A Flörtkirály

Korábbi cikkeimben írtam már olyan különböző negatív férfi viselkedésmintákról, amelyekbe én botlottam bele. Ilyen volt a “lebegtetős”, a feltűnő-eltűnő, a chat-bajnok, az extrém nárcisztikus, vagy a szorongó monologista férfi. Persze azért hoztam jó példát is, hogy ne mindig csak negatívkodjunk. Most azonban, újra egy kevésbé pozitív példáról szeretnék írni. Őt úgy neveztem el, hogy a Flörtkirály.

Még mielőtt belekezdenék abba, hogy ki is a Flörtkirály, szeretném megjegyezni újra (és újra, és újra), hogy ez a viselkedés sem – mint egyik előző sem – csak a férfiakra jellemző. Ahogyan léteznek lebegtető, feltűnő-eltűnő, extrém nárcisztikus, stb-stb. férfiak és nők is egyaránt, úgy Flörtkirályokkal és Flörtkirálynőkkel is ugyanúgy találkozhatunk bármerre. Csak az igazságosság és egyensúly kedvéért említem… Mindenesetre, én most a Flörtkirály urakról fogok írni nektek (szükség esetén pedig fordítsátok át a leírtakat női személyekre magatokban).

crystal-berdion-2_ciDR6nRfw-unsplash

.

Miről ismered fel a Flörtkirályt?

Ő az a férfi, aki, ha belép egy helyiségbe vagy társaságba, rögtön azt kezdi el pásztázni, hogy kivel lehet leállni egy jó kis kokettálásra. Felméri a terepet, szemrevételezi a lehetséges hölgyeket, majd választ. Egyet, kettőt, sokat. Minden gátlás nélkül lép oda az első “áldozathoz”, félelmet nem ismerve. 

Már-már megnyerőnek is tűnhet a magabiztossága, ahogyan a nyitottság és a valódi érdeklődés látszatát tudja kelteni a nőkben. Fontos kiemelnem, hogy csak a látszatát kelti ezeknek. 

Megszólítja a Nőt (akár ismerte előtte, akár nem) és szóba elegyedik vele. Könnyed, laza beszélgetésbe kezd, kérdez, figyel, érdeklődik – akadálymentesen (persze, hogy akadálymentesen, hiszen ő ezt a lépést már milliószor tette meg). Aztán már a beszélgetés egészen kezdeti fázisában elkezd kőkeményen és direkten flörtölni a Nővel. Ami lehet, hogy néhány Nőnek tetszik, hiába túlságosan direkt és erős a dolog, sokaknál viszont pont az ellenkezőjét válthatja ki – zavarban érezhetik magukat. 

Hogy miért lenne zavarban valaki, ha flörtölnek vele? 

Alap esetben ez lehet az önbizalom, önbecsülés alacsony szintje miatt, hiszen ekkor a Nő nem tud mit kezdeni az őt ért dicsérettel, flörttel. De ez a témakör megér majd egyszer egy egész külön cikket, most mélyebben nem megyek bele. Ami miatt még zavarba jöhet a Nő a Flörtkirály akcióba lendülésétől, az a túlzott erő, ami ebben a folyamatban van. A túl nagy nyomulás érzése. Vagy ha a Nő mondjuk azt érzi, hogy ez itt nem a megfelelő idő vagy hely erre a kokettálásra (pl. munkahelyi megbeszélés kellős közepe – lássuk be, így azért elég kellemetlen tud lenni a dolog…). 

Itt van egy széthúzás aközött, amit a Flörtkirály csinál és amire a Nőnek szüksége lenne. Megnézzük hamarosan azt is, hogy miért alakul ki ez a széthúzás. 

Aztán a flörtbombák ledobása után itt válik ketté a sztori.

Ha a Nő vevő a dologra, akkor Flörtkirályunk még nagyobb erőket mozgósít, folytatja a folyamatot, egyre csak „emelve a tétet”. Ilyenkor a Nő partnerré válik a flörtjátékban. Vagy nem lendülnek végül valós akcióba és megmaradnak a kokettálás szintjén, vagy pedig alakul valami a dologból. A kapcsolódásuk végeredményének határa pedig a csillagos ég.

Ha viszont a Nő nem vevő erre a flörtbomba-támadásra, akkor…. Akkor a férfi abbahagyja – gondolhatnánk. De nem eszik ám ennyire forrón a kását a Flörtkirályok. Nem adják ők fel csak úgy hirtelen. Még azért bepróbálkoznak legalább néhányat. Ha folyamatosan azt látják, hogy nincs reakció erre a próbálkozásra a Nő részéről, akkor itt is ketté válik a folytatás. Ha valamennyi önbecsülés és jó érzés azért szorult a Flörtkirályunkba, akkor belátja azt, hogy ez veszett fejsze nyele, abbahagyja a dolgot és újabb „áldozat” után néz. Ha viszont nem veszi észre, hogy nem talál szíves fogadtatásra a viselkedése, vagy pedig ez számára a vörös posztó, akkor simán, szemrebbenés nélkül ugyanúgy folytathatja a dolgokat, ahogy addig tette. 

crook-marker-ADpx8g1jk6A-unsplash

.

Miért viselkednek így a Flörtkirályok?

Gondolhatnánk, hogy azért, hogy a Nőknek kellemes pillanatokat okozzanak, vagy hogy maga a Flörtkirály megtalálja az „igazit”. Viszont sajnos egyik opció sem igaz.

A Flörtkirály viselkedését csak a saját megelégedése motiválja. Azzal, hogy folyvást flörtölget az őt körülvevő nőkkel, a saját egoját fényezi csupán. Ennyiről szól az ő mintája, se többről, se kevesebbről.

Az ilyen férfiak alapvető mozgatórugója az alacsony önbecsülés, az alacsony önszeretet. Amivel persze valójában nincsenek tisztában. Viszont mivel mélyen belül érzik, hogy szükségük van a külső visszaigazolásra az előbbiek alacsony szintje miatt, folyamatosan keresik az alkalmat, hogy beszerezzék azt. 

Mintha csak vásárolni mennének. Elfogyott otthon a kenyér (a kívülről addig bezsebelt visszaigazolás mennyisége), azért elugranak a boltba (odamennek a Nőhöz) és megnézik, hogy van-e ott kenyér (elkezdenek flörtölni a Nővel). Ha van kenyér (a Nő pozitívan reagál), akkor maradnak és még több kenyeret szereznek, ha nincs abban a boltban kenyér (a Nő negatívan vagy sehogy sem reagál), tovább állnak egy másik boltba (másik Nőhöz). Valahogy így…

A csapdája ennek a „vásárolgatásnak” csupán az, hogy mivel a Flörtkirályok mélyen belül nem rendelkeznek szilárd, egészséges szinten lévő önbecsüléssel és önszeretettel, amit kívülről kapnak, az hamar elfogy. Ami „kenyeret” szereznek, azt nagyon gyorsan fel is élik. Erről szól a Szeretetbonbonok veszélye című cikkem is, ahol ugyanez az analógia, csak kenyér helyett bonbonokkal, kicsit jobban kifejtve.

A másik fontos hátulütője ennek a viselkedésmódnak nem is magát a Flörtkirályt érinti, hanem a Nőt. 

Ha a Nő elhiszi, hogy ez az egész róla szól, és érte/miatta történik, akkor utána nagyot csalódhat. Hiszen amint a Férfi megkapta a maga visszaigazolás-mennyiségét, vagy amint a Nő ezt már nem hajlandó megadni neki, akkor Flörtkirályunk továbbáll(hat). 

A Nő pedig hoppon marad – jobb esetben. Rosszabb esetben pedig benne marad egy párkapcsolatban a Flörtkirállyal. Ebben egyrészt folyamatosan a Férfi egoját kell majd simiznie, minden a férfiról fog szólni. A Nő nem lesz fontos. Másrészt, egy Flörtkirály attól függetlenül, hogy párkapcsolatban van, nem hagy fel a királyoskodásával. Még ha úgy is tűnik a párkapcsolat elején, hogy a Férfinak már „elég” a párjától kapott egosimi, előbb vagy utóbb akkor is ráun a dologra és folytatja flörtkirályi viselkedését – természetesen nem a párjával, hanem más nőkkel.

És mivel egyébként a Flörtkirály csak saját magával és a saját érdekével (kenyérbeszerzés) foglalkozik a teljes mechanizmus alatt, ezért fordulhat elő a korábban említett széthúzás. Hogy miközben a Férfi flörtkirálykodik vele, a Nőnek tulajdonképpen valami teljesen másra lenne szüksége. Például arra, hogy hagyja már békén. De a Férfit ez korántsem érdekli, hiszen ő csak a saját érdekét tartja végig szem előtt.

.

Mit tegyen az, aki most rájött, hogy Flörtkirályként szokott viselkedni? A Flörtkirály „áldozatának” milyen védekezési lehetőségek vannak? Ezekre a kérdésekre tudhatjátok meg a választ a cikk folytatásából, amely január 26-án lesz olvasható.

A cikk a Womagic.hu oldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:

A Flörtkirály – 2. rész

3 tipp az igazán jó társkereső profilhoz

A “Szorongó Monologista” – 7 tanulság a legutóbbi (nagyon) rossz randimból, ami minden férfi számára hasznos lehet

Az 5 legnagyobb férfi randi bukás – női szemmel

Egyéjszakás kaland a Tinderrel

Extrém randi egy extrém nárcisztikussal

Egy Rapidrandi élményei

Megtörtént tanulságos chat beszélgetés…

A „lebegtetés” játszmája egy randipartnerem példáján keresztül

Tessék Uraim, lehet ezt jól is csinálni!

Randi a Covid idején – avagy a feltűnő-eltűnő férfi

A csajozás tuti(?) tippjei női és coach szemmel

Kiéhezve a figyelemmorzsákra

Ha tetszettek a fenti cikkek, a további cikklistáimat itt találod meg.

%d bloggers like this: