatosan változunk – jobb esetben. Ha pedig változunk, akkor ahhoz hozzátartozik az, hogy az is változik, hogy mivel szeretnénk foglalkozni.

Ezt pedig az éppen pályaválasztásban lévő fiataloknak is látniuk és tudniuk kell. Hogy ilyen opció is van, hogy karrierváltás.

Tudniuk kell, hogy ilyenkor sincs vége a világnak. Attól, hogy karriert váltunk, mindaz, amit addig tanultunk, vagy tapasztaltunk mondjuk munkahelyeken, nem tűnik el. Mindennek értelme van, minden tudást és tapasztalatot is lehet később is hasznosítani. Ennek tudatában, azért talán kevesebb feszültséget jelent egy középiskolás diáknak ez a pályaválasztási szituáció.

Ezzel a meggyőződéssel a fejemben és a szívemben a HiSchool szervezésében az elmúlt időszakban részt vettem két pályaválasztási fesztiválon is, két különböző gimnáziumban. A karrierváltásomról meséltem a diákoknak és példának bevittem más olyan emberek történetét is, akik ezt már szintén meglépték, hogy nagyot váltottak a szakmájukban és korábban interjúk formájában el is mesélték nekem ezeket a történeteket. Az előadások utáni visszajelzések eredménye is az volt, hogy érdemes volt erről beszélni nekik, érdemes volt első kézből hallaniuk erről a jövőbeli lehetőségről is.

A középiskolás diákokat coacholva látom azt, hogy mennyire hálásak azért a fajta támogatásért és segítségért. Látom azt is, hogy mennyire ki tud tisztulni a fejükben a kép azzal kapcsolatosan, hogy melyik irányba döntsenek.

shubham-sharan-Z-fq3wBVfMU-unsplash

Nem titkolt szándékom ezzel az írással egyrészről az, hogy minél több emberhez eljuttassam ezt a nagyon jó célt képviselő önkéntes szerveződés, a HiSchool nevét. Másrészt pedig az is célom, hogy felhívjam a középiskolás diákok szüleinek a figyelmét arra, hogy már ennek a korosztálynak is nagyon sokat tud segíteni a lelkén, az útján, a döntéseiben, ha el tudnak menni néhány coaching alkalomra.

Hiszen minden szülő azt szeretné, hogy a gyerekének jó legyen, jól érezze magát és könnyedén haladjon a saját útján. Ebben pedig a szülői segítség mellett a coaching is nagyon sokat tud segíteni. Kívánom, hogy minél több szülőhöz és középiskolás diákhoz eljusson ez az írás, ez a gondolat, ez a szellemiség. Hiszen minél fiatalabb korban kezdünk el foglalkozni az önismerettel, a lelki fejlődéssel, annál könnyedebben tudjuk járni a valódi saját utunkat.

Én ezt a „könnyeden járást” kívánom minden középiskolásnak a pályaválasztás témakörében is!

Információ még a HiShcoolról: www.hischool.hu

 

 

A cikk a Womagic Magazin oldalán jelent meg.

%d bloggers like this: