Karácsony egy extrém nárcisztikussal – 2. rész, “elszenvedő” félként a megoldási lehetőségek

cikk első felében arról írtam, hogy mi az extrém nárcisztikus emberek viselkedésének mozgatórugója és milyen alapvető okok rejlenek ennek mélyén, az ő lelkükben – hiszen a megértés már fél siker, ahogy írtam korábban is. Felsoroltam néhány olyan negatív szituáció példát is, ami az ünnepek alatt fokozottan előkerülhet, hiszen több napig lehetünk folyamatosan „összezárva” ilyen emberekkel. 

Az cikk második részében arról írok, hogy milyen praktikák vannak arra, hogy „elszenvedő” félként mégiscsak valamennyire meg tudjuk magunkat védeni az ilyen helyzetekben, az ilyen emberekkel szemben.

Nulladik lehetőségként mindenképpen szeretném itt megjegyezni, hogy ha valakinek a közvetlen környezetében több extrém nárcisztikus ember is jelen van, akkor mindenképpen érdemes egyéni coaching és/vagy terápiás alkalmakon ezzel a témakörrel foglalkoznia. Ha fel tudja oldani önmagában azokat az elakadásokat, blokkokat, problémás témaköröket, ami miatt ilyen embereket vonz be az életlébe, az fogja majd hozni a valódi, hosszú távú és mély megoldást az életébe. Ez viszont egy folyamat, amely mély belső munkát igényel és hatása csak hosszabb távon mutatkozik majd meg.

Addig is, nézzünk meg néhány olyan megoldási lehetőséget, amivel valamilyen formában azért mégis túl lehet élni ezt az ünnepi időszakot, az extrém nárcisztikus családtagok körében.

.

1. Fizikai távolságtartás

belinda-fewings-8bdrL9q6AsY-unsplash
Fotó: Belinda Fewings / unsplash.com

Ez most konkrétan azt jelenti, ami. Maradj távol, ha megteheted. Ha olyan valaki az extrém nárcisztikus a családodban, ismerősi körödben, akivel nem feltétlenül kell együtt töltened ezeket a napokat, akkor ne tedd. Ne menj oda. Kerüld el. Hagyd ki a látogatási listádból. 

Hogy ez az ember meg fog sértődni? Valószínűleg igen. És akkor mi van? Válaszd magadat, a saját szükségleteidet a helyett, hogy őt választanád. 

Azt úgysem tudod befolyásolni, hogy ő miként vélekedik rólad. Engedd el. Engedd meg, hogy ha akar, haragudjon rád. Aki azért haragszik rád, mert kiállsz magadért, a saját lelki épségedért, azzal nem is biztos, hogy jóban kell lenned – nem igaz? Ajánlom neked A „…de mit gondolnak majd mások” csapdája című és A Kedveskedő szindróma című cikkeimet, jól jöhetnek így ünnepek előtt.

.

2. Találkozás limitálása

who-s-denilo-3ECPkzvwlBs-unsplash
Fotó: Who’s Denilo / unsplash.com

Ha nem tudod megtenni, hogy egyáltalán ne találkozz az extrém nárcisztikus emberrel, akkor legalább fogd rövidre. Közöld vele előre, hogy mennyi időt fogsz tudni eltölteni vele/nála, mivel utána további programod lesz. Próbálj meg ráérezni, hogy mennyi az annyi (hány óra, vagy hány nap), amikor még nem „adod el” magad neki teljesen. Amit még nagyjából jól kibírsz a társaságában. 

Közöld előre, és – nagyon fontos!!! – tartsd is magad az előre közöltekhez. Az extrém nárcisztikus emberünk megpróbál majd ott tartani téged hosszabb ideig (hiszen az neki csak jó, ha tovább tud belőled szipolyozni), de legyél erős és ezt ne engedd. Legyél te a legfontosabb ebben a helyzetben saját magadnak.

.

3. Érzelmi távolságtartás

processingly-2pUP1Ts1bmo-unsplash
Fotó: Processingly / unsplash.com

Amint elkezdenek bekövetkezni a korábban leírt extrém nárcisztikus viselkedésmódok, érzelmileg határold el önmagadat a történésektől. Hiszen minden, ami ott történik, az nem rólad szól, hanem az extrém nárcisztikus ember belső lelki sérüléseiről és azoknak az általa másokra történő átnyomásáról. Ne engedd, hogy rád nyomja a feszültségeit. 

Mondogasd magadban mantraként akár, hogy ez nem rólad szól, hanem róla, nincs közöd hozzá, az ő dolga, lepereg rólad.

Ne menj bele ezekbe a szituációkba – mert amúgy az extrém nárcisztikus ember mindent megtesz majd, hogy beszállj a „bulijába”. Ha kell, állj fel, menj ki a helyiségből. Mondd meg neki, hogy ez nem a te dolgod, ő intézze el nélküled. Ha nem hagy békén, akkor közöld vele, hogy ha ennek nem vet véget azonnal, akkor elmész onnan. Ha pedig nem hagyja abba, tényleg menj is el. Ez nagyon fontos, hogy ne csak mondd, hanem cselekedd is meg a dolgokat.

Mivel az extrém nárcisztikus emberek nem tanulták meg, hogy a cselekedeteiknek következményei vannak, nem fogják elhinni, hogy te faképnél „mered” hagyni őket. Lepd meg őket. Tedd meg, ha nincs más választás. 

.

4. Határok kijelölése és megtartása

Fotó: Simon Maage / unsplash.com

Ha bele akarnak lépni a te személyes teredbe úgy, hogy azt te nem szeretnéd egyébként – legyen itt szó a fizikai teredről, pl. ölelgetés, vagy a lelki teredről, pl. kéretlen tanácsok – mondd meg, hogy eddig és nem tovább. Extrém nárcisztikusunk ettől be fog feszülni? Nagy valószínűséggel igen. De ez legyen az ő baja. 

Ne hagyd, hogy belehúzzon ilyenkor a lelki terrorba, hogy önző vagy hálátlan lennél. Jogod van a határaidhoz, azoknak a megtartásához és annak kifejezéséhez, hogy neked mi esik jól, vagy mi nem, mire van szükséged, vagy mire nem.

Tudd a határaidat, jelöld ki őket és tartsd magad hozzájuk. Idővel majd az extrém nárcisztikus embernek is hozzá kell idomulnia. Ha pedig mégsem, te akkor is tudd, hogy jogod van saját magad védelmére, bármit is szóljon ő hozzá.

***

Azt kijelenthetjük, hogy az extrém nárcisztikusokkal az élet nem játék és mese – és így az ünnepi időszakok sem sajnos. Viszont a fenti módszerekkel legalább egy kicsit meg tudjátok védeni magatokat tőlük, tudtok vigyázni az energiáitokra és a lelki épségetekre.

Ha úgy érzitek, hogy ezek a fenti praktikák nem segítenek, akkor pedig mindenképpen javaslom szakember felkeresését, akivel mélyrehatóan tudtok dolgozni a ti fejlődéseteken, lelki ellenállóképességeteken és a mélyben rejlő alapvető okokon.

Kitartást és sok sikert kívánok nektek, ha ilyen szituáció várna rátok a karácsony közeledtével!

És persze, békés, boldog ünnepeket!

A cikk a Womagic.hu oldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:

Karácsony egy extrém nárcisztikussal – 1. rész

Mérgező szülők – 2. rész

Mérgező szülők – tipikus mondataik és a sérülések, melyeket ezekkel okoznak – 1.rész

Önmagad és az életed megváltoztatása – Miért ennyire nehéz?

Mindenki csak azt tudja látni, amire már készen áll…

Fel-nőttként Felnőtté válni

Ha visszahúz a múlt

A “…de mit gondolnak majd mások” csapdája

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

Életünk kontrolláló személyei

Életünk kontrolláló személyei – a feloldás

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

%d bloggers like this: