Az agresszív férfi lenne az “igazi férfi”? – 2. rész

cikk első részében arról írtam, hogy mi lehet annak hátterében, ha egy férfi agresszívan viselkedik és miért érezhetik azt, hogy bizonyos konfliktusok megoldására, érdekük érvényesítésére, szeretteik megvédésére ez a legjobb módszer. A következőkben pedig e téma folytatásaként nézzük meg, hogy valóban az agresszív férfi jelenti-e az „igazi férfit” és milyen korábbi megélések vezetnek oda, hogy egy nő azt gondolja, hogy ez így van.

Az az igazi férfi, aki agresszív?

Azt gondolom, hogy most már ti is érzitek, hogy ez a kérdés költői. Nem attól lesz valaki „igazi férfi”, hogy agresszívan viselkedik. Sőt, kicsit még meg is variálnám a kijelentést: aki agresszív, az nem igazi férfi.

Az, hogy valaki férfiként védelmezi a párját, a családját, bárkit és akármit, nem egyenlő azzal, hogy agresszívan viselkedik. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

Újra azt az analógiát tudnám említeni, amit egy korábbi cikkemben, a „A nőknek mindig csak a rosszfiúk kellenek… – vagy mégsem?„ címűben írtam már le. A valódi férfi olyan, mint egy széles folyó. Halad, nagy erővel, de nyugodtan, nem rombolva. Az agresszívan viselkedő férfi pedig olyan, mint a sebes, veszélyes hegyi folyó, amit vadvízi evezésekre használnak. Ugye érzitek a különbséget a kettő között? 

A valódi férfi tisztában van önmagával, képességeivel, gyengeségeivel, dolgozik a saját belső lelki világán és lelki fejlődésén. Az egészséges szint maximumán van a valódi belső férfienergiája, amit nem akar úton-útfélen fitogtatni. Rendelkezik a megfelelő kommunikációs eszközökkel, legyen szó érzelmi kommunikációról, meggyőzésről, vagy konfliktuskezelésről. Rendelkezik azzal a megfelelően magas érzelmi intelligenciával, aminek segítségével érezni tudja a környezetét, a párját, családját, a szükségleteiket. Megfelelő kommunikáció útján kifejezésre tudja juttatni gondolatait, érzelmeit, igényeit, szükségleteit. Elfogadja azt, hogy mások másképpen láthatnak, gondolhatnak dolgokat, nem gondolja magát sem tökéletesnek, sem mindenhatónak. Elítéli az agressziót és törekszik a dolgok békés, kétoldalú, mindkét fél számára kedvező kimenetelű rendezésére, miközben védelmezi a családját.

No, valami ilyesmi az „igazi férfi”. 

Miért jelentheti valakinek az agresszívan viselkedő férfi az igazit?

abdalla-m-oIV9xiDL2L0-unsplash

Már lassan körülbelül saját magamat unom, de megint azt kell, hogy mondjam, a családi minta lesz a válasz erre a kérdésre is. Ha egy nőnek az „igazi férfi” azt jelenti, aki egy jókorát be tud húzni egy másik férfinak, vagy aki puszta fizikai erőből oldja meg a dolgokat, akkor ott van valami a nő múltjában, ahol ezt a káros mintát látta és ahonnan ezt hozta magával. Vagy a nő szülei, vagy nagyszülei játszották ezt a játszmát és onnan épülhetett be az életébe, a hitrendszerébe. Az is előfordulhatott, hogy gyerekként őt magát érték ezek az agresszív megnyilvánulások. Majd felnőtt nővé cseperedve pedig nagy valószínűséggel vonzott be ilyen viselkedésű embereket az életébe. Legyenek azok barátok, munkatársak, vagy a párja. 

Amikor egy káros mintát futtatunk az életünkben, az soha nem csak önmagában, izoláltan létezik. Ez általános érvényű igazság, ezért ebben az esetben is így van.

Vagyis, ha az agresszívan viselkedő férfi képe egy hozott minta, akkor az a nő élete során több helyen, helyzetben is megjelenik. Hiszen mindaddig kapjuk ezeket a mintákat, megoldandó feladatokat, amíg valóban fel nem oldjuk magunkban a probléma gyökerét. 

Ezért is fontos, hogy ha úgy érzed, hogy számodra az ideális férfi az agresszívan viselkedő fajta, akkor tarts önvizsgálatot. 

Ha a fenti kérdésekből akár csak 1-2-re is igen a válaszod, akkor feladatod lehet ezzel a futtatott mintával. Érdemes ezen elgondolkodnod és valamilyen segítő szakember segítségét igénybe venned, hogy ki tudd tisztítani ezt a blokkot magadból.

Összefoglalva, azt hiszem megállapíthatjuk, hogy a Samuk ideje lejárt. 

taylor-grote-UiVe5QvOhao-unsplash

Ami ott és akkor Samunak a megfelelő viselkedésmód volt, az a mi jelenünkben már nem időszerű. A mai világban egy „igazi férfinak” már teljesen más készségekkel, eszközökkel érdemes rendelkeznie, hiszen mások a körülmények, mások a szükségletek. Azt gondolom, hogy ezen férfiként és nőként is mindenképpen el kell gondolkodni és meg kell ragadni a fejlődésben segíteni tudó lehetőségeket. Hiszen a saját életünkön magunknak kell akarni változtatni.

Sok sikert kívánok ehhez mindenkinek!

.

A cikk a Womagic.hu oldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:

Az agresszív férfi lenne az “igazi férfi”?

A nőknek mindig csak a rosszfiúk kellenek… – vagy mégsem?

A nőknek mindig csak a rosszfiúk kellenek… – 2. rész

Félelem az egyedül töltött időtől

Félelem az egyedül töltött időtől – 2. rész

Kik a Férfi-gyermekek és mi a jele annak, ha te is az vagy?

Mérgező nők: hogyan ismerjük fel őket és mit lehet tenni ilyen esetekben

Élet egy nárcisztikussal: A mérgező kapcsolat jelei és megoldásai

“Ha szeretnél, akkor tudnád, hogy…” A tipikus női mondat

Párkapcsolati blokkoló működésmódok

“A nők csak pénzt akarnak…” Igaz ez a megbélyegzés?

Farkasként a párkapcsolatban

Amikor a Férfi dob egy csontot

Elférfiasodott nők, elnőiesedett férfiak

Miért mindig elérhetetlenekbe futsz bele?

Olyan sokat bántottál, mégis miért ilyen nehéz elengednem téged?

A 365 nap című film párkapcsolati elemzése

Férfi szemmel: a boldog párkapcsolat nem kor kérdése

„Bármit csinálok, nem tudom a páromat boldoggá tenni…”

Az én-idő – avagy hogyan maradj önmagad a párkapcsolatban?

Pszichológiai bántalmazás a párkapcsolatban

Egy valós bántalmazó párkapcsolat megélése – Anna története

A Megmentő szerepének felvállalása a párkapcsolatban

A további cikklistáimért kattints ide.

%d bloggers like this: